Ziyarette konuşan İl Göç İdaresi Müdürü Himmet Uygun, 11 Nisan 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 11 Nisan 2014 tarihinde merkezde işlemlere başladığını söyledi. 18 Mayıs 2015 tarihi itibariyle de diğer İl Müdürlükleri ile beraber İzmir İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nün faaliyete geçtiğini dile getirdi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün kuruluşundan bu yana 3 yılın geride kaldığını belirten Uygun, "Genel Müdürlüğümüz ve İl Müdürlüğümüz kuruluşunu çok kısa bir sürede tamamlamış olup görev ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirmek için özverili çalışmalarını sürdürmektedir. İlimizde bulunan yabancı uyruklu kişilerin iş ve işlemleri Müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Yabancıların ikamet izinleri, düzensiz göçmenlere ait idari gözetim ve sınır dışı işlemleri, insan ticareti mağdurlarını koruma, uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu yabancılara ilişkin görevleri yerine getirmek gibi kanunda sayılan birçok görev Müdürlüğümüz bünyesindeki 10 çalışma grubu başkanlığınca yerine getirilmektedir. Ülkemizin çıkarları açısından çok önemli sonuçları olan Ege Denizi'ndeki düzensiz göçün önlenmesini, ülkemizdeki Suriyelilerin düzenli yollarla Avrupa ülkelerine yerleşmesinin önünü açacak ve bundan sonra ülkemizdeki Suriyelilere sunulacak hizmetlerde mali yükümüzü hafifletecek önemli imkânlar sağlayan Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016 tarihinde imzalanan mutabakat gereği, Ege adalarından Suriye ve diğer uyruklardaki yabancıların geri kabul işlemlerine başlanmış ve süreç başarıyla yürütülmektedir" dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Toprak, "Alan sıkıntılı bir alan. Gerek Türkiye'de bulunan yabancıların oturma müsaadesi, gerek sınır dışı edilmesi gerekeneler gerekse de burada bulunan oturma izni alacak öğrenciler, son dönemde oluşan Suriyeli veya Suriye uyruklu olmayan diye ayrılanların ülke içindeki çadır kentlere yönlendirilmesi, ayrıca da uluslararası koruma mevzuatı çerçevesinde göç, iltica ve koruma altındaki kişilerle ilgili iş ve işlemler ve bu işlemler sonuçlanıncaya kadar geri gönderme merkezinde konuşlanma, oraların idamesi, alt yapısının sağlıklı hale getirilmesi ve benzeri konulardaki ciddi çalışmalar yaptınız. Teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Daha sonra İl Göç İdaresi Müdürü Himmet Uygun ve Göç İdaresi personeli, Vali Mustafa Toprak'a çiçek takdim etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi