İZ GAZETE - İz Web TV'de yayınlanan 'Özgür Coşkun ile Başkanla Başbașa' programının konuğu İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, soruları cevaplandırdı. 

'TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ TAŞIYORUZ' 

Bostancı, İzmir genelinde servis taşımacılığının üç ana kolu olduğunu ifade ederek, "Bu üç kol, servis, öğrenci ve kamu olarak ayrılıyor. Yaklaşık 3500 üyemiz var. Yolcu taşımacılığında en fazla üyeye sahip odayız. Zamanında bunun bir sektör olması için çok mücadele ettik. Ekonominin can damarını, geleceğin büyükleri bugünün küçüklerini kısacası Türkiye'nin geleceğini taşıyoruz. Bu sektör çok farklı bir sektör. En çok göz önünde olan bir taşımacılık haline geldik" dedi. 

Bostancı ayrıca, "Esnafın kaderini birkaç bürokratın iki dudağına bırakmamak için gayret ettik. Her türlü sorumluluğu taşıyan esnafın alın terini korumak ve bir sektör haline gelmek istedim ve bugüne kadar zannederim ki bunu başardım" dedi. 

'KORSAN TAŞIMACILIK EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ' 

Bostancı, sektörde olan sorunlar hakkında konuşarak, "Servis taşımacılığı bazı okullarca rant olarak görülüyor. Okul kendi işini yapmalı, biz ise kendi işimizi. Kanunda yolcu taşımacılığında komisyonluk yapılamaz denir. En büyük sorunlarımızdan biri de korsan taşımacılık. Onun dışında denetim bizi zorluyor. Adamın s plakası var, eksikleri varsa eksikleri tamamlanarak trafiğe açılır ama herhangi bir plaka gibi başka cezai işlemler yapılıyor ve 60 gün trafikten men veriliyor. Bu da bizi üzüyor" dedi. 

'ONLARA DİYECEK KELİMEM YOK' 

Bostancı, "Odanın denetim görevi yok, bu konuda yasalarda boşluk var. Bazı şaklabanlık yapanlar çıkıyor, onlara diyecek kelime bulamıyorum. Ama servis taşımacılığında Türkiye'nin geleceğini taşıyoruz, daha kritik bir olay çünkü herhangi bir şey olursa fatura direkt bize kesiliyor" dedi.

'S PLAKA BİZİM GELECEĞİMİZ' 

Bostancı, "İzmir'de bir komisyon kuruldu, teknik şartname hazırlandı. Ben de imza attım. Ama biz burada neye imza attık?  Sensör olayında bakanımıza dedim, 'Bakanım dünyanın herhangi bir yerinde bu kararın uygulandığı bir yer varsa, yol masraflarını üstlenelim gidip bakalım." Yok böyle bir uygulama. Bunları izah ettik. Dolayısıyla realitede uygulanması mümkün değil. Yeni bir şartname kıstası var buna uyarız ama alacaklarımızı mesela kar lastiğini a markası diye zorlanmasınlar. Bir cihazı aldığımızda bu eksik şu kadar ver şu eksik bu kadar ver demesinler. Tekrar söylüyorum. Biz Türkiye'nin geleceğini taşıyoruz. 
S plaka bizim geleceğimiz. Ekmeğimize dil uzatana münasip bir şekilde gereğini yaparız. Kıstaslar belirlenir, sonuçta bununla ilgili zaten uyumumuz var" dedi. 

'SORUNUN DEĞİL, ÇÖZÜMÜN PARÇASI' 

Hasan Basri Bostancı, her daim esnafın ve vatandaşın yanında olduğunu ifade ederek, "Eğer o makamlardaysak çözüm odaklı olmalıyız. Esnafın ya da vatandaşın sorunu varsa, sorunlarına çözum olmak lazım. Ben gelen vatandaşa, esnafa asla hangi odadan diye bakmam, ayırt etmem. Biz sorunun bir parçası değil, çözümün parçası olmak isteriz" dedi.

Editör: Haber Merkezi