İzmir'de yaşanan depremde hasar alan ve yıkılan binaların yeniden yapımı noktasında İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Bayraklı Belediyesi katkılarıyla hayata geçirilen Halk Konut Projesi'nin 2. etap imza töreni gerçekleştirildi.

İZBETON, Ege Şehir ve Baybel kentsel yapı işbirliği ve kooperatifleşme yöntemi ile depremzedelerin evlerine daha uygun maliyetlerle kavuşmasının hedeflediği projenin imza törenine Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Leman Tunus, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, Ege Şehir Planlama Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onat Çetin, Baybel Yönetim Kurulu Başkanı Berk Ulusal, İZDEDA ve İZDEDA Koop Başkanı Haydar Özkan'ın yanı sıra çok sayıda depremzede katıldı.

SANDAL'DAN CUMHURBAŞKANINA: "HANGİSİNİ YAPTINIZ?"

Törende konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, geçtiğimiz günlerde, "İzmir Büyükşehir Belediyesi depremzedeler için ne yaptı" diyerek İBB ve Tunç Soyer'i hedef alan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da yanıt verdi.

Sandal, "Aramızda olmayan ama bu işin mimarı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer'i kocaman alkışlamanızı istiyorum. Her alanda yardımlarını esirgemeyen başkanımıza saygılarımızı sunuyoruz. Tabii ki yaşadığımız süreç hepimizi derinden etkiledi. Bizim üzerimize düşen ahlakımızla, vicdanımızla bu süreci atlatmayla  ilgiliydi. Birileri ne yaptığımızı soruyor; Bu afetlerden sonra enkaz kaldırma sürecinin en hızlı olduğu alanlardan biri Bayraklı, çadır sürecinde aksama ve eksilme olmadan çadırların kurulduğu tek yer Bayraklı, çadırlardaki vatandaşların ihtiyaçlarının aralıksız karşılandığı yer Bayraklı. Her çadıra telefonumuzu verdik. Geçici konutlara yerleşme sürecinde 400'e yakın aileye 3'lü beyaz eşya setleri dahil ihtiyaçlarını karşıladık. Yıkılan evlerin yeniden yapımında eski imar yönetmeliğine takılmadan K sınırlılarını bizler yaptık. Yüzde 20 parsel yüzde 30 ada bazında imar artışını bizim belediyelerimiz yaptı. 'Bu belediyeler ne yaptı' diye soranlara sormak gerekiyor, bunların hangisini Van'da, Malatya'da, Elâzığ'da yaptınız? Vatandaşın evinde hasar var, hasar işi ise siyaset kokan bir kavram. Vatandaşların içinde oturduğu evlere, eline çekiç verdiğinizi birinin gidip belirlemesinden daha kötü bir şey yok. Hafif, orta, ağır hasarlı bina nedir, biz anlamadık. Siz sorumluluktan kaçmak için bunu yaptıysanız, bu ahlaki ve vicdani değil. Binanın içinde oturulup oturulamaması bizi ilgilendiriyor. Az hasarlı binalar için içinde oturulur diye vatandaşa söylüyorsunuz, biz güçlendirmeye müsaade etmiyoruz. 50 metre balçık zeminde bina güçlendirilmez" dedi.  

'UMRUMUZDA DEĞİL'

Depremzedelerin kredi talebi için de çağrıda bulunan Sandal, "Bir grup müteahhit bizi karalayabilir, bunlar bizim umrumuzda değil" diyerek şöyle devam etti: 

Biz vatandaşın güvenliği noktasına doğru neyse onu yapıyoruz. Biz bunları yaparken yapılan işleri soranlara soruyoruz; Ne oldu kredimiz? Derneğimize bir umut verilmiş, devletin idaresi vardır. Krediyi devletin kurumu düzenler, siyasi organizasyonlar değil. Bir milletvekilinin, fahri başkan yardımcısının söylemesiyle bu işin oluru yok, sonucu da göreceğiz. Biz ilk günden beri 'Depremzedelerimizin kredisini verin, konutun kaça mal olacağı belli, ihtiyaç duyulan krediyi vatandaşın ödeyebileceği şekilde verin' dedik. Aradan kaç yıl süre geçti, 2 yıla yaklaştık, ses seda yok. Bundan sonra gelecek mi meçhul, ilgili kurumlar söylemiyor, siyasiler söylüyor. Bunlar hep topu taca atma işi. Biz devletle ilgili işin sonuçlarını devlet yetkililerinden duymak isteriz. Rezerv alandaki konutlar kime verilecek? Biz depremde zarar gören yurttaşlarımıza  ağır, orta, az hasarlı ayrımı yapmadan verilsin, hatta kalanlar konutlar da o evlerde kiracı olanlara verilsin, onun dışında kimseye verilmesin diyoruz. Siz ise zaten öyle diyorsunuz. Bu yeterli bir cümle değil, bir an önce ifade edilsin, rezerv alandaki konutlar depremzedeye aittir, başka bir şey kabul edilemez. Biz işin takipçisi olacağız. Kredideki gibi top çevirmeye kalkmayın. Kredi ve rezerv alanla ilgili kamu yetkililerinden açık net bilgi istiyoruz. Bakanlık, müdür, TOKİ yetkilileri olabilir, biz bunlara sorduğumuzda onlar 'bilmiyoruz' diyorlar ama siyasiler sorun yok diyor. Siyasilerin söylemi bizim için önemli değil. Halk konutla birlikte elimizi taşın altına koyduk. 2. imzalanıyor, 10 tanesi sırada... Bayraklı Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm yurttaşların yanındadır, emrinize amadeyiz, hiçbir ayrım yapmadan" diye konuştu. 

KAYA: 'MAĞDURİYETLERİ ASGARİYE İNDİRECEĞİZ'

İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ise, "Gurur verici bir tabloyla karşı karşıyayız. Ben masanın diğer tarafında olan biri olarak söylüyorum; İZDEDA ekibi çok iyi çalışıyor, sizin sonuna kadar hakkınızı korumaya çalışıyor. Şanslısınız, İzmir şanslı, biz şanslıyız. Tunç başkanın selamlarını getirdik, 30 Ekim 2020'den beri Tunç başkan sizlerle, size destek olabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bundan sonra da Tunç başkan sizinle olacak. İZBETON ve diğer şirketlerimizle yanınızda olmaya çalışacağız. Halk Konut 2'nin imzasını atıyoruz diğerlerini de atacağız. En kısa sürede mağduriyetleri asgariye indireceğiz" ifadelerini kullandı.

ÖZKAN: "FİTNE FESAT ÜRETENLER MÜTEAHHİTLER"

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Biz iyi bir yol aldık. Burası güne bakanların günü gördüğü an. 25 Haziran'da atılan birinci imzadan sonra ikinci imzayı merakla bekledik. Umudunu kaybedenlere belediye başkanlarımız arkanızda dedik. Bazı fitne fesatlar araya girdi. Bugün herkese ispatladık umudun devam ettiğini. Bayraklı belediye başkanımızın depremzedeye karşı duyarlılığı bizi buraya kadar getirdi. Bu imzalar bundan sonra daha hızlı gidecek. Tüm başkan ve bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız Serdar Sandal'a bir şey söylediğimizde hemen gerçekleşiyor, sorun yaratanlar binaların müteahhitleri ve mimarları, bizi belediye ile karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Herkes işini yaptığında işlerin nasıl hızlı yürüdüğünü herkes görecek. 23. ayda gülebiliyoruz, buna da şükür" diye konuştu.

YILMAZ'DAN BELEDİYELERE TEŞEKKÜR

Törende konuşan Halk Konut 2 Kooperatifi Başkanı Cüneyt Yılmaz, "İlk örnek olmak gurur verici" diyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi bürokratlarına teşekkür etti. Yılmaz, "11 kooperatifi 10 kurulma aşamasındaki kooperatif yani bin bağımsız bölüm kooperatifleşme modeliyle hayata geçmek için bekliyor. Bu model umarım tüm Türkiye'ye örnek olur. Tüm depremzedeler adına başta Tunç Soyer'e, bürokrasiyi hızlandıran sürece büyük katkı koyan Serdar Sandal'a, Heval Savaş Kaya'ya, Ekrem Tükenmez'e, Berk Ulusal'a, Haydar Özkan'a, Bilal Çoban ve Aytekin Keskin'e teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi