Gizem TABAN/İZ GAZETE- İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 16 Kasım’da İzmir’de Suriyeli 3 gencin yakılarak öldürülmesi olayı hakkında bir basın açıklaması yaptı. Şube binasında gerçekleşen basın açıklamasını İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin okudu. Soruşturma devam ettiği için dosya hakkında detaylı bilgi veremediklerini kaydeden İncin, hukuk ve hak örgütlerinin sürecin takipçisi olacağını açıkladı. 

‘ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURDUK’

“Bildiğiniz üzere 16 Kasım tarihinde 3 Suriyeli’nin ölümüyle sarsıldık. Biz İzmir’de bu işin takipçisi olma yolunda aday olan avukat arkadaşlarla birlikte bugün bir toplantı yaptık” diyerek konuşmasına başlayan İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, “Basının ve kamuoyunun bilgilendirilmesi noktasında bundan sonraki süreçte neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Bu kapsamda bu işin takibini yapacak avukatlar olarak bir çalışma grubu oluşturdu, gönüllü ve aktif bir şekilde yer alacak avukat arkadaşlarımız belirlendi. Geçen hafta aileden vekalet almaş sorunumuz vardı, onu çözdük. Bir ailenin vekaletini aldık, iki ailenin vekaletinin alma durumunun da çözüleceğini düşünüyoruz, onu da yakın zamanda alacağız. Aldığımız vekaleti dosyaya sunduk, dosyanın bir örneğini aldık. Dosyadaki evrakları inceleme imkanı bulduk.  Şu aşamada soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için basınla bir paylaşım yapamamaktayız. Bu soruşturma kapsamında toplanmasını istediğimiz deliller, araştırılmasını istediğimiz hususları da belirledik. Bununla ilgili aktif ve etkin olarak çalışacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz. Ayrıca böylesi bir nefret suçunun, cinayetin tesadüfi, yani bir başka soruşturma kapsamında öğrenilmiş olmasını da kabul etmiyoruz. Soruşturmanın etkin ve sonuç alıcı bir biçimde yürütülüp sorumluların tespiti noktasında Savcılığın daha hassas çalışma yürütmesini ve dosya kapsamındaki delillerin toplanmasını da yineliyoruz. Bunun takipçisi olacağız. Bugüne kadar olan süreçte ve tüm aşamalar için olayın soruşturulması, delillerin toplanması için eksiklik, ihmal vs varsa suç duyurularını yapacağımızı da bildiriyoruz. Dosya kapsamında çalışmalarımız devam ediyor. Soruşturma süreci devam eden bir süreç ve ne yazık ki birtakım hususların da açıklanmaması gerektiğini kanaatindeyiz” açıklamalarında bulundu.

‘SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Çalışma grubuna aktif dahil olan avukat örgütleri konusunda bilgi veren İncin, “İHD Genel Merkezi ve İzmir Şubesi olarak bu süreci takip edeceğiz. Mültecilerden avukat arkadaşlarımız, İzmir Barosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği de sürecin takipçisi olacak. Bu işin hukuki boyutuyla ilgili hukuk örgütleri sürecin takipçisi… Ayrıca hak örgütlerinin de olaya ilişkin çalışmaları olacak” ifadelerini kullandı.

‘DETAYLI BİLGİ VEREMİYORUZ’

Ayrıca, soruşturma süreci devam ettiği için dosya belli bir olgunluğa ulaşmadan daha fazla bilgi veremeyeceklerini, ilerleyen süreçte dosyaya dair daha detaylı bir bilgilendirme yapacaklarını kaydetti. İncin, “Soruşturmanın selameti açısından detaylı bilgi veremiyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz hafta Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İzmir'de ırkçı birinin, Suriyeli 3 genç işçinin üzerine uykudayken benzin dökerek yaktığını ve gençlerin üçünün de yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Olayla ilgili araştırma sürerken hayatını kaybeden Suriyeli gençlerin; 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish olduğu öğrenilmişti.

Editör: Haber Merkezi