ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘yeşil enerji’ yatırımlarından biri. Söz konusu tesis ile çöpten elektrik üretimi hedefleniyor.

Çiğli’de bulunan tesis, bölgede yaşayan yurttaşlara göre ‘çöp’ sorununa henüz bir çözüm getirmedi. Harmandalı’nın 27 yıldır İzmir’in çöpünün getirildiği yer olduğunu söyleyen yurttaşlar, çöp depolama alanının yaklaşık 50 bin nüfusu olan semtin ortasında kalmasından şikayetçi.

2013 yılında Harmandalı’da yaşayan gençlerin bir araya gelerek çevre ve halk sağlığı için çalıştıkları Harmandalı Kültür Sanat Derneği (HKSD)’nden Endüstri Mühendisi Selçuk Koçak ile mahallelinin sorunlarını konuştuk.

Koçak, Harmandalı çöplüğüyle mücadele eden 2. kuşaktan. 1992’de kurulan Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi, önceleri on yıllık bir proje olarak sunulsa da Harmandalılıların sorunu 2. kuşakla devam ediyor.

ÇÖP KAMYONU SORUNU

Selçuk Koçak, yüzlerce çöp kamyonunun mahalleye suyunu döktüğünü iddia ederek “Geçmişte daha kötüydü, belediye önlem almaya çalışıyor ama aşırı yağışlarda önüne geçemiyor; semtin içinden geçen derelerden bir bakmışsınız kokuyla beraber çöp suyu akıyor. Artık nüfusu oldukça yoğun bu bölgede, trafik ışıkları henüz yok ne yazık ki. Mahallede 2 ilkokul ve ortaokul var ve öğrenciler çöp araçlarının yoğun olarak geçtiği yolda büyük tehlikeler atlatıyor. Daha önce onlarca kez mahalleliye çarptı bu araçlar. 2 kişi çöp araçlarının karıştığı trafik kazalarında yaşamını yitirdi.” diyerek trafik sorununun altını çizdi.

Çöpün elektriğe dönüştürüleceği Biyogaz Tesisi ile ilgili bölge halkına bilgilendirme yapılmadığını ve tesisi ancak afişlerden öğrendiklerini söyleyen Koçak şöyle konuştu; “Ne bir bilgilendirme toplantısı yapıldı, ne de ‘talepleriniz neler?’ dendi. En önemli taleplerimizden biri çöp kamyonlarının güzergahının Harmandalı’nın içinden geçmesi. Bu sorunun çözümü için hala geç değil. Çeşitli toplantılarda taleplerimizi dile getirdiğimizde ‘konuyu siyasete alet etmekle’ suçlandık. Konuyu siyasete alet etmiyoruz, konunun kendisi kent siyasetinin kalbi. Bizim anladığımız anlamda siyaset eşit, özgür, katılımcı ve demokratik bir toplum için mücadele etmektir.”

Harmandalı Kültür Sanat Derneği olarak bir sosyal medya kampanyasıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Koçak, bölgede yaşayan yurttaşların taleplerinin bir an önce karşılık bulmasını istiyor.

HALK SAĞLIĞI GÖZETİLDİ Mİ?

Koçak, Biyogaz tesisiyle bölge halkına bilgilendirme toplantısı yapılmamasına tepkili. Harmandalı Katı Atık Depolama alanı için ÇED Olumlu Raporu almak yerine neden ÇED’e Gerek Yoktur Raporu ile projenin uygulanmasına onay verildiğini soran Koçak, “Metan gazı yakan bir tesisin yerleşim alanına bu kadar yakın olmasının çevre ve halk sağlığı açısından risklerini değerlendirdiniz mi?” diye sordu. Bölge halkının çöp araçlarının yolunun değiştirilmesini talep ettiğini söyleyen Koçak, “Novtek Enerji Elektrik Üretim A.Ş. firmasına çöp alanı kaç yıllığına devredildi? 27 yıldır depolama alanı olarak kullanılan Harmandalı’ ya, kaç yıl boyunca elektrik üretmek için çöp depolamayı planlıyorsunuz?” dedi.

Harmandalı çöplüğünde 20 yıla yakındır çalışan geri dönüşüm işçilerinin çöplüğün dışına atıldığını söyleyen Koçak, işçilerin özel güvenlik çalışanlarıyla karşı karşıya getirilmesine ise tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi