TUGAY CAN / İZ GAZETE - Konak Belediye Meclisi Ocak ayı birinci oturumu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, yönetiminde gerçekleşti. 

Belediye Meclisi’nde geçtiğimiz ay kamuoyunda yer alan Gökdelen tartışması hakkında da önemli bir karar alındı. Kararda Gökdelen’e ilişkin Konak Belediyesi bünyesinde kurulan Mimari Estetik Kurulu’nda yeniden değerlendirilmesi konusunda önerge verildi.Önerge oy birliği le kabul edildi.

Gökdelen hakkında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur “Bu yükseklikteki bir yapıyı kent siüeti açısından, kentin değerleri açısından doğru bir yaklaşım olmadığını, böye bir hançerin kentin bağrına saplanması hakkında çekincemizi ortaya koymuştuk. Kamuoyunda da zaten bir tartışma var. Biz yatırımcıya karşı değiliz, ancak bunun kentin imarlarına uygun olarak yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.

'MİMARLAR ODASI VE ŞEHİR PLANCILARI’NDAN GÖRÜŞ ALACAĞIZ'

Batur, “2008’den beri devam eden süreçte ilgili odaların açtığı davalar ile 1/5000’lik planlara açılan davalar var. Dava sürecinde böyle bir karar alınırsa yine başa dönülecek. Bu binanın estetik açıdan durumu hakkında İzmir kamuoyunda fikir birliği var. Bunu görüyorum. İlgili firmaya başlamayın, mağdur olursunuz dedik. Bu konuda estetik kurullardan görüş alacağız. Meclisten kararımız çıkar çıkmaz özellikle Mimarlar Odası’ndan ve Şehir Plancıları Odası’ndan görüş alacağız” diye konuştu.

‘İSTANBUL’UN GELDİĞİ NOKTAYI GÖRÜYORUZ’

Estetik Kurulu’nun bundan sonraki süreç içerisinde yüksek yapılara ilişkin kararları vereceğini kaydeden Batur,  “İstanbul’un geldiği noktayı görüyoruz. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklama da ortada. Odalarımız ile bilikte kente sahip çıkmaya çabalayacağız. Biz kente sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bundan sonraki çalışmalarımız kurulun görüşleri doğrultusunda ilerleyecek" ifadelerini kullandı.

‘Bu kurul odalardan, bürokratlardan ve meclis üyesi arkadaşlardan oluşacak’ diyen Batur, AK grubunun itirazları sonrası ise şunları söyledi:
‘Ben yatırımcının bina yapmasına karşı değilim ama kentin silüetine uyacak. Kentin estetiğini savunurken yüksek yapılara belli yerlerde karşı olduğumuzu dile getirdik. İmara açmadık diye çok mahkemelere gittik biz. Ben kentin silüetini korumak için burada oturuyorum”

AKP’LİLERE ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

AKP grubuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu ‘Küçük hesaplar yaparsak şehirlerimize ihanet etmiş oluruz. Burada kararlı duruş şart. Dikey mimari ile şehirlerimize ihanet etmiş oluyoruz. Yatay mimari ile kendi mimarimizi de inşa etmiş oluyoruz’ hatırlatan Batur, “Bu konuşma bugün saat 10’da gerçekleşti. Bir oda başkanı söylemedi. Bunu, sayın Cumhurbaşkanı söyledi. Ben söylemedim” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi