TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Barosu Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatalar Fakültesi’nin Narlıdere’de bulunan binasının Tınaztepe’ye taşınmasına karşı dava açtı. İzmir Barosu dava açma işlemi öncesinde İzmir Bölge Adliyesi’nin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına İzmir Baros temsilcilerinin yanı sıra, TMMOB, İzmir Tabip Odası, geçtiğimiz günlerde Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki görevlerinden alınan öğretim görevlileri ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri de katıldı.

‘EĞİTİM HAKKINI DA ÖNEMSİYORUZ’

Güzel Sanatlar Fakültesi meselesinin tüm Türkiye’yi ilgilendirdiğini ifade eden İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Güzel Sanatlar Fakültesi’nin şu an bulunduğu binadan deprem riski nedeniyle alınmış raporlar gerekçe gösterilerek Buca’daki Tınaztepe’ye taşınmasına yönelik işlemin iptalini talep ediyoruz. Diyebilirsiniz bir an, “ne var, bina çürükmüş, deprem riski var ve bu nedenle binanın taşınması gayet uygun ve doğru”. Elbette yaşam hakkı diğer bütün hakların önünde tuttuğumuz ve bizim de arkasında durduğumuz ve sahiplendiğimiz bir alan. Ama öte yandan eğitim hakkını da önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Çünkü uygun ve yeterli koşullara sahip olmayan bir binada eğitim yapabilmek ya da eğitim yaptığını söylemek aslında yapmamakla eşdeğer. Şu an burada bulunan ve bu dava dilekçesinin altında davacı olarak isimleri bulunan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları şunu söylüyorlar. Konforlu binalar, lüks binalar falan değil mesele, mesele eğitim meselesi. O yüzden hangi binaya taşıdığınızın bir önemi yok ama taşıdığınız binanın verilecek eğitimin koşullarına, ihtiyaçların uygun koşulları taşıması kaçınılmaz.

‘İZMİR KENTİ GSF ÖĞRENCİLERİ VE ÖĞRETMENLERİNE BİNA BULMA KONUSUNDA YETERSİZ DEĞİLDİR’

Sürece ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘Kültürpark kısa bir süreliğine kullanılabilir’ açıklamasını hatırlatan Yücel, “İzmir kenti Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine ve öğretim üyelerine ev sahipliği yapacak bir bina bulma konusunda yetersiz değildir. Yeter ki üniversiteler bu konuda niyetli olsun, bu konuda adım atmaya hazır olsunlar. Bu kez adaleti eğitim hakkı için istiyoruz. Bu kez adaleti öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz için istiyoruz” dedi.

Yücel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim derdimiz binalarla değil, uygun koşullarda amacına uygun bir eğitimi sürdürebilmekle ilgili ve bütün yetkilileri ve elbette mahkeme heyetini bu talebimize yanıt vermeye, bu talebimiz doğrultusunda işlem yapmaya çağırıyoruz”

‘BU KİRLİ SAVAŞA MÜCADAHALE ETMEYE İÇİN BİR CEZALANDIRMA YÖNTEMİ…’

Güzel Sanatlar Fakütesi’nin taşınma meselesinin tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir süreç olduğunu hatırlatan Yücel, görevde bulunan beş öğretim üyesinin görevden alındığını hatırlattı. Yücel, "Başka gerekçeler ihdas etmeye çalışsalar da biz biliyoruz ki yapmak istedikleri hukuksuz işe, eğitim hakkına karşı girişilen bu kirli savaşa müdahale etmeye çalıştıkları için bir cezalandırma yöntemidir. Üniversite yönetimine seslenmek istiyoruz, bu kararlar da derhal geri alınmalıdır. İzmir Barosu nerede bir haksızlık, hukuka aykırılık varsa, nerede bir hak ihlali varsa orada olmayı sürdürecek. Bugün burada olmamızın temel sebebi de bu”

‘REKTÖRLÜK ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE SUÇÜSTÜ YAKALANMIŞTIR’

TMMOB adına konuşan Melih Yalçın ise sürece ilk andan bu yana dahil olmak için mücadele içerisinde olduklarını ifade etti. Yalçın, “Binanın depreme dayanıksız olduğu için yıkılması söz konusu. Temmuz ayının 24’üne geldik. Ancak halen ortada bir rapor yok. Yılbaşından itibaren binanın Tınaztepe’ye taşınmasına ilişkin birtakım görüşmeler yapılıyor. Ancak öğrenci ve öğretmenlerin itirazının ardından binanın depreme dayanıklı olmadığı tezi ortaya atılıyor” diye konuştu.

Mevcut binanın depreme dayanıklı olmadığına ilişkin raporun Şubat ayında alelacele hazırlandığına dikkat çeken Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Haziran ayına kadar bu rapor ortalıkta görünmüyor ve haziran ayında da binanın taşınmasına ilişkin bir karar alınıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri ve öğretmenleri gerçekleştirdikleri mücadele ile Rektörlüğü suçüstü yakalamıştır. Rektörlük bu binayı boşalmaya çoktan karar vermiştir. Üstelik depremle ilgili rapor hazırlandığında da buranın güçlendirilmesiyle ilgili bir rapor hazırlamamışlar, üç aylık süre içerisinde binanın güçlendirileceği belli iken bunu bile bunun üzerine yıkma kararını almışlar ve beklemişlerdir”

‘REKTÖR NE FAKÜLTEYİ NE DE İZMİR’İ TANIYOR’

‘Mesele bina değil, eğitim’ sloganı sebebiyle Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri kutlayan Yalçın, “Bu konuda çok fazla spekülasyon yapıldı. Bu sorun hepimizin sorunu. Güzel Sanatlar Fakültesi kadim bir okuldur. Türkiye’ye birçok sanatçı yetiştirmiştir. Bunu herkes bilir. Rektör, ne Dokuz Eylül Üniversitesi’ni, ne Güzel Sanatlar Fakültesi’ni ne de İzmir’i tanımıyor. O nedenle yapılan mücadeleyi hayretler içerisinde karşılıyor” şeklinde konuştu.

ŞEHİR HASTANELERİNİ HATIRLATTI

İzmir Tabip Odası adına konuşan Mübeccel İlhan ise yaptığı konuşmada “Biz bu taşınma işlemlerini şehir hastanelerinden biliyoruz. Biz öğrencilerin ve öğretim üyelerinin yanında olduğumuzu bildiriyoruz. Her zaman dayanışma içinde olacağımızı belirtmek istiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi