ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - İzmir Tabip Odası, Alsancak’ta bulunan Tabip Odası binasında bir basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında Torbalı İlçe Sağlık Müdürü dr. Mehmet Park ve Torbalı Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Harun Gülcemal’in eşi Hatice Gülcemal'in öldürülmesine tepki gösterildi ve olayın gerçek bağlantılarının ortaya çıkarılması talep edildi.

Basın açıklamasına İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Varlık Obuz, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Firdevs Sürenkök, Dr. Nuri Seha Yüksel ve İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Birol Kocaman katıldı. 

ŞİDDET ARTIYOR

Basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Obuz, sözlerine sağlıkta yaşanan şiddetin parayı kutsayan siyaset anlayışının bir sonucu olduğunu söyleyerek başladı. “Neoliberal ekonomik programın sosyal hayata da yansıyan değer bilmez yönetme anlayışı dünyanın birçok ülkesini olduğu gibi ülkemizi de şiddet ve ölümlerle anılan bir ülke haline getirmiş durumdadır.” diyen Obuz, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekti.

Türkiye’nin eğitim ve sosyal politikalarının olmadığını bu yüzden de gasp, hırsızlık gibi olayların arttığını ve bunların ölümcül sonuçlar doğurduğunu ifade eden Obuz, televizyon yayınlarının da şiddet olaylarını beslediğini söyledi.

'SOSYAL MEDYA YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR'

“Şiddetin yarattığı olumsuz sonuçların ortadan kaldırılması, toplumu kuşatan şiddet politikalarına son verilmesi ve caydırıcı hukuk kurallarının kararlılıkla uygulanmasıyla mümkün olabilecektir.” diyen Obuz, sosyal medyanın da insanları yanlış yönlendirdiğinin altını çizdi.

Bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Obuz, Torbalı’da yaşanan cinayetleri üzüntü ve öfkeyle karşıladıklarını dile getirdi. Obuz sözlerini şöyle sonlandırdı; “Tüm hekim ve sağlık çalışanlarına baş sağlığı yaralılara acil şifalar diliyor, 2020 yılına gireceğimiz yılın bu son gününde geleceğe dair umudumuzu tüm bu olumsuzluklara karşın diri tutuyoruz. Olayın faillerinin hak ettikleri cezalara çarptırılmalarını ve başta sağlık ortamı olmak üzere ülkemizin her yerinde şiddetsiz bir ortam oluşturma görevi olan tüm yetkilileri sorumluluğa davet ediyoruz.”

İzmir Tabip Odası Başkanı Obuz, toplantıda Dr. Harun Gülcemal’in katile daha önce beyaz kod verdiği iddialarına da değindi. Obuz olayı takip ettiklerini söyleyerek beyaz kod verilen kişinin cinayeti işleyen kişi olmadığına dikkat çekti. Cinayeti işleyen kişinin Gülcemal’in evinde annesinin kafasına silah dayamışken araya giren Gülcemal’in karısı Hatice Gülcemali’n karnından vurarak öldürdüğünü de açıkladı ve halkı spekülasyonlar karşı uyardı.

‘PROFESYONELCE İŞLENMİŞ BİR CİNAYET’

Toplantıya katkılan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk de öncelikle baş sağlığı dileyerek cinayetlere dikkat çekti. İki hekimin hedef seçilmesine tepki gösteren Öztürk, olayın arkasındaki nedenin açıklanması gerektiğini söyledi. Olayın profesyonelce işlenen bir cinayet olduğunu, gaspın cinayeti hafifletmek için kullanıldığına dikkat çeken Öztürk “Bir ilçede 15 dakika arayla iki hekimin hedef alınmasına dair kuşkularımızı her zaman koruyacağız. Kanıtın yokluğu yokluğun kanıtı değildir. Şu an kanıtların olması başka bir bağlantının olmadığını göstermez. İstanbul’da da bunlara benzer olaylar yaşadık. Bu olayın çok iyi araştırılmasını istiyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi