Hareketsiz yaşam hastalıkların kapılarını aralıyor. Bireylerin akıllı cihazların gelişimiyle her geçen gün hareketsiz yaşama yöneldiği, bunun da kişilerde ağrı, fonksiyon, hareket sistemi bozuklukları oluşturduğuna dikkat çekiliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Fizyoterapist Hatice Ayan, çocuklarda günde ortalama 60, yetişkinlerde de haftada 150 dakika düzenli spor yapılmasının sağlıklı yaşama atılmış adım olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın 2015 yılı verilerine göre Türkiye genelinde obezite oranın yüzde 17 olduğunu vurgulayan Ayan, “Ülkemizde kadınların yüzde 20,9’unun, erkeklerde ise yüzde 13,7’sinin obez olduğu belirtiliyor. Obezite ve aşırı kilonun temel nedeni ise alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki enerji dengesizliğidir. Artan şehirleşme, ulaşım araçlarındaki değişiklikler ve masa başı çalışma hareketsizliğe zemin hazırlıyor. Bu nedenle öncelikle yağ ve şekerden alınan toplam enerji miktarı kısıtlanmalıdır. Bunların yerine sebze, meyve, baklagil ve tam tahıl ürünleri tüketilmelidir dedi.

Hareketsizliğin kalp-damar, diyabet, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırladığına işaret eden Ayan, “İş yerinde asansör yerine merdiven kullanılmalı. Çay ya da kahve molası yerine yürüyüş molası verilmelidir. Sandalyede otururken kas kuvvetlendirme veya germe egzersizleri yapılmalı. Eğer bilgisayar başında bir iş yapıyorsanız, otururken omuzlar öne ve arkaya doğru daireler çizilerek hareket ettirilebilirsiniz. Öğle yemeğinden önce 10-15 dakikalık tempolu bir yürüyüş yararlı olur. Sohbet ederken oturmak yerine ayakta durulmak da hareket yaratır" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi