ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - 26.03.2019 tarihinde AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci bir toplantı düzenleyerek Seferihisar Hayvan Barınağı ile ilgili bir açıklama yaptı. 

Seferihisar Belediyesi'ne ait hayvan barınağından yansıyan görüntüleri gördüğünü söyleyen Zeybekci Seferihisar Belediyesi'nin hayvan haklarına saygılı olmadığını iddia etti. Konuşmasında "Kimseyi hedef aldığım yok. Ama ortada resim var, yeri belli. Bidonlara doldurulmuş... Zaten onların nasıl bir hayat sürdükleri belli, kemik yığını haline gelmiş olan zavallı, dilsiz hayvanların sizin gözünüzün içine nasıl baktığını da biliyorsunuz. Gördüğüm kadarıyla onlarca hayvan var, konteyner içinde ölü hayvanlar. Nasıl böyle bir şeye insan fırsat verir, duyarsız kalırlar anlamak mümkün değil. Hayvan barınağa içler acısı bir durumda." ifadelerini kullanan Zeybekci, sanatçı Tarkan'ı kast ederek yapılan konserlerden elde edilen gelirlerin barınağa bağışlandığını da söyledi. 

ZEYBEKCİ HAYVANLARI SİYASET MALZEMESİ Mİ YAPIYOR?

Zeybekci'nin açıklaması sonrasında Hayvan Hakları Federasyonu İzmir İl Temsilcisi Esin Önder bir açıklama yaptı. Önder, Zeybekci'nin tutumunu karalama ve haksızlık olarak niteleyip bunun karşısında duracaklarını ve Zeybekci'nin hayvan hakları konusunda yetersiz olduğunu iddia etti. 

Açıklamasında "Sayın Zeybekçi, insanlar gibi hayvanlar da ömrü dolduğunda ölürler. Barınakta veya sokakta. Barınakta ölenler, bulunduğu yerden gömüye götürülmeden önce soğuk hava deposuna kaldırılmak üzere bir araya getirilir. Tunç Soyer aleyhine servis ettiğiniz o görüntüler, gömüden önce bir araya getirilen soğuk hava deposunun kapakları açıldığı anda çekilen görüntüdür. Seferihisar Belediyesi ile işbirliği çerçevesinde gönüllüler ve Sehayder Derneği Seferihisar ilçesinde bulunan hayvanlar için etkin ve verimli bir şekilde çalışmaktadır." ifadelerini kullanan Önder, Zeybekci'nin hayvanları siyaset malzemesi olarak kullanmasına tepki gösterdi ve Zeybekci'yi kınadı.

5199 SAYILI KANUN HALA BEKLİYOR!

Önder, AKP adayına seslenerek şunları söyledi; "Hayvan hakları konusunda samimi iseniz, onları sahipli sahipsiz olarak ayıran, sahipsiz hayvanları yasal zeminde 'mal' olarak tanımlayan, şiddet, tecavüz gibi girişimlere idari para cezası vermekle yetinen yasa için partiniz vekilleri ile görüşünüz." Önder hayvan aktivistlerinin uzun zamandır beklediği ve hayvana şiddetin suç sayılmasını sağlayacak 5199 sayılı kanun değişikliğinin artık TBMM 'de bekletilmesini, uygulanmasını talep etti.

"UTANÇ GÖRÜNTÜLERİ AKP'Lİ BELEDİYELERDE"

Önder ayrıca Denizlili de olan Zeybekci'ye Denizli'de yaşanan hayvan hakkı ihlallerine dikkat çekti. "Belediye başkanlığını yaptığınız kentiniz Denizli'de nicedir tedavi edilmeyen hayvanların uyutulduğuna dair yüzlerce ihbar alıyoruz. İzmir'de veterinerlik hizmetlerinin yerine getirilmediği üç ilçeden ikisi sizin partinize ait belediyelerdir. AKP'li Kınık ve Kiraz Belediyelerinde yasal zorunlulukları olmasına rağmen başta kısırlaştırma hizmeti olmak üzere hiç bir hizmet yükümlülüğü, tüm talep ve  uyarılarımıza rağmen yerine getirilmemiştir. İnsanlığı utandıran görüntüler, gerçekte Kınık ve Kiraz 'da yaşanmaktadır." diyen Önder Zeybekci'yi eleştirdi.

ZEYBEKCİ KINANDI

Önder açıklamasını "Bizler, İzmir'de candostlarımızın yaşam hakkı mücadelesini ve  yerel yönetimlerde veterinerlik hizmeti faaliyetlerini takip eden yetkili muhatap kurum olarak haksız ve karalamaya yönelik açıklamanızı kınıyor, sizi hayvan hakları meselesi konusunda bilgi sahibi olmaya, kentiniz Denizli Büyükşehir Belediyesi 'ne dair süregelen ihbarlar, TBMM 'de bekleyen 5199 sayılı yasa ve İzmir'de AKP' li belediyelerde yerine getirilmeyen hizmetler ile ilgilenmeye davet ediyoruz." ifadeleri ile sonlandırdı. 

SEFERİHİSAR BELEDİYESİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Seferihisar Belediyesi sosyal medyada yer alan görüntüler sonrası bir açıklama yaptı. Belediye tarafından yapılan açıklamada "Görüntülere konu olan yer, hayvan barınağındaki soğukhava dolabıdır. Seferihisar ilçe hudutları içerisinde trafik kazası sonucu ölen canların 5199 Sayılı Kanun gereği toplama, kısırlaştırma ve defin işleri belediyemiz tarafımızdan yapılmaktadır. Ölen canlar, soğukhava dolabında bekletilip belediyemizin gömü alanına gömülmektedir. Görüntülere konu olan yer, hayvan barınağındaki soğukhava dolabıdır. Değerli halkımıza duyurulur." ifadeleri yer aldı. 

Editör: Haber Merkezi