Halkların Köprüsü Derneği tarafından düzenlenen “Yeryüzü hepimizin” etkinliğinde Suriyeli ve Türkiyeli sanatçılar aynı sahneyi paylaştı. İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Suriyeli ve Türkiyeli sanatçıların yanı sıra Üç Dilli Çocuk Korosu da sahne aldı. 

Suriyeli şairler Ahmed Jundi ve Hael Helmi Sour’un savaşı anlatan şiirler okurken etkinlik kapsamında açılan fotoğraf ve resim sergisi 20 Mayıs’a kadar İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof.Dr. Cem Terzi, mülteciler için koşulsuz konukseverliği savunduklarını belirterek "Suriyelilerin kendi hayatları üzerinde söz sahibi olabilmesi için mülteci statüsünü ve vatandaşlık hakkını talep ediyoruz. Ulusu ortak yaşamı paylaşan herkes olarak, yeniden tanımlamayı, ulus kavramını genişleterek zenginleştirmeyi ve böylelikle ulusu hep vurgulanan tekçiliğinden özgürleştirmeyi talep ediyoruz. Vatandaşlık talebimizin arkasında, başka bir dünya özlemi yatıyor. Ve bu dünyayı, herkes için istiyoruz" dedi.

Mültecilerle dayanışma mesajları veren Terzi, şunları söyledi "Sizin bu topraklara özgürce girişinizi savunduğumuz gibi, şimdi de eğer siz istiyorsanız bu ulusa giriş ve yaşam hakkınızı savunuyoruz. Sizinle bu ulus içinde kaynaşmak sizi yutup, sindirmek değildir, sizden iş gücü, mesleki ve ekonomik kapasitelerinize göre yararlanmak değildir, sizi kimliğinize, kültürünüze, inançlı olup olmadığınıza, dininize, mezhebinize, dilinize, ulusal aidiyetinize, etnik kökeninize bakarak kullanmak değildir. Tam tersine, eşitlikçi, demokratik beraber yaşama pratiklerini birlikte inşa etmek için hoş geldiniz diyoruz. Her birinizi tanımak ve kabul etmek üzere bütün yabancılara hoş geldiniz diyoruz. Biliyoruz ki aslında bir zamanlar her birimiz yabancı idik, ve her birimiz yeniden yabancı olabiliriz. Şans eseri bu topraklarda doğmuş olmak bizleri ev sahibi yapmaz, bütün topraklar herkesindir" 

EVRENSEL

 

Editör: Haber Merkezi