TUGAY CAN / İZ GAZETE - İZMİR’in Güzelbahçe ilçesi Yelki Mahallesi’nde bulunan üçüncü derece SİT alanına Go-Kart pisti yapılması için asfalt makinelerinin girmesi sonucu çevrecilerin ve Güzelbahçe Belediyesi’nin alanda başlattığı eylem, asfalt makinelerinin alanı terk etmesi ile birlikte sona erdi. Üçüncü derece SİT alanı olan bölge aynı zamanda nitelikli tarım arazisi olarak dikkat çekerken; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Güzelbahçe’de gerçekleştirdiği “Olivelo” proje alanına yakın bir konumda bulunuyor.

Asfalt makinelerinin alandan çekilmesinin ardından Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, İz Gazete mikrofonuna konuştu. Başlatılan nöbetin, asfalt makinelerini alanı terk etmesi ile birlikte sona erdiğini ancak Go-Kart konusunda mücadelelerinin devam edeceğinin altını çizen İnce, Go-Kart pistine karşı olmadıklarını ancak söz konusu arazide bir pist yapılmasının doğru olmadığını söyledi. İnce, “Buradaki alan, Go-Kart pisti yapılacak son alan. Mücadelemiz bunun içindir. Eğer Go-Kart pisti yapma eylemi doğru yerde ve çevreye zarar vermeden olacaksa bunun en büyük destekçisi Güzelbahçe Belediyesi olabilir” dedi. İnce, “Bu yanlış kararla ilgili tüm bileşenlerin yaptığı mücadele ve bizlere verdiği destek başarı ile sonuçlanmış, biz de verdiğimiz sözü tutarak nöbetimize son veriyoruz. Gidişleri oldu, umarım gelişleri olmaz” diye konuştu.

Bölgenin hem tarım arazisi özelliğinin bulunduğunu hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Olivelo” rekreasyon alanı içerisinde bulunduğunu kaydeden İnce, alan içerisinde 100 yıllık zeytin ağaçları olduğunu hatırlattı.

‘GO KARTÇILARI GEÇİRMİYORUZ’

Alana girişlerin Güzelbahçe Belediyesi tarafından kısıtlamasına ilişkin sorduğumuz bir soruyu da yanıtlayan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan planda araziye ulaşacak kamu yollarının bulunmadığını aktardı. İnce, bu planlamanın yapılması konusunda Güzelbahçe Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı itirazın reddedildiğini ifade etti. İnce, “Dedik ki çekeriz arabamızı bizi dinlemeyenlere bunu anlatırız. Yaptığımız şey buydu. Biz bu işi, kira kontratı ile durdurmak zorundaydık. Başka bir yol kalmamıştı. Ancak sadece Go- Kart’çılara karşı bu yolu kapalı tutuyorum, onun dışında bu yol herkese açıktır” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Güzelbahçe Meclis üyesi Aras Kaynarca ise süreç içerisinde belediyenin vatandaşlar ile birlikte yol aldığına dikkat çekti. Söz konusu alan için çizilen planın ısmarlama olduğunun altını çizen Kaynarca, “Zannediyorum ki; bilirkişi raporunun yarattığı endişe ile çok acele jandarma eşliğinde alana girdiler. Sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları tarafından gerekli tepki gösterildi. Halk buna gerekli tepkiyi gösterdi. Bu tepkiyi gören yatırımcı asfalt sevdasından vazgeçmek zorunda kaldı. Mücadelesine devam edecek olabilir. Bizim de mücadelemiz henüz bitmedi. Mahkeme süreci devam ediyor. Burada da özel bir rol almış durumdayız. Zeytini, doğayı ağaçları, bu havzayı korumaya devam edeceğiz” dedi.

EMEKLİ ASKER İSYAN ETTİ: ‘UTANÇ BU!’

Çevrede yaşayanlar da bölgede Go-Kart pisti yapılmasına karşı tepkileri İz Gazete mikrofonuna anlattı. Kendisi Emekli Albay olan Hüseyin Kocatürk, “Vatandaş olarak utandığım olaylar yaşandı burada. Burada doğayı korumaya çalışan genç kızlar karşılarında tüfekle duran askerler. Ülke için büyük bir utanç bu!” ifadeleri ile tepkisini dile getirdi.

Güzelbahçe Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Deniz Özdemir ise Go-Kart sahasının üçüncü derecede SİT alanı olduğunu belirterek bilirkişi raporunun çevrecilerin itirazlarını teyit eder nitelikte olduğunu söyledi. Özdemir, “Jandarma ile beraber buraya girilmek ve asfalt dökülmek istendi. Biz çevre örgütü ve buranın duyarlı insanları olarak bir nöbet zinciri oluşturduk. Yerel yönetimimiz, kent konseylerimiz ve çevre duyarlılığı olan herkes bize destek veriyor. Bugün itibariyle araçlar alandan çıktılar. Ancak mücadelemiz henüz bitmedi” ifadelerini kullandı.

Hukuken sürecin devam ettiğini ifade eden Özdemir, “Bu konunun gündemde kalması güzel bir şey. Pandemiyi yaşadığımız şu günlerde doğanın, insanla olan etkileşiminin ne kadar önemli olduğunun idraki ile herkes doğaya koşuyor. Doğanın önemini şu günlerde anlamazsak bugünlerde hiç anlamayız” şeklinde konuştu. Özdemir, ayrıca cumartesi günü çevre ve bisiklet gruplarının da katılımıyla alanda bir kahvaltı gerçekleştirileceğini söyledi.

‘JANDARMA SİTEMİZİN DIŞINA ÇIKARTMADI’

Çevre sakinleri arasında yer alan Deniz Bajin ise Jandarma’nın alana girişinde yaşananları İz Gazete mikrofonuna anlattı. Eylemleri üç yıldan bu yana sürdürdüklerini kaydeden Bajin, bu süreç içerisinde Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin de sürekli yanlarında olduğunu söyledi. Bajin, şu ifadeleri kullandı:

“Nedense buraya inatla bu tesis yapılmaya çalışılıyor. İki gün önce Jandarma buradaydı. Bizi kendi sitelerimizin dışına çıkartmadı. Biz burada kendi şehrimizin yollarında yürüyemedik. Yoldan geçenlere ‘Nereye gidiyorsunuz?’ ya da ‘Buradan geçemezsiniz’ dediler. Ancak başka bir araç geçtiğinde onun mühendis olduğunu ve geçebileceğini söylediler”

BİLİRKİŞİ RAPORUNA DİKKAT ÇEKTİ

18 yıllık bölge sakini olan Nuray Kavcar ise Yelki Mahallesi’nde bulunan doğal SİT alanının bozulmasını istemediklerine dikkat çekti. “Biz istiyoruz ki oraya asfalt dökülmeden, toprağa zarar verilmeden gerekli hukuki işlemler yapılsın. Birlik ve beraberlik içerisinde bu işi çözdüğümüzü düşünüyorum. Sanıyorum ki haklı olan kazanacak, doğa kazanacak. Çevre kazanacak” diyen Kavcar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buranın planları çok fazla sayıda araç girişine uygun değil. Uluslararası yarışmalara uygun bir yer değil. Çünkü böyle planları mevcut değil. Burada yapılan plan sadece 50 dönüm için yapılan bir plandır. ‘Gerekli izinler alındı’ deniliyor ancak gerekli izinler yeterli izinler değil bence. Hukuki süreç devam ediyor. Bilirkişi raporu çok olumlu. Rapor, bizim savunduğumuz gerçekler doğrultusunda geldi. Ancak adli tatilden istifade ederek mührü kırıp betonu dökmeye çalışıyorlar. Biz buna engel olmak istedik”

Editör: Haber Merkezi