Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) Türkiye’de ilk kez depremzedeler için uyguladığı Halk Konut Kooperatifçilik Modelinde 7 kooperatifle daha iş birliği protokolü imzalandı. Depremzedelerin sağlıklı konutlara kavuşması için; İzBB, Bayraklı Belediyesi ve İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) iş birliğinde daha önce 3 kooperatifle protokol imzalanmıştı. Halk Konut’ta 7 proje için daha imzalar atıldı. İmza töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, İzBB Bürokratları, CHP il yöneticileri, ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri ve depremzedeler yer aldı. 

SOYER’E DÖVİZLİ DESTEK 

İmza törenine katılan vatandaşlar tarafından “Tunç Başkan yalnız değildir”, “Bayraklı seni yalnız bırakmayacak”, “Güvenlik kentler, güvenli gelecekler sizlerle inşa edilecek”, İzmir’in kalbi Bayraklı’nın geleceği şimdi daha güvende” dövizleri açtı.

‘İZMİR İMECESİ’

“Bayraklı seninle gurur duyuyor” sloganları ve alkışlar eşliğinde kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte 30 Ekim 2020’de yaşanan depremin ardından yaraları sarmak için vakit kaybetmeden harekete geçtiklerini belirterek,“Tüm zorlu koşullara ve ekonomik krize rağmen asla mazeret üretmedik. Yenilikçi modeller tasarladık, İzmirlilerin dertlerine derman olmanın somut yollarını aradık, bulduk ve uyguluyoruz. Halk Konut, üretenin aynı zamanda yöneten olduğu ekonomik demokrasi vizyonumuzun bir sonucu. Bu yepyeni modelin özünde; tarım, ulaşım ve daha birçok sektörde başarıyla uyguladığımız kooperatif yapılanması yer alıyor. İzmir’in kördüğüm olan eskimiş yapı stoku sorununu çözmek amacıyla bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatmıştık. Çağrımıza ilk önce İzmir’in iş insanları yanıt verdi ve mahalle ölçeğinde dönüşüm için yapı kooperatifleri kurulmaya başlandı. Bu sayede altı farklı bölgede şehrimizin yeni mahallerini inşa ediyoruz. Bugün toplu imza törenini gerçekleştirdiğimiz Halk Konut Projesi ise kooperatifleşme modelimizin bina ölçeğindeki örneği” diye konuştu.

‘409 BAĞIMSIZ BİRİM’

Biz, Halk Konut projesiyle vatandaşlarımızın yanında durduk” diyerek açıklamalarını sürdüren Başkan Soyer, “Kooperatif kurarak kendi binalarının müteahhidi olmalarını sağladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerimiz İZBETON ve Ege Şehir ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL, Halk Konut Projesi’nin paydaşları oldu. 15 Haziran’da Dilber Apartmanı sakinlerinin oluşturduğu Halk Konut 1 Kooperatifi ile imzaladığımız protokol, projemizin ilk adımı ve can suyu haline geldi. Projemiz, Çilek ve Kılıç Apartmanları ile büyüdü. 7 Ağustos tarihinde modelimizi anlatmak için bir Bilgilendirme Ofisi açtık. 27 Eylül tarihi itibarıyla bine yakın depremzede vatandaşımız ofisimizden bilgi aldı. 70 site ile bilgilendirme toplantısı yapıldı.  Üç ay gibi kısa bir zaman diliminde toplamda 10 kooperatif ile çalışmaya başladık. Bugün imzalayacağımız protokollerle birlikte Halk Konut; toplam 409 bağımsız birime ve 66 bin metrekareye ulaşıyor. Bu gurur hepimizin” ifadelerini kullandı.  

‘TÜRKİYE’DE YOK’

Projeye 2022 sonuna kadar kurulma aşamasındaki 21 kooperatif dahil olduğunda 3 bin bağımsız birim ve yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanını kapsayacağını açıklayan Başkan Soyer, sonuna kadar depremzedelerin yanında olacağını söyledi. Başkan Soyer, “Depremzede vatandaşlarımızın her biri sağlıklı bir yuvaya kavuşacak. Projemizi açıklayayım; hiçbir ticari, siyasi ranta ve kara teslim olmadan vatandaşın öz gücüyle belediyenin kurumsal gücünün bir araya geldiği konut projesidir…Türkiye’de yok. Seçim beyannamemde biz Belediye Ana olacak, vatandaşlarımızın yanında şefkatle duracağız demiştim. Halk Konut bunun en güzel örneklerinden biri oldu. İzmir’de Belediye ve vatandaş kol kola girerek tarihe geçecek bir imece ortaya koyuyoruz. Bayraklı ilçemiz haricinde Buca, Karşıyaka, Çiğli ve Menderes ilçelerimizden de Halk Konut’a talepler gelmesi, dayanışmamızın daha da çok büyüyeceğini gösteriyor. Ekonominin felakete sürüklendiği böyle zor bir dönemde, Halk Konut Projesi ile İzmir’den tüm Türkiye’ye umut oluyoruz. Bu bir umut buluşması… Şunu temin ederim; bu can bedende oldukça arkadaşlarımızla vereceğimiz emek, alın teri sonuna kadar feda olsun. Sonunda kadar sizi yalnız bırakmayacağım. Sonuna kadar yanınızda olmaya devam edeceğim. Hep birlikte Türkiye’ye umut olmaya, ışık olmaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

‘DAĞ FARE DOĞURDU’

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise deprem sonrası depremzedelerin hükümet tarafından yeterince desteklemediğini kaydederek, şunları söyledi: “Bu işin amiral gemisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı… Kaptanı da sizsiniz. Biz aslında deprem meselesinin siyaset üstü olduğunu her zaman söylüyoruz. Hem Büyükşehir hem bizim hem derneğimizin hem bütün paydaşlarının çabalarını boş görmek bizi son derece rencide ediyor. Ne yaptığımızı soruyorlar. Enkaz dönemini, çadır dönemini gördünüz. Geçici konut sürecinde Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıklarını siz depremzedeler biliyor. Emsal artışını bizler getirdik. Bu deprem sadece Bayraklı’da İzmir’de olmadı. Elazığ’da Malatya’da da yaşandı. Bu boyutuyla bizim yaptıklarımızın küçümsemek bizi rencide ediyor. Yaklaşık 2 yıl oldu.  Biz vatandaşlarımızın kredi borcuyla ilgili 2 yıl ödemesiz 18 yıl sıfır faizli kredi talebimiz vardı ama 2 yıl sonra ne oldu dağ fare doğurdu, 18 yıl faizsiz kredi alabiliyor muyuz, 2 yıl ödemesiz kredi alabiliyor muyuz? Hayır. Söz konusu deprem olduğunda ne kadar yalnız olduğumuzun en büyük tanıkları sizlersiniz.”

‘KİME VERECEKSİNİZ?’

Hükümet yetkililerine seslenen Başkan Sandal, “Bayraklı Rezerv Alan’da 4 bine yakın konut yapılıyor. Elazığ’da 25 bin yapılıyor, Bayraklı’da 5 bin… Rezerv alandaki konutları kime vereceksiniz? Haykırarak söylüyorum; rezerv alandaki konutlar depremzedelere aittir. Onların dışında kimsenin gitmesini istemiyoruz. Bir diğeri depremzedelerin emlak vergi borçlarını, gelin bir yasayla deprem vergilerini hep beraber sıfırlayalım. Bir diğer önemli nokta, gelin vatandaşlarımızın bir konutun içerisinde yaşayabilmesi için binanın risk gurubunda olduğunu açık seçik ilan edin. Az hasarlı, orta hasarlı diyerek yükleri vatandaşın sırtına yüklemek sosyal devlet sorumluluğuna aykırıdır. Bu anlamda depremzedelerimizin taleplerinin vicdani ve acil olarak çözülmesini acilen talep ediyoruz.”

‘BAYRAKLI ARKANIZDA’

İzBB Başkanı Soyer hakkında 3 ayrı konuda soruşturma izni verilmesine ilişkin konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Sandal, “Ben CHP’li bir belediye başkanıyım. Rozetimi hiç çıkarmadım, çıkarmayacağım da… Bayraklı olarak, Bayraklı örgütü olarak arkanızda dimdik duracağımıza söz veriyoruz” dedi.

‘YANINDAYIZ BAŞKANIM’

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan da şunları söyledi: “Bugün büyük bir mutluluğun günü… Bizler depremden sonra kıyafetsiz, parasız kaldıktan sonra ne yapacağımızı kendi kendimize konuşurken ne olacağız diye düşünürken kısmette, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer ile karşılaşmak varmış. Sonra hep beraber olduk. Sağ olsun hep yanımızda oldu. Biz gariban ama onurlu depremzedeler için bir gurur emsali olarak emsale ulaştık. Bu konuda yanımızda duran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanımız Sayın Serdar Sandal ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederiz. Kooperatif modeli Büyükşehir Belediyesi’nde zaten bilinen bir modeldi biz de bunu öğrendik. Dilber Apartmanı haziran ayında ilk imzasını attı. Biz biliyoruz ki bu model İzmir üzerinden Türkiye’ye rol model olacak. Bizim her zaman yanımızda durdunuz her zaman bizi onurlandırdınız. Yoksul ve yoksun olduğumuzu hissettirmediniz. Yolunuz yolumuzdur Tunç Başkan hep yanındayız.”

Editör: Haber Merkezi