EFE CAN TAN/ İZGAZETE - Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tunceli’de dağ keçilerinin avlanması için açtığı ihale, Artvin’in Arhavi ilçesinde bir kişinin tüfeğiyle vurup yaraladığı ayıyı köpeklerine parçalatıp bu vahşet görüntülerini paylaşması hayvan hakları konusunu gündemimize sert bir şekilde tekrar soktu.

Ege Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Funda Ersoy kendilerinin de bizzat katıldığı Meclis Komisyonu’nda görüşülen yasa tasarısının büyük ölçüde detaylandırıldığını ve kısa sürede Meclis’e gelerek yasalaşmasını beklediklerini söylüyor. Ersoy’un aktardığına göre yeni yasa ile Pitbull ve Dogo Argentino cinsi köpekleri beslemenin önü açılacak. Besledikleri hayvanları terk edenlere ise 10 bin TL ceza uygulanması şu anda kabul edilen maddeler arasında. Av yasağı da komisyon masasında konuşuluyor. Ersoy, İzmir Selçuk’ta da düzenlen deve güreşlerinin ise yasaklanacağını beklemediğini dile getiriyor.

HAYVANA ŞİDDETE 4 BUÇUK SENE HAPİS!

Hayvana şiddet ve istismar konusunda yeni yasanın neler getireceğini açıklayan Ersoy beklentilerinin bu kişilere 4 buçuk, 5 sene civarında bir hapis cezası getirilmesi olduğunu söyledi.

Ersoy;  ‘’TBMM’deki komisyona bizler de federasyon olarak katıldık. Meclis Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu Başkanı Mustafa Yel’den ilk talebimiz hayvanlara şiddet uygulayan, öldüren, cinsel istismarda bulunan kişilerin 350 lira gibi rakamlarla kurtulmasının önüne geçmek oldu. Bu söz konusu 350 TL cezayı devlet bir de 6 taksite bölüyor vatandaş fazla yorulmasın diye! Biz istiyoruz ki nasıl bir insanı öldürdüğünüzde veya zarar verdiğinizde hapis cezası alıyorsunuz hayvanlar içinde aynı şekilde bir yaptırım uygulanmalı. Köpeğe, kediye tecavüz eden bir kimsenin bunu benim çocuğuma yapmayacağını kimse garanti edemez. Bizim istediğimiz 5 sene hapis cezasıydı fakat sonradan 2 senede karar kılınmıştı ancak ben bunun 4 buçuk sene olarak kararlaştırılacağını Binali Yıldırım’dan öğrendim. Tabi denetimli serbestlik olmadan uygulanması şartı ile.’’

HAYVAN BESLEDİĞİNİZ İÇİN KİMSE SİZİ EVİNİZDEN ATAMAYACAK!

Evcil hayvan besleyenlerin yaşadıkları apartmanlarda karşılaştıkları sorunlara değinen Ersoy yeni yasa ile kimsenin hayvan beslediği için evinden tahliye edilemeyeceğini belirtiyor.

Ersoy; ‘’Mülkiyet yasası konusu yani insanların hayvanlarıyla evlerinden tahliye edilmesi. Örneğin sizin bir kediniz var, karşı komşu şikayet ediyor olay yargıya taşınıyor ve hakimde bakıyor mülkiyet yasasında hayvan beslenemez yazdığı için sizi tahliye ediyorlar. Bu yasa yeni düzenleme ile kaldırılıyor henüz resmi gazetede yayımlanmadı ama kararlaştırıldı. 70’li yıllarda başlayan ve ev tapularında olan rutin bir yönetim planı vardır. Kimse dikkat etmez ama ‘hayvan beslenemez’ yazar. Bu o yıllarda köyden kente göç döneminde insanların şehir hayatında koyun, kuzu, at gibi hayvanlarla yaşamasının önüne geçmek için uygulanan bir plandı ama bu yasal dayanak yapıldı ve evcil hayvanlar için de kullanıldı. Artık yönetici size hayvan besleyemezsiniz diyemeyecek sadece hayvan sahibi sorumluluklarını bilecek. Sahibi olduğu hayvanı bağlı olduğu ilçe belediyesine kaydını yaptıracak, bilgisini verecek muhtarın dahi haberi olacak. Bir de hayvanın yaşadığı ortamın şartlarına bakılacak. Siz 60 metrekare evde örneğin bir ‘Danua’ besleyemeyeceksiniz. Öte yandan sayı da belirlenecek. Örneğin 6’dan fazla beslenemeyecek gibi. Burada tam bir karar verilmedi henüz. Bazı evlerde çok sayıda besleniyor ona ben de karşıyım. Hayvanların sağlığını da tehdit ediyor. ‘’

