DERLEYEN: ÖMER DİNÇ/ İZ GAZETE- İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Bilgi Grubu Başkan Adayı Gökhan Baltacı, İz TV’de yayınlanan Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu oldu. 6 grubun yarışacağı 14-15 Mayıs’taki Genel Kurul’a dair iddialı mesajlar veren genç başkan adayı Baltacı, “Bilgi güçtür. Biz gücümüzü bilgimizden alıyoruz” dedi. Uzun zamandır mesleğin ve meslektaşlarının sorunları için gönüllük esaslı çalışmalar yaptıklarını kaydeden Baltacı, oda yönetiminde söz sahibi olmaları yönünde sahadan çok ciddi bir talep geldiğini ifade etti.

‘BİLGİ’YE BÜYÜK İLGİ’

Mesleğe çok genç yaşta atıldığını ve 20 yıldır meslek mücadelesi verdiğini aktaran Baltacı, Bilgi Grubu’nun kuruluşunu anlattı. Baltacı, “Yıllardır beraber yol yürüdüğümüz değerli meslektaşım Mehmet Çolak, bir gün beni aradı ve ‘WhatsApp’ta bir grup kuralım mı?’ diye sordu. Meslektaşlarımıza bilgi ve mevzuat akışı sağlayıp her sorununda yanında olabileceğimiz, her türlü ihtiyaçlarına anında cevap verebileceğimiz bir grup oluşturmaya karar verdik. Aslında seçimlere yönelik kurulmuş bir grup değildik, meslektaşlarımızı bilgilendirmek misyonuyla çalışıyorduk. Çünkü böyle bir ihtiyaç vardı. Bizim mesleğimizin öyle bir handikabı var ki son 20 yılda mevzuatın neredeyse yüzde 90’ı değişmiş durumda. Uygulamalar, genelgeler, tebliğler tabiri caizse mevsimlerden hızlı değişiyor. Biz de bu ihtiyaçtan doğduk. WhatsApp’ta bir gruba en fazla 256 kişi alınabiliyor. O yüzden gruplarımız sürekli dolduğu için şu an 5’inci grubu açmaya yaklaştık. İşimizi doğru yaptığımıza inanıyorum ve bu yüzden de gruba eklememiz için her gün bir meslektaşımızın telefon numarası geliyor. Bilgi’ye büyük bir ilgi var diyebilirim. Ayrıca şöyle de bir sorunumuz hep vardı; meslekte bilgili olanlar ilgisiz, ilgili olanlar da bilgisizdi. Temel sorun buydu. Biz istedik ki bilgililer ilgisiz kalmasın. Meslektaşlarımız da sürekli bize ‘Gönüllülük esaslı çok güzel işler yapıyorsunuz ama artık oda yönetiminde söz sahibi olmanız gerekiyor’ diyordu. Yani aslında biz seçime girmemiz için meslektaşlarımız tarafından öne doğru itildik. İster istemez de bu talebi karşılamak durumunda kaldık. Çığ gibi de büyüyoruz” diye konuştu.

‘BİR MASKE GÖRMEDİK!’

Pandemi döneminde çok ciddi sorunlar yaşadıklarını, sistemi yürütme telaşıyla evleri adeta ofise çevirdiklerini, gecelere kadar çalıştıklarını ifade eden Baltacı, “Böylesi zorlu dönemde oda yönetiminden bir tane maske bile görmedik” diyerek mevcut oda yönetimini eleştirdi. Baltacı, “Meslek mensuplarımız pandemide kendi haline bırakıldı, herkes kendi sorununu kendi çözdü. Bakanlığın yaptıklarını sadece bize tebliğ ettiler. Bu kadarını da yapsınlar tabii” diye konuştu.

‘30 YILLIK REHAVET!’

Yönetime eleştirilerine devam eden Baltacı, “Pandemide aidatlar ertelenebilir ya da silinebilirdi. Huzur hakkı alınmayıp finans sağlanabilirdi. Bir maskenin veya dezenfektanın çok önemi yok ama en azından ‘Bizim elimizden bu kadarı geldi’ denebilirdi. Meslek odamızı 30 yıldır bir grup yönetiyor. Birebir iletişimimizde hiçbir sorun yok ama yönetimsel anlamda eksikleri söylemek zorundayız. Bizler sorduğumuz soruların yanıtını da alamıyoruz. O yüzden bizim en büyük icraatımız hesap verebilir, şeffaf bir oda olacak. Odamızda 30 yıllık bir rehavet var. Bugün hâlâ ‘Hep birlikte yöneteceğiz’ diyorlar ama oda yönetimi alt kurullarda nispi temsili tanımıyor. Böyle mi hep birlikte yöneteceğiz? Samimiyet, söylemle değil icraatla ortaya çıkar. Buradan çağrı yapıyorum; bizim grubumuz, işi ehline verecek. WhatsApp grubumuzdan bahsettik ya; oralarda her gruptan arkadaşlarımız var, kimseyi ayırmıyoruz. Bizim ortak paydamız var; mesleğimiz. Paylaşamayacağımız hiçbir şeyimiz olamaz. Odamızda hangi gruptan olursa olsun işinin ehli olan arkadaşımız o komitenin içinde yer alacak. Biz ötekileştirilmeyi kabul etmiyoruz. O yüzden Genel Kurul’a bu kadar çok grup katılıyor” ifadelerini kullandı.

‘GÜCÜMÜZ BİLGİMİZDEN’

6 yıldır gönüllülük esaslı çalıştıklarını, meslektaşlarının günün hangi saati olursa olsun hiç çekinmeden kendilerini arayabildiğini vurgulayan Baltacı, “Bu samimiyeti, bu rahatlığı arkadaşlarımıza verdik, oda yönetiminde de bu anlayışı sürdürüp canla başla çalışacağız. Bilgi güçtür. Biz gücümüzü bilgimizden alıyoruz. ‘Her şeyi çok iyi yapıyoruz’ iddiasında bulunursak hayal satmış oluruz. Ancak bir şeyi çok iyi yapıyoruz; bilimin ve bilginin ışığında mesleğimize yön vermeyi iyi bilen bir ekibimiz var. Seçimde hiçbir yetki alamasak bile seçimden bir gün sonra aynı şekilde sahada çalışmaya da devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Oda yönetimini aldıklarında yapacakları çalışmaları anlatan Baltacı, “Bağımlı çalışan meslektaşlarımızın hak ettiği ücretleri almadıklarını biliyoruz, bu konuda çalışmalarımız olacak. Avukatlar ve mühendislik gruplarında SGK eliyle denetimler yapılıyor. Biz de belirlenenin altında ücret beyan edilmemesi ve hak ettikleri ücreti almaları için her türlü çalışmayı yapacağız. Mesleği fiilen icra etmeyen arkadaşlarımızdan da aidat alınmamasını sağlayacağız. Cezai sorumluluklarla ilgili hukuk birimi kurup meslektaşlarımıza destek vereceğiz. İstihdam konusuna da özellikle vurgu yapmalıyım. Halihazırda pek çok arkadaşımıza iş bulduk. Bunu odamızda insan kaynakları birimi kurarak yapacağız. Tabii ki sosyal projelerimiz de olacak” diye konuştu.

‘LÜTFEN OY KULLANIN’

“Demokrasilerde oy kullanmayanın şikâyet etme hakkı yoktur” diyerek meslektaşlarına çağrı yapan Baltacı, “Kime oy verirseniz verin ama lütfen mutlaka oy kullanın. Oy kullanma oranı yükselmediği zaman sonuç mesleki sorunların çözümünden uzak bir yönetime razı olmaktır. 3 yıl boyunca bu mesleğe yön verecek kadroyu seçecek olan meslektaşlarımızdır. Sandıktan onların tercihi çıkacak” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

İTTİFAKA YEŞİL IŞIK

Genel Kurul’a hazırlanan diğer gruplarla ittifaka yeşil ışık yakan Baltacı, “Neden sorunların çözümü adına güzel bir yönetim çıkarmayalım? Odaya girdiğimiz günden itibaren bende ‘grupçuluk’ olayı biter. Tabii ki bize verilen oyları temsilen grubumuz adına görev yaparım ama mesleki kararları alırken grupçuluk asla yapmam. Orada masaya yatırılan mesleki sorunlar, hepimizin sorunları. Önce mesleğim, önce meslektaşım anlayışıyla çalışacağız. O yüzden ittifaka da varız. Biz işi yokuşa sürecek insanlar değiliz, mesleğimiz için gövdemizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.

‘TAHSİLAT SORUNU İÇİN SİSTEMİ DEĞİŞTİRMELİYİZ’

Meslektaşlarının yaşadığı tahsilat sorununa değinen başkan adayı Baltacı, “İş dünyasına yön veren bir mesleğiz. Devlet ile mükellef arasındaki en güçlü köprü biziz ve bu yüzden göz ardı edilemeyecek bir meslek grubuyuz. Bu kadar kanuna hükmeden, işin matematiğini bilen bir meslek grubu, mükellefinden tahsilat yapamamak gibi beceriksizliğe sahip olabilir mi? Olamaz! O yüzden de tahsilattaki asıl sorun sistemle ilgilidir. Bu noktada kamu gücünün bize yardımcı olması lazım. Biz ‘Listeyi elinize alın, bizim yerimize tahsilat yapın’ demiyoruz. Bu sorun çok kolay bir sistemle çözülebilir. Bizler Bağ-Kur ile çalışıyoruz ve 2 ay prim ödemediğimizde eczaneden indirimli ilaç alma hakkımız olmuyor. Peki, biz neden 2-3 ay tahsilatını yapamadığımız bir beyannameyi onaylamak ve tahsil etmediğimiz bu paraların makbuzlarını kesmek, vergilerini ödemek zorunda kalıyoruz. O beyannameyi onaylamazsak da çok ciddi cezalar yiyoruz. Buna otomatik bir sistem getirilebilir. Sözleşme bankaya verilebilir, tahsilat bankadan yapılabilir, mükellef bankayla muhatap olabilir. Bunun için de kanun değişikliği lazım. Odalar Birliğimiz TÜRMOB’un bunu ilgili yerlere sunması lazım. Biz bu sistem değişikliği için TÜRMOB’a defalarca gideceğiz. Bu sorunu çözsünler, ‘Biz çözdük’ de demeyiz. ‘Biz yaptık’ egosuyla yola çıkan insanlar değiliz; yeter ki meslektaşlarımızın sorunları çözülsün. Tüm grup temsilcilerine ve meslektaşlarımıza sesleniyorum; her konuda yardımcı olmayı, elimizden gelenin en iyisini yapmayı istiyoruz. Çünkü biz bununla dertleniyoruz. Mevzuata çok hakim, heyecan dolu bir ekibimiz var, her zaman elimizi taşın altına koyarız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi