Gizem TABAN/İZ GAZETE- Gaziemir’in Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Belediye Başkanı Halil Arda, 3 yıllık görev sürecinde hayata geçirdiği çalışmaları ‘Halka Hesap Veriyoruz’ başlığıyla anlattı. İlçenin ilk belediye başkanı olan dedesi Abdullah Arda’nın isminin verildiği meydanda Gaziemir halkına 3 yılını anlatan Başkan Arda, yapımı devam eden ve önümüzdeki süreçte gerçekleştirmeyi planladığı projeler hakkında da bilgi verdi. Başkan Arda’nın 3 yıl sunumunda; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Gaziemir Belediye Başkanı CHP’li Halil Arda, CHP’li milletvekilleri, CHP Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan, Gaziemir Belediyesi CHP meclis üyeleri, İYİ Parti Gaziemir İlçe Başkanı Sedat Dağ, il ve ilçe yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile Gaziemirliler yer aldı. 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın 3 yıl sunumundan öne çıkan açıklamaları şöyle:

‘SÖZLERİMİZİ TUTTUK’

Dedemin ismini taşıyan bu meydanda 3 yıl önce bir araya geldik. Sizlere tekrar hitap etmekten onur ve gurur duyuyorum. 31 Mart gecesinde size söz verdim; emanetinizi yüreğime kazıdım dedim. Bugün başım dik, alnım ak bir şekilde o emanete nasıl sahip çıktığımızı, bu 3 yıllık süreçte, 2 yılı pandemiyle geçen zorlu süreçte neler yaptığımızı paylaşmak istiyorum. Kendimize hedefler konuştuk; taşerondan kurtulacağız, mali disiplini yaratacağız, para politikası ve tasarrufla yeni kaynaklar yaratıp hedeflerimize yürüyeceğiz diye söz vermiştik. Bugün o sözleri tutmuş olmanın gururuyla karşınızdayım. Emanetinize sahip çıktık, çıkmaya devam ediyoruz.

‘GÜÇLÜ BİR BELEDİYE YARATTIK’

Mali olarak güçlü bir belediye yarattık. İlk yaptıklarımızdan biri taşeronu göndermek oldu, Gaziemir Belediyesi’ne uzun yıllar sonra 19 tane temizlik aracı kazandırdık. Aylık 440 bin liralık tasarruf sağladık. Bugün bu tasarruf 12 milyon lirayı buldu. Bu tasarruf nereye gitti? Temizlik işçilerimiz KHK ile belediye bünyemize geçirilmişti, ücretlerine yüzde 100 zam yaparak o kaynağı aktardık. Biz temiz biz iyi insanlarız demiştik, yolumuza böyle devam ettik. Yatırımlarımızla, Gaziemir’in temizliğiyle gurur duyuyoruz. Çocuklarımıza temizlik, geri dönüşüm ve atık eğitimi verdik. 

PROJELERİ ANLATTI

Kamusal alanları genişlettik, Porta kafelerle bu konuda adımlar attık. Bu aynı zamanda sosyal projeydi. Kadın kooperatifimiz ile yürüttüğümüz bu proje 3.2 milyon liraya mal oldu. Gaziemirliler tarafından çokça tercih ediliyor. Porta kafe 1 ve 2’yi kazandırdık, 3’üncüsünü Sarnıç’ta yapacağız. Fen işlerimiz de görevlerini yapmaya devam ediyor. Yol yenileme çalışmaları yapıyoruz. Gaziemir’in tüm sokaklarının sorunlarına hakimiz. İmkanlarımız ölçüsünde fen işlerimiz çalışmalarını yapıyor. Sevgi Pazaryeri’nin çatısının değişmesi gerektiğini söylüyorduk, çok kısa sürede çatısını yeniledik. Ana arterlerde Büyükşehir ile çalışmalarımız devam ediyor. Yağhane Köprüsü, tarihi bir köprü… Büyükşehir işbirliği ile yeniledik. Tunç başkanımıza teşekkür, ediyorum. Taziye evi çok talep ediliyordu, taziye evlerimizi açtık. Dezavantajlı ailelerimize eşya, erzak yardımı, çocuklarımız kırtasiye, eşya yardımlarında bulunduk. Sosyal market, en büyük sosyal projelerimizden biri... ESBAŞ işbirliği ile hayata geçirdik, 2 yıldır 3-4 bin aileye destekte bulunuyoruz. Bağışçı vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. ‘Sosyal demokratlar iktidar olduğunda yardımları kesecek’ dediklerine en büyük cevap budur. CV bank, öteden beri gelen bir proje… Her ay yaklaşık 100 vatandaşımıza iş yaratıyorlar. İşverenlerle kurduğumuz iyi ilişkilerle vatandaşlarımıza iş buluyoruz. Sarnıç’ta toplum merkezi açtık. Bir hibrit proje… Dezavantajlı vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğimiz bir proje… Doğu’dan, Güneydoğu’dan gelen vatandaşlarımızın gelişigüzel kurduğu fırınlar vardı, onlara bir proje geliştirdik ve yeni bir tandır fırını inşa ediyoruz. Önünde de büyük bir meydan yaratıyoruz. Gaziemir sağlıkta çok iyi bir durumda… Bu farkı yaratmaya devam ediyoruz. Sağlıkla ilgili 20 milyon lira para harcadık. Bu hizmetin kaldırıldığını iddia ettiler, asla doğru değil. Sağlıkla ilgili her problemde Gaziemir Belediyesi yanınızda… Can dostlarımızın her zaman yanındayız. Sokak hayvanlarıyla ilgili her türlü problemin çözümü için çalışıyoruz. Meslek içi eğitimi çok önemsiyoruz. Üç yılda Gaziemir Belediyesi çalışanlarına yönelik 30 eğitim gerçekleştirdik. Sarnıç’ta yaşayan vatandaşlarımızın tapu problemleri vardı. Hepsinin sorunu benim sorunum. Sarnıç’taki vatandaşlarımızla sorunların çözümü için toplantılar yaptık, şimdi sorunları çözülmeye başladı.

‘DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR’

Tunç başkanımızdan rica etmiştik, İZBETON ile yola çıkarak kentsel dönüşümü başlatalım diye… Çok büyük yol aldık. Hukuksal problemler halloldu. Çok yakın bir zamanda 600 konutun inşaatına başlıyoruz. Aktepe- Emrezli vatandaşlarımız İzmir’in en iyi mahallelerinden birinde yaşayacak.

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Nükleer atıkları, İzmir’in Çernobili’ni bilmeyen yok. Nükleer santralimiz yok ama nükleer atıklarımız var. Temizlenmesi ile ilgili bugüne kadar bir adım atılmadı. Geri adım atmayacağız, mücadelemiz devam edecek.

‘BOŞ DURMADIK’

Yeşil alanlarımızla ilgili 3 yıl içerisinde 25 milyon lira para harcadık. Yaptığımız parklar var, yenilediğimiz parklar var. Kaykay parkı Gaziemir için yeni bir proje… Gaziemir’e ilk kaykay parkını kazandırdık. YABO ilk projemizdi. Yurtdışında eğitim almak isteyen çocuklara karşılıksız burslar ile ilgili danışmanlık hizmeti veriyoruz. Pandemi sürecinde sıkıntılar yaşadık ama boş durmadık, geleceğe yönelik projelerimizi planladık. Gaziemir Gençlik Merkezi projesini bitirdik, yakında ihalesi var. Atatürk Kültür Merkezi’ni Büyükşehir’in desteği ile yeniledik. Kültür, sanat, spor ile ilgili Gaziemir her zaman gelişmeye açık, bunlarla ilgili 7 milyon 345 bin lira harcadık. Engelli vatandaşlarımızı da asla unutmuyoruz. Gaziemir’de kadınlar özgürdür, güçlüdür. Gaziemir’de kadının sesi var, nefesi var. Kadınlarımız asla yalnız değil. Gaziemir Çocuk Şenliği’ni gerçekleştirdik, 23 Nisan’ı doya doya kutladık. Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi…. Sanat eseri olacak bir sanat merkezi… 2023 yılında temelini atacağız. İnşallah bir sonraki dönemde hep birlikte kurdelesini kesmek nasip olacak. Tarihimize kültürümüze sahip çıkıyoruz. Rumlardan kalan bir taş evi kamulaştırdık, restorasyon projesi bitti, ihalesine çıkıyoruz. İnşallah 2023’te kurdelesini keseceğiz.Abdullah Arda meydanı, bu meydan da yıprandı. Bu meydanı yenileyeceğiz. Gülcemal Vapuru’nu anlatan bir anıtı yenileyeceğiz. Gaziemir’in tarihinde çok önemli bir yeri var. Bu yazın sonunda meydanla ilgili çalışmamıza başlayacağız.

‘METRO GELİYOR’

Gaziemir Metrosu, İzmir’de ilk defa benim seçim bildirgemde yer aldı. Büyükşehir’in master planında 15-20 yıl sonra yapılması düşünülüyordu. Tunç başkanımız ‘Projen ne?’ diye sorduğunda Gaziemir Metrosu dedim. Çok kısa sürede bu noktaya geleceğimizi tahmin etmedim. Tunç başkanımız talebimizi yerine getirdi ve ihalesi yapıldı. Şu an da projesi çiziliyor. Tunç başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Belki bundan 5 yıl sonra bu meydanın altından metro geçecek ve İzmir merkeze ulaşacak. Başkanımız Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. 

‘GÜÇLÜYÜZ, KARARLIYIZ’

Dile getirmediğimiz daha çok projemiz var, çalışmalarımız devam ediyor. Yolumuz uzun ama genciz, güçlüyüz kararlıyız. CHP iktidarında çok güçlü bir belediye ile hizmetlerimize devam edeceğiz. 

‘DOLU DOLU ÜÇ YIL’

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise, Halil Arda’nın başkanlığında Gaziemir Belediyesi’nin çok güzel işler yaptığını belirterek, “O kadar çok şey yapmışlar ki ikinci döneme iş kalmamış diyeceğim ama devam eden projeler de var. Bu sunumun halka açık bir meydanda yapılması çok anlamlı. Bu, başkanın kendine özgüvenini gösteriyor. İkincisi sunumun ismi: Halka hesap veriyoruz. Halka, dürüst, namuslu, ahlaklı ve görev yaptığı ilçeye değer veren bir ekip hesap verir. Gaziemir Belediye Başkanımızın şahsında tüm belediye başkanlarımızı tebrik ediyorum. CHP’li belediye başkanları her zaman adil, şeffaf ve kamunun kaynaklarını halk için harcayan belediye başkanlarıdır. Yapılan çok işler var ama şunun altını çizeyim: Belediyelerin temel birtakım görevleri vardır, altyapı çalışmaları, yol, kaldırım ve temizlik işleri yapılır. Ancak bir de o kentte yaşayan insanların yaşam kalitelerini yükselten birtakım hizmetler var. İşte, Gaziemir Belediye Başkanımız da böyle hizmetler yapıyor. Dolu dolu geçen bir üç yıl olmuş” diye konuştu. 

‘İYİ Kİ KEFİL OLMUŞUM’

TBMM CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Halil Arda’ndan övgü dolu sözlerle bahsetti. Özel, şunları söyledi: “2019 seçimlerinde Türkiye’de 60 günde 41 ilde 249 aday tanıttık. Bunlardan biri de Halil Arda’ydı. Bu 249 adaylardan seçilenler oldu, seçilemeyenler oldu. Tüm belediyelerimizin ne yaptıkları ilgi alanımızda ama bizzat meydanlarda kefil olup oy istediğimiz belediye başkanlarının ne yaptıklarına insan ister istemez yakından bakıyor. Ben iyi ki Halil Arda’ya kefil olmuşum sizler de destek olmuşsunuz. Belediyecilik sosyal demokratların işi, mütevazi olmaya gerek yok.”

AYAKTA ALKIŞLANDI

CHP’li Özel’in iktidara yönelik mesajları ise meydandaki kalabalık tarafından ayakta alkışlandı. Coşkulu kalabalığa seslenen Özel, “Türkiye Cumhuriyeti yıllardır iyi günler de gördü, kötü günler de gördü. Ancak bugün yaşadığı gibi bir ekonomik, sosyal ve siyasal krizi hiçbir zaman yaşamadı. Umutsuzluğa kapılan varsa onu söylemek gerekir ki 100 yıl önce nasıl bir tek adam yönetiminden demokrasiye geçtiysek, hep birlikte, her mezhepten kimseyi ayırmadan bu güzel ülkeyi kurduysak evvel Allah bunu yeniden başaracağız. Türkiye artık seçim atmosferinde… İktidar ve onu destekleyen parti artık muhalefete geçtiler. CHP olarak biz psikolojik iktidar değişikliğinin farkındayız ve memnunuz. Siyasi iktidarı alacağımız gün için adeta gün sayıyor, sabır çekiyoruz. Türkiye’deki nasıl 11 büyükşehir, ilçe ve belde belediyeleri namusla ve liyakatle yönetiyorsak sözümüz söz Türkiye’yi de öyle yöneteceğiz. Burada elbette Cumhuriyeti seven, Cumhuriyetin kazanımlarının aşındırılmasından rahatsız olan insanlar var.  Kalkın ayağa, alın bu seçimi! Yoksula sahip olacak da suratları da güldürecek de sizlersiniz. Ben size güveniyorum, herkes size güveniyor! Yolunuz açık olsun…” açıklamalarında bulundu

Editör: Haber Merkezi