İzmir’de Gülen Cemaati’ne yönelik süren soruşturma kapsamında gözaltına alınan Güvenlik Şube Müdürü Yusuf Uysal, görev yaptığı son bir yıl içerisinde demokratik haklarını kullanan 640 kişiyi gözaltına aldırdı. Gözaltına alınanlardan yüzde 40’ı işkence gördüklerini beyan ederek insan hakları kuruluşlarına başvurdu.

Gülen Cemaati’ne yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Güvenlik Şube Müdürü Yusuf Uysal, kentte gerçekleşen demokratik eylemlere yaptığı sert müdahalelerle tanınıyor. En demokratik eylemi dahi “terör faaliyeti” olarak değerlendirip polislerin “orantısız güç” kullanması için talimat veren Uysal, “terör örgütü üyesi” olmaktan gözaltında. 

Uysal’ın görevde olduğu son bir yılda kentte gerçekleşen bütün eylemler yasaklanıp, eylemcilere saldırıldı.

‘EĞİTİM SEN ÜYELERİNE SALDIRDI’

Uysal’ın görev süresi içinde polisin saldırıda bulunduğu bazı eylem ve etkinlikler şöyle: 2015 yılında Konak meydanına yürümek isteyen Eğitim Sen üyelerine saldırı talimatı veren Uysal, onlarca emekçinin yaralanarak hastaneye kaldırılmasına neden oldu. Eğitim Sen’lilere biber gazı, cop, plastik mermi ve tazyikli su ile saldırı kararı veren Uysal, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve oğlunu da gözaltına almak istemişti.

‘SURUÇ KATLİAMI PROTESTOSUNA SALDIRDI’

Alsancak’ta Suruç Katliamını protesto etmek isteyen kitleye de saldırı kararı veren Uysal, onlarca kişinin yaralanmasına neden oldu. Eylemde 9 kişiyi darp ederek gözaltına aldıran Uysal’ın talimatı sonucu darp edilenlerden biri de Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren Berna Koç idi.

‘GAZETECİ DARP EDİLDİ’

Uysal, gözaltlıları protesto etmek isteyen Öğrenci Kolektiflerine saldırı kararı verdi. Öğrenciler yerlerde sürüklenerek, ters kelepçe takılarak gözaltına alındı. Eylemi takip eden bir gazeteci de darp edildi. Uysal, eylemlerde muhalif gazetecileri hedef almakla da adını duyurdu. Gazetecilerin eylemleri takip etmesini engellemeye çalışan Uysal, çoğu kez gazetecileri ırkçı kesimlerin hedefi haline getirdi.

DİHA

Editör: Haber Merkezi