AV YASAĞI MECLİS KOMİSYONU’NDA MASADA!

Artvin’in Arhavi ilçesinde bir kişinin tüfeğiyle vurup yaraladığı yavru ayıyı köpeklerine parçalatıp bu vahşet görüntülerini paylaşması ile birlikte ülke gündemine oturan ‘Avcılık’ konusunun da Meclis Komisyonu’nda masada olduğunu belirten Ersoy; ‘’ Öncelikle ava tamamen karşıyız. Eline silah alan herkes sayısı azalmakta olan, nesli tükenmekte olan hayvanları avlıyor. Tunceli’deki dağ keçilerinin avlanması hakkındaki ihale örneğin onlar koruma altında olan hayvanlar. Biz de çok mücadelede ettik ve en sonunda geri çekilmek zorunda kalındı. Fakat yeni yasa geldiğinde de domuz avlarının serbest olacağını tahmin ediyoruz. Ona da karşıyız fakat şu anda mevcut durumda sadece domuz değil ayı öldürmek de serbest herhangi bir düzenleme yok. Geçtiğimiz günlerde medyada çok gündem olan kişi ciddi bir para cezası aldı ama ayıyı öldürdüğü için değil yaralı ayıya köpeğiyle işkence yaptırdığı için o cezayı aldı. 5199 sayılı yasanın 14. maddesini ihlal ettiği için cezalandırıldı. Sadece vurmuş olsaydı ve bu vahşet görüntülerini paylaşmasaydı büyük ihtimalle hiçbir ceza almayacaktı. Sonrada toplumda neden şiddet var diyoruz! Av spor değildir, av cinayettir. Bunu dediğim vakit avcılar bana saldırdılar. Demek ki insanlar bir şeyleri katletmek istiyorlar. Bu tip insanlar aramızda, toplumda yaşamaya devam ediyor. Meclis komisyonunda görüşülen konulardan biri de bu elbette. Son derece kararlı bir şekilde bastırıyoruz avcılığın sonunu getirmek için. Yeni çıkacak yasa ile avcılığın tamamen yasaklanması için mücadele ediyoruz. Zaten o hayvanlar açlıkla ve olmayan ormanlarda yaşayamadıkları için ölüyorlar. Bir de kalkıyorsunuz üstüne üstlük bu sefil durumda kalan hayvanları vurup keyif alıyorsunuz bunun için de bir düzenleme getirmek için çabalıyoruz.’’

Uzun yıllardır İzmir’in Selçuk ilçesinde düzenlenen deve güreşlerinin de önüne geçmek için Meclis’e görüş bildirdiklerini aktaran Ersoy, yasaklanmasını sağlamanın zor olduğunu söylüyor.

Ersoy;  ‘’ İzmir Selçuk’ta düzenlenen festival dahil deve güreşlerinin de sonlandırılmasını Meclis Komisyonu’na önerdik fakat bu güreşler sonlandığı anda burada güreşen develerin koruma altına alınması gerekiyor yoksa güreşmeyen deveyi sahibi kestirir kesip sucuk olarak satar. Biz bunu da istemiyoruz. Bunun altyapısını oluşturmak istiyoruz. Deve çiftlikleri oluşturulmasını istiyoruz fakat deve güreşleri geçmişten gelen bir gelenek gibi olduğu için maalesef bunun önüne geçmenin zor olduğunu düşünüyoruz.

EVCİL HAYVANINI TERK EDENE 10 BİN TL CEZA

Evcil hayvan sahiplendikten sonra ormana veya başka yerlere terk edenlere yeni yasa ile 10 bin TL ceza uygulanacağını söyleyen Ersoy; ‘’ Evcil hayvanlara yeni yasa ile birlikte deri altına çip takılacak. Sahiplenen kişinin o çipin içinde T.C. kimlik numarası yer alacak. Söz konusu canlıyı terk etme gibi bir durumda köpeğin sahibi bulunacak ve cezai işlem uygulanacak.  Örneğin ailenin çocuğu çok istiyor bir evcil hayvan sahiplenmeyi ve siz de alıyorsunuz ama daha sonra bakamayıp terk ediyorsunuz. T.C kimlik numarası ile kaydolduğunuz o çip sayesinde gelip tespit edilecek ve terk edilen canlı için 10 bin TL ceza uygulanacak.

PİTBULL VE DOGO ARGENTİNO BESLEMENİN ÖNÜ AÇILIYOR

Kamuoyunda korkuyla bakılan Pitbull ve Dogo Argentino gibi ırkların yeni yasa ile beslenmesinin önü açılıyor. Ersoy yeni düzenleme ile beslemenin serbest olacağını ama belli şartlar getirileceğini belirtti.

Ersoy;  ‘’Pitbull, Dogo Argentino gibi hayvanların beslenmesinin önü açılacak. Siz mesela bir Dogo Argentino besliyorsunuz eskiden onu gelip sizin elinizden almaya kalkıyorlardı. Yeni yasa ile birlikte kimse sizin Pitbull veya Dogo Argentino’nuzu alıp götüremeyecek. Sahibi her şeyinden sorumluyum diyerek bir tutanak tutturacak ve daha sonra aksi bir durumla karşılaşılırsa yaptırımla karşılaşacak. Eğer bu cinsteki köpeğiniz etrafa, bir insana zarar verirse o durumda köpeğinize el koyulma durumu ortaya çıkacak ve 10 bin TL ceza uygulanacak.

HAYVAN POLİSİ BİRİMLERİ KURULMAYA BAŞLANDI

Sadece hayvanlara uygulanan şiddetin önlenmesiyle ilgilenecek Hayvan Polisi birimlerinin oluşturulmaya başlandığını belirten Ersoy; ‘’Hayvan Polisi meselesini ilk ortaya atan bizim federasyonumuz. Çalışmaları başladı. İçişleri Bakanı bu konuda radikal bir karar aldı. Daha yasa çıkmadan Hayvan Polisi birimleri Emniyet içinde oluşturulmaya başlandı. 81 ile bu konuda genelge gitti Süleyman Soylu tarafından. ‘Bünyenizde hayvan polisi kurun’ talimatı verildi. Hayvan polisleri eğitim görecekler ve sadece hayvanlarla ilgili sorunlarla ilgilenecekler.

HAYVAN SEVGİSİ OKULLARDA MÜFREDATA GİRİYOR

Yeni yasa ile birlikte okullarda hayvan sevgisinin ders olarak okullarda müfredata gireceğini belirten Ersoy;

‘’Canlıları sevmek en küçük olandan başlar. Onları sevmezseniz büyük canlıları sevemezsiniz. Çocuklarımızı eğitirken bütün canlıları sevmeyi öğretmemiz gerekiyor. Her şeyin başı sevmek. Doğadaki ağacı, çiçeği, canlıyı sevmeyen çocuk yarının acımasız bireyi olur. Eğitim çok önemli bizce.  Okullarda hayvan sevgisi ders olarak da müfredata ekleniyor komisyonda görüşülen yasa ile birlikte ve yasa tasarısı konusunda çok detaylı çalışmalar yapıldı, toparlandı bitmek üzere. Kısa sürede Meclis’e gelip yasalaşmasını bekliyoruz. ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi