Ege Üniversitesi Rektörlüğü eski Senato Salonu'nda gerçekleşen protokol imza törenine; Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Rektör Yardımcısı Semih Ötleş, Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Göksel, Prof. Dr. Nil Ertaş, Dr. Levent Pelit, Hayırsever Özden Atasever ve ailesi katıldı. Akciğer kanseri ve havayolu hastalıkları başta olmak üzere, solunumsal hastalıkların erken tanılarına ve hastalıklarının izlenimlerine yönelik biomonitoring amaçlı yeni nesil polimerik nanopartikül bazlı biyomedikal sensör sistemleri geliştirecek olan merkez, 1 milyon Türk lirasına yapılacak. Merkezin 2016 yılı Temmuz ayında açılması planlanıyor. Merkez Tıp Fakültesi yerleşkesinde yer alacak. Merkez aynı zamanda solunumsal hastalıkların tedavisinde kullanılan inhilasyon ilaçlarına biyolojik aktif tabaka olarak polimerik nanopartiküllerin implementasyonları ile daha etkin tedavilerin gerçekleştirilmesini sağlayacak.

İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Candğer Yılmaz, "Solunum hastalıklarıyla ilgili çeşitli, yedi-sekiz farklı disiplinden 30'un üzerinde deneyimli bir araştırmacı ekibi çalışıyor" dedi. İnsan üzerine uğraştıklarını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, “Akciğer hastalığının, özellikle sigaradan ve mesleki kaynaklı artıyor olması çözüm bulmayı gerektiriyor. Bu işleri yaparken hastalanmadan önce tanı koymak ve yaşamı daha kaliteli hale getirmek gerekiyor" diye konuştu.

Merkezin yapımına 1 milyon Türk lirası bağışlayan Atasever ailesine teşekkür eden Prof. Dr. Yılmaz, "Aileye minnet borçluyuz. Hayırlı olmasını temenni ediyorum. Merkezin ismi 'Bedir Atasever Ege Transyonel Pulmonoloji Araştırma Merkezi' olacak" dedi.

Bağışta bulunan Özden Atasever ise eşinin vefatının üzerinden 309 gün geçtiğini ifade etti. Eşinin adının bu merkezde yaşayacağını söyleyen Özden Atasever konuşması sırasında duygulandı.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Göksel, translasyon araştırma merkezlerinin dünya üzerinde son on yıldır yaygın olduğunu belirterek, kurulacak olan merkezin göğüs hastalıkları alanında Türkiye'de bir ilk olacağını ifade etti. Dünyada 10-15 örneği olduğunu belirten Prof. Dr. Göksel, Tıp Fakültesi'nden, Fen Fakültesi'nden ve Mühendislik Fakültesi farklı disiplinlerle beraber çalıştıklarını belirtti.

LABORATUVARDAN YATAK BAŞINA

Günümüzde gelişmiş ülkelerde ön plana çıkmaya başlayan translasyonel tıp; biyomedikal halk sağlığını da içinde barındıran sorun çözümüne odaklı interdisiplinel bir alan. Temel bilimlerde laboratuvar düzeyindeki araştırmaların klinik uygulamalara dönüşümünü hedefleyen ve kısaca 'laboratuvardan yatak başına' olarak da adlandırılan bu yeni tıp anlayışı ile birçok farklı disiplin arsında sağlanan organik ve hızlı işbirliği yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin hayata geçmesini kolaylaştıracak.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi