DUYGU KAYA/ İZ GAZETE-  İzmir Güzelbahçe’ye bağlı Yelki’de tarım alanı olarak saptanan araziye Go-kart pisti yapılmak istenmesine karşı başlatılan nöbet şu an devam ediyor. İz Gazete'ye ulaşan bilgiye göre, kalabalık bir grup sabaha kadar çadırlarda kalacak. Ayrıca yolun iki başı araziye herhangi bir müdahale yapılmaması için kapatıldı.

Vatandaşların Yelki’de tuttuğu nöbete, CHP’de önceki dönem Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı,  24. Dönem CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Güzelbahçe Belediye Başkan Yardımcısı Kazım Çam, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Konak Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Yaşam Alanları temsilcisi Yasemin Şase, birçok sivil toplum kuruluşu ve CHP’liler de katıldı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay da gün içinde alanı ziyaret etmiş ve direnişe destek vermişti.

‘HER ŞEYDEN ÖNCE DOĞA DİYORUZ’

Zeynep Altıok gazetemize özel olarak yaptığı açıklamada, “Burada iktidarın yandaşları aracılığıyla verimli topraklarımızı yok edişi söz konusu. Birçok verimli tarım arazimiz böyle ranta teslim ediliyor. Yelki'de de bu arazinin rantla sonuçlandırılmaması için her şeyden önce üretim, doğa, nefes hakkı diyoruz ve direnişimizi sürdürüyoruz” dedi.

'BU SALDIRI MEMLEKETİN HER KÖŞESİNDE'

İzmir'e sistematik bir saldırının olduğunu ifade eden Altıok, "Ne yazık ki bu saldırı memleketin her köşesinde. Karadeniz'in getirildiği durum ortada. İstanbul için, 'Biz İstanbul'a ihanet ettik' diyerek itiraf niteliği taşıyan bir açıklamada bulunan iktidar başı var. Ülkenin bütün verimli toprakları, rezidanslara, AVM'lere öncelik vererek, üretim döngüsünü diri tutmak yerine, bir üretimi olmayan, alanlardan rant elde etmek isteyen bir anlayışın esiri oldu. Ülkede tarım ve hayvancılığın bitmesi de biraz bu sebeple. Ayrıca çiftçilerin açlık sınırına gelen yaşam koşulları da ortada” diye konuştu.

'İZMİR VE BÖLGESİ ONLAR İÇİN YENİ RANT KAPILARI'

Altıok, “Bunun yanı sıra, uzun yıllardır sosyal demokrat belediyeler tarafından yönetilen İzmir ve Ege Bölgesi'ndeki topraklar, bu anlamda daha korunmuş topraklar olmayı sürdürüyorlar. Elinden geldiğince koruyucu bir anlayışla kentlerini yöneten, tarıma teşvik eden yerel yönetimler var- ki İzmir'de bu anlamda Soyer'in katkılarıyla ve ilçe başkanlarımızın da destekleriyle öncülük yaptığı bir süreç de mevcut. Diğer yerlerdeki kaynakları tükettiklerinden dolayı, İzmir ve Ege Bölgesi'nin onlar için fethedilecek yeni rant kapıları olarak görüldüğü bir dönemde olduğumuzu söyleyebiliriz. İzmir'in çehresi de henüz diğer illerdeki gibi çirkin gökdelenlere emanet değil ama bunun için de bir mücadele sürdürmek gerekiyor. Her gün yeni arazileri ele geçiren inşaat firmalarına tanıklık ediyoruz. Böyle olmasını istemiyoruz" dedi.

Editör: Haber Merkezi