NİL KAHRAMANOĞLU/ İZGAZETE - Eski CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş kişisel sosyal medya hesabından, CHP’nin 37. Kurultayı sonrası kaleme aldığı “CHP İzmir Fettanlığı” başlıklı yazı paylaştı. Paylaşılan yazının altına, Gündem 35 adlı haber sitesinin resmi hesabından, Ermenilere ve Alevi yurttaşlara yönelik hakaret içeren yorumlar yapıldı. Ertan Yıldız'ın sahibi olduğu Gündem 35'in paylaşımında, "CHP’nin başındaki işgalci neden hala Gazi Mustafa Kemal diyemiyor? Bu soru; Ermeni dölleri ve yavşak Alevileri ilgilendirmez” ifadeleri yer aldı. Hakaret ve küfür içeren yorumlar ise gelen tepkiler üzerine kısa süre sonra silindi.

Yaşanan olay sonrası görüştüğümüz Kemal Karataş, yapılan paylaşımdan haberdar olmadığını ifade etti. Bu tarz söylemlerin çirkin ve kabul edilemez olduğunu söyleyen Karataş, başka bir açıklama yapmaktan çekindi.

Gündem 35 adlı sitenin hakaret içeren bu yorumuna İzmir’de bulunan Alevi derneklerinden de ortak tepki geldi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Cemevi başkanları, gerekli yerlere suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdiler.

‘AHLAKSIZLIKTIR, TERBİYESİZLİKTİR’

Narlıdere Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği ve Cemevi Başkanı Mustafa Aslan, Aleviler’e yapılan çirkin yorumun, bu ülkeyi yönetenlerin dili olduğunun altını çizdi. Aslan, bir inanç topluluğa yapılan hakaretin ahlaksızlık olduğunu söyleyerek, “Bu site kullanıcısı veya sahibi Türkiye’de kin, nefret ve düşmanlık dilini ülkeyi yönetenlerden cesaret alarak yapmaya devam ediyorlar. Bir siyasi partinin genel başkanını ve yaptığı siyaseti ile ilgili tabii ki eleştiri yapılabilir. Ama bir siyasetçinin inancı üzerinden inanç topluluğuna hakaret etmek haddini aşmaktır, ahlaksızlıktır, terbiyesizliktir. Hukuki açıdan arkadaşlar gerekli yerlere suç duyurusunda bulundular. Bu tür kendini bilmezler topluma, toplumun değerlerine, inanç ve kültürlerine hakaret etmeyi kendilerine bir düstur olarak kabul etmişlerdir. Söylenecek söz şu; Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na siyaseten bir eleştiri yapabilirsiniz. Diğer siyasi partilere ve genel başkanlarına yapılabileceği gibi. Ama hiçbir siyasi parti genel başkanını inancı, etnik kimliği üzerinden bu kadar aşağılık hakaret edilemez. Bu ülkede söz konusu Aleviler, diğer inanç topluluğu ve etnik kimlikler olunca hakaretler de cezasız kalıyor. Ermeniler ve Aleviler’e yapılan bu çirkin yorum, bu ülkeyi yönetenlerin dilidir. Onlardan cesaret alıyor. Şiddetle kınıyoruz. Maalesef toplum insanların siyasetiyle, siyasi düşüncesiyle ilgilenmiyor. Bu durum toplumun çürümüşlüğünü gösteriyor. Bu tür insanlara karşı halen barışı, sevgiyi, kardeşliği, birlikte yaşamayı söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘HAKARET EDEMEZ’

Karşıyaka Alevi Kültür Dernekleri Yamanlar Cemevi Başkanı Mehmet Bozkurt ise yapılan çirkin yorumların asla kabul edilemeyeceğini belirterek, “Bugüne kadar Alevilerin demokrasiye, cumhuriyete bağlılıklarını tüm kamuoyu biliyor. İzmir’de Alevi kurumlarının bileşenleri var. Alevi Bektaşi Federasyon Bileşenleri adında. Bu konuyla ilgili Narlıdere’de toplantı yapıldı. Federasyon Başkanı ile de bir araya geleceğiz. Ama ne olursa olsun kimsenin başka bir etnik gruba, kimliğe, inanca hakaret etme hadsizliğine sahip olamaz. Asla yapılmaması gereken bir şey. Kınıyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi