BEGÜM ÇATIK/DUYGU KAYA- Geçtiğimiz günlerde özel sektör öğretmelerine taban maaş konusunda yaptığı eylemlerde, polisin orantısız güç kullanarak müdahalesini değerlendiren Vardal, “Bizim iş kolumuzda kamuda ya da özel sektörde hak elde etmenin yolu mücadeleden geçiyor. Ne yazık ki bu tür görüntülerle de çok sık karşılaşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapmak istedikleri açıklama ve görüşmelerin temelinde yatan şey şu; 2014 yılındaki kendi yönetmeliklerinde taban maaşı diye bir hak vardı. Taban maaş konuluyordu, bu taban maaşının altına düşme olanağı yoktu özel okul sahiplerinin. Ancak özel okul sahipleri patronların isteğiyle taban maaşı uygulaması yönetmelikten çıkarıldı. Tekrar taban maaşı uygulamasının yönetmeliğe girmesini istiyorlar. Bu kadar haklı meşru bir talep olamazdı çünkü bu talep insanca yaşamanın çalışmanın koşularını sağlayacak olan talepti. Ama ne yazık ki iktidar en şiddetli, orantısız şekilde bu kadar meşru ve haklı talebi yok saymaya onu şiddetle bastırmaya çaba göstermekte” dedi.

‘BU TUTUM ÖNEMLİYDİ’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun öğretmenleri destekleyen sözlerini de değerlendiren Vardal, “Bu tutum önemli ve yerindeydi. Gelecekte iktidar adayı olacak bir siyasi partinin bu meseleye nasıl yaklaşacağının bir göstergesiydi . Özel Sektör Öğretmeleri Sendikasının yanındayız. Her türlü haklı meşru taleplerinin de destekleyicisiyiz. Dayanışma ilişkisi içinde olduğumuzun da altını çizeriz” diye konuştu.

‘AYRIŞTIRICI BİR YASA’

“Neden Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu istemiyorsunuz?”  sorusunu yanıtlayan Vardal, “Bu metinin 3 tane maddesi var bunun bir tanesi 3600 ek göstergeye ilişkin gösterge ikincisi kariyer basamakları dediğimiz öğretmenleri bir dönem 2006 yılında da Aporet Yasası diye adlandırdığımız yasanın neredeyse birebir benzeri. Öğretmenlerin kariyer basamaklarına ayıran aslında öğretmenleri yarıştan rekabetçi ayrıştırıcı bir yasa olduğunu altını çizmek gerekiyor. 3. Maddesi ise aday öğretmenlerin adaylığın kaldırılmasına ilişkin bir düzenlemeyi içeren 3 maddelik bir yasa ve buna öğretmenlik meslek kanunu demek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Şaibeli KPSS’nin ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ‘Sınavlara girmeyin’ sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Vardal, “Bu durum örgütlenebilir. Sendikalı olup olmadığına bakılmaksızın bir ortak mücadelenin yürütülmesi gerekiyor. Sınavın yapılacağı tarihe kadar Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği sınava katılmama meselini de kapsayan bir mücadele eylemlilik takviminin içinde olacağız” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi