Suriye'de devam eden çatışma ortamı ve ağır ekonomik sorunlardan dolayı, milyonlarca Suriyeli bir bayramı daha ülkelerinde uzakta hayata tutunmaya çalışarak geçirdi. Türkiye'de de hükümetin henüz entegrasyon sürecini başlatmamasından dolayı geleceksizlikle karşı karşıya olan Geçiçi Koruma Statüsü'ndeki Suriyeli mülteciler, hem hükümetin mültecilerle ilgili tutarsız politikaları ile hem de medyada çıkan yalan haberlerden dolayı ırkçı saldıralara ve nefret söylemlerine maruz kalmaya devam ediyor.

Son olarak, Türkiye'deki rakama göre çok az bir kısmına denk gelen 70 bin civarında Suriyeli mültecinin Kurban Bayramı'nı memleketlerinde geçirebilmek ve akrabaları ile görüşebilmek için ülkelerine geri dönerek çatışmaların geçiçi olarak durduğu bölgelere gitmesinden dolayı bir kez daha hedefe kondular ve tamamen Suriye'ye dönmeleri istendi.

İzmir'de mültecilerin yaşadığı sorunları kamuoyuna taşımaya çalışan Halkların Köprüsü Derneği de bayramın son günü kentteki mültecileri ziyaret ederek barış ve dayanışma mesajları verdi. Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Konak'a bağlı Kadifekale'de bir araya gelen dernek üyeleri çok sayıda Suriyeli mülteci ailenin evine misafir oldu, Kürtçe ve Arapça bayramlarını kutladı. Gördükleri dayanışmadan dolayı memnun olan Suriyeli mülteciler de dernek üyelerine teşekkürlerini iletti. 

Bayramlaşma ziyareti ile ilgili Evrensel’e açıklamada bulunan Halkların Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, yeni komşularını ziyaret ettiklerini ifade ederek "Artık Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin toplumun bir parçası olduğunu düşünüyoruz. 6 yılı aşkın süredir aynı ülkede aynı şehirde yaşıyoruz, aynı işyerlerinde çalışıyoruz. Daha önce yaptığımız bayramlarda olduğu gibi ev ziyaretlerini yapıp, çocuklarla birlikte beraber zaman geçirmek, biraz sohbet etmek, bayramlaşmak istiyoruz. Gerek kırsal alanlarda gerek şehirlerde yaşayanlar artık daha kalıcı özellikler gösteriyorlar, daha yerleşmiş durumdalar. Yaşadıkları sorunları devam ediyor, bu statüsüzlük başta en büyük sorun. Geleceğe dair endişe durmaya devam ediyorlar. Hayatın günlük rutini içinde yaşam mücadelesi veriyorlar. Biz de onların yanında olduğumuzu, dertlerini dert edindiğimizi göstermek istiyoruz" dedi. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi