Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nin yıllar içinde biriken borçlarının ödenmesi için DEÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman’ın başlattığı girişimler, sonuç vermeye başladı. Göreve gelir gelmez hastanenin mevcut mali yapısını mercek altına alan Rektör Kasman, bu yapıdaki bozuklukları tek tek tespit ederek gerekli önlemlerin alınması için talimat verdi. Başlatılan çalışmalar sonucunda satın alma sisteminden üretilen hizmetin gelire yansıtılmasına; finansal verimlilikten SGK ile yapılan sözleşmeye kadar birçok noktada durum değerlendirilmesi yapıldı. Böylece yaklaşık sekiz ay önce kademeli olarak uygulamaya alınan ‘mali disiplin’ çalışmaları ve SGK ile yapılan Global Bütçe Anlaşması kapsamında DEÜ hastanesine sağlanan aylık 7 milyon TL’lik ek kaynak ile kümülatif 273 milyon TL’yi bulan borç yükü, yüzde 30 oranında azalarak 192 milyon TL seviyesine getirildi.

Gelinen noktayı, son derece zorlu ve hassasiyet gerektiren uygulamaların hayata geçirilmesi olarak açıklayan Rektör Kasman, “Üniversite hastanemiz, uluslararası standartlarda eğitim veren; sadece İzmir’in değil Ege Bölgesi’nin de ihtiyacını karşılamaya gayret eden bir kurum. Yapılan işin niteliği, kapsamı ve ölçeği doğrudan insan sağlığı ve hayatını etkilediği için mali konularda ister istemiz daha dikkatli olunması gerekiyor. Göreve geldiğimizde gördük ki, bozulan mali tablo içinde hastanemiz, bazı noktalarda zorlanarak hizmet üretmeye çalışıyor. Bu da bir yere kadar; sonuçta burası hayati öneme sahip bir kurum. Dolayısıyla bu sürece ivedi şekilde müdahale etmemiz gerekiyordu, biz de bunu yaptık” dedi.

Mevcut durumun hızla analiz edildiği bilgisini veren Rektör Kasman, “Hastanemizin 2016 yılı sonu itibariyle son dört yıldaki kümülatif borç stoğu yaklaşık 273 milyon TL’yi bulmuştu. Şöyle ifade edersek; üniversite hastanemizin bir yıl içindeki toplam geliri kadar borcu bulunuyordu. Böyle bir kurum için inanılmaz ama gerçek bir rakam. Bir işletmenin geliri kadar borcu ile sağlıklı şekilde ayakta kalması mümkün değil. Buradan hareketle hastalarımızın hizmet alma kalitesinden asla ödün vermeden bazı tasarruf önlemleri almaya başladık. Satın alma ve iç tüketim sistemlerini revize ettik. Bütüncül bir yaklaşımla departmanlar düzeyinde verimlilik düzenlemesine gittik. SGK ile sözleşmelerimizi güncelledik. Kaynakların gereksiz kullanımının önüne geçtik. Global Bütçe Anlaşması kapsamında SGK’dan ek ödenek temin ettik. Böylece yaklaşık sekiz ay içinde toplam borucu yüzde 30 oranında azaltarak, 192 milyon TL seviyesine indirdik. Sonuç olarak 81 milyon TL’lik borç yükünden kurtulduk” diye konuştu.

Bu yıl sonu itibariyle borç stoğunun önemli ölçüde azalacağı bilgisin veren Rektör Kasman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim iki yıl içindeki nihai hedefimiz hastaneyi borçlarını kısa sürede ödeyebilen, sürdürülebilir bir mali yapıya kavuşturmak. Hastanenin borç stoğunu ise yıllık gelirinin yüzde 10 seviyesine getirmek. Bunu yapacağımıza inanıyoruz. Elbette mali disiplinin sağlanmasında başta hastane yönetimimiz olmak üzere; çalışanlarımıza ve bu konuda emek veren akademisyenlerimize teşekkür ediyoruz. Üniversite hastanemiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kalitenin merkezi olacak; sağlık alanındaki markasını güçlendirerek yoluna devam edecektir.”  

Editör: Haber Merkezi