GÜLSEN CANDEMİR - İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Ege Bölgesi hak ihlalleri raporunu açıkladı. Yerel medya taramaları ve başvuruları derleyerek hazırladığı raporu açıklayan dernek, OHAL koşullarının sürdüğünü iddia etti. İHD Şubesinde yapılan açıklamada konuşan Cemile Karakaya ve Ahmet Çiçek, 13 bin 959 hak ihlali tespit ettiklerini ifade etti.

OHAL SÜRÜYOR

Ege Bölgesi’nde 6 aylık dönemi kapsayan hak ihlallerini kamuoyuna açıklayan Karakaya ve Çiçek, Bölgeye özgü bir konu olan mülteci sorunları başta olmak üzere; gözaltı ve tutuklamalar, kadın ve çocuk, çalışma yaşamı, cezaevleri, çevre ve diğer pek çok hak ihlali yaşandığını açıkladı. Gözaltı ve tutuklamaların çokluğu ve ajanlık dayatmasının da son dönemde ön planda olduğunu açıklayan İHD yöneticileri OHAL koşullarının sürdüğünü iddia etti.

Açıklamanın özeti şöyle: “Özellikle Ege Bölgesi’ne gelerek yurtdışına çıkmaya çalışırlarken yaşamlarını yitiren mülteciler herkesin insanlığını sorgulamasına neden olurken, Geri Gönderme Merkezlerine gönderilen Afgan Mültecilerin durumu da içler acısıdır. Çalışma yaşamında, ekonomik kriz nedeniyle rekor düzeyde hak ihlali yaşanmış, maaş alamamalar, işçi ölümleri, iş cinayetleri, ihraçlar ve işe son vermeler ve bunların sonucunda intiharlar ve eylemlerde artışlar görülmüştür. Erkek egemen erkin kadın ve çocuğa yok eden, ezen, nesneleştiren ve ötekileştiren yaklaşımı ve uygulamalarında 6 aylık süreçte çok fazla artış görülmüş, cinayet, darp, taciz ve tecavüzler de artış görülmüştür.

ACİL DEMOKRASİ

Cezaevlerinde OHAL dönemi devam ettirilirken, gönderilen genelgelerin uygulanması cezaevleri arasında faklılık göstererek keyfiliğe neden olmaktadır. Özellikle hasta olanların belli zaman aralıkları ile kontrole götürülmeleri gerekirken götürülmediği, özel beslenmesi gerekenlerin bundan mahrum bırakıldığı tespit edilmiştir. Birçok sorunun çözümü, demokrasinin ve insan haklarının kurum ve kurallarıyla hâkim olmalı ve çatışmalardan, çatışmacı/ kutuplaştırıcı dil veya bakış açısından vazgeçilmelidir. Acilen barışçıl dil, bakış açısına ve bu bakış açısının hâkim olduğu yeni bir anayasaya geçilmelidir.”

ÜRKÜTÜCÜ RAKAMLAR

6 aylık raporda gözaltı sayısı 313, gözaltında kötü muamele 15. Ajanlık teklifi 5, gazeteciye saldırı 2. Çocuğa cinsel istismar 45, çocuk cinayeti 5. Kadın cinayeti 32, trans cinayeti 2. Yurt dışına geçmeye çalışan mülteci sayısı 12 bin 377, sınır dışı edilen mülteci sayısı 200, mülteci ölümü beşi çocuk 22 kişi. 31 işçi ölümü, 2 maaş alamama edeniyle intihar girişimi, 300 işe son verme. Cezaevlerinde 129 hak ihlali, 5 seçim çalışması saldırısı, 2 eylem yasağı, 13 orman yangını, 1 hastane ihmali var.

Editör: Haber Merkezi