ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Duruşmada İzmir Barosu LGBTİQ+ Hakları Komisyonu avukatları, Hande’nin kardeşi Burcu Batmaz ve fail polis memuru Volkan Hicret davada hazır bulunurken Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi LGBTİQ+ komisyonundan Rozerin Şahin’in dava takibi hakimce reddedildi. İnsan Hakları Gündemi Derneği ve ona bağlı avukatlar, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve çok sayıda polis davayı takip etti.

“EN AĞIR CEZAYI ALMASINI TALEP EDİYORUM”

Mahkemede ilk söz hakkını Hande Buse Şeker’in kardeşi Burcu Batmaz aldı. Batmaz, gerçekleşen bu olaydan ötürü annesinin kalp rahatsızlığının ilerlediğini ve dava gününe 3 gün kala annesini kalp krizinden dolayı kaybettiğini belirtti. Ayrıca Batmaz, fail Hicret’in en ağır ceza almasını talep etti.

Müşteki avukatı olan İzmir Barosu LGBTİQ+ Hakları Komisyonu üyesi Mahmut Şeren, işlenen suçun nitelikli şekilde kasten öldürme, mağduru aşağılamaya maruz bırakma, nitelikli cinsel saldırı, nitelikli yağma suçu ve kasten yaralamadan ceza almasını talep ettiklerini belirtti. Avukat Sena Yazıbağlı, bu suçun kamera kayıtlarına yansıdığını, kamera kayıtlarında da failin canavarca eziyet ederek Hande Buse’yi öldürdüğünü belirtti. Avukat Yazıbağlı, ayrıca sanığın Hande’nin eski erkek arkadaşı olduğu iddiasında bulunan kişilerin sanığın polis olması nedeniyle ifade vermekten korktuğunu ifade etti. Yazıbağlı, “Bugün kadın cinayetleri ve trans cinayetleri sistematik olarak işleniyor. Türkiye’nin sivil toplum kuruluşlarının vicdani kanaati üzerinde cezasızlıkla sonuçlanması faillere umut vaat edici bir yandan da erkeklik savunması ile bir nefret cinayetinin kayda geçmesidir” dedi.

FAİLİN SAVUNMASI, “YAPTIĞIM İŞTEN DOLAYI BANA SAYGI DUYUYORLAR”

Fail polis memuru Volkan Hicret ifadesinde pişman olduğunu belirtti. Fail, cezaevinde suç potansiyeli yüksek adli koğuşlarda kaldığını, burada kimsenin kendisini sevmese de polislik mesleğinden dolayı kendisine saygı duyulduğunu ve eğer cinsel suçlardan hüküm giyerse hayati tehlikesinin olacağını belirtti. Fail ayrıca nitelikli yağmaya karışmadığını iddia etti.

Sanık avukatı ise Hande Buse’nin avukatlarının Volkan Hicret’in şahsının üzerinden eleştiride bulunduğunu ve usule aykırı savunma yaptıklarını söyledi. Sanık avukatı failin cinsel tercihinin trans kadınlar olmadığını belirterek müşteki avukatlarının davayı sosyal bir mecraya çekerek faili linç etmeye çalıştıkları ile suçladı. Ayrıca sanık avukatı Hande’nin faili erkek ve polis oluşu üzerinden tahrik ettiğini belirterek failin kasıtla değil olası kasıtla yağma suçundan hüküm giymesi ve olay anında kendinde olmadığının da göz önünde bulundurularak iyi hal indiriminden faydalanmasını talep etti fakat dava hakimi talebi reddederek müebbet hapis cezasına karar verdi.

Editör: Haber Merkezi