GİZEM TABAN/İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, isim vermeksizin AKP Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ve AKP Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu’nu kastederek projeye ön ayak olduklarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ise olaya siyasilerin açısından baktığını öne sürdü. Pistin yapılacağı alanın Google Earth görüntülerinde 2016 yılı ve 2020 yılı karşılaştırıldığında ağaç kesildiğinin görüldüğünü söyleyen Bilgen, projenin planlarının ise Aydın’da AKP’ye yakın olduğunu ileri sürdüğü Yıldız Grup Planlama ve Gayrimenkul Değerlendirme İnş. Tic. LTD. şirketine yaptırıldığını iddia etti.

YAMAN İDDİLARA NE YANIT VERDİ?
İddialar üzerine, Projenin Girişimcisi İzmir Karting Kulübü Başkanı Mehmet Yaman, 2016’da söz konusu arazide hiç bulunmadıklarını, bir tane bile ağaç kesmediklerini, yalnızca 2018’de Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun izniyle, güvenlik anlamında sit alanındaki duruşu yanlış olduğu gerekçesiyle 7 ağacın yerini değiştirdiklerini belirtti. Projenin planlarının Yıldız Grup Planlama ve Gayrimenkul Değerlendirme şirketine yaptırdıklarını doğrulayan Yaman, şirketin ya da projenin AKP’ye alakası olmadığını söyledi. AKP Sakarya Milletvekili Sofuoğlu’nun projeden haberi bile olmadığını belirten Yaman AKP Aydın Milletvekili Erim’in de projeye sadece sporcu olarak destek verdiğini ve proje tamamlandıktan sonra tesiste eğitim alacağını ifade etti. 

“AKP MİLLETVEKİLLERİ PROJEYE ÖN AYAK OLUYOR”
Projeyle ilgili, isim vermeksizin Motorsiklet Sporcusu AKP Milletvekili Sofuoğlu ve Ralli Sporcusu AKP Milletvekili Erim’i kasteden CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Bilgen, “Buradaki olay tamamen siyasi. İktidar nasıl yargıyı baskı altına alıyor, birtakım yargıçları cellat gibi kullanıyorsa aynı şekilde doğayı da çevreyi de talan etmek adına birtakım imkanları kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Özellikle motor sporlarıyla uğraşan biri AKP Aydın Milletvekili, biri AKP Sakarya Milletvekili var. İsimlerini de herkes biliyor. Bunların öncülüğünde bu bölge talan edilecek. Çevreyi doğayı hiçe sayarak, oradaki doğal yaşamı hiçe sayarak kendi kişisel zevklerini tatmin etmek için böyle bir projeye ön ayak oluyorlar. Bu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kullanılarak yapılıyor. Bakanlık, Güzelbahçe’nin yıllardır bekleyen kıyı planını onaylamıyor ama bu projenin planını hemen onaylıyor” diye konuştu.

 

“BAKANLIK OLAYA SİYASİLERİN AÇISINDAN BAKIYOR”
Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın olaya siyasilerin açısından baktığını öne süren CHP’li Bilgen, “İlk planda spor tesis alanı olarak belirtilmişti. İkinci planda ise spor tesis alanına ‘özel’ ibaresi eklendi. Özel ibaresi eklenmezse özel tesis yapılamıyor. İlk plana STK’lar ve vatandaşlar dava açmıştı, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak plan revize edildiği için Güzelbahçe Belediyesi ikinci yapılan plana dava açtı. Sonucu bekliyoruz. Ama anladığım kadarıyla bunlar bu işin peşini bırakmayacak gibi görünüyor. Bakanlık ikinci yapılan planları askıya çıkardı. Şimdi bu planlara itirazlar yapılıyor. Kanal İstanbul için de itirazlar yapıldı, yine geçirdiler. Dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olaya siyasilerin açısından bakıyor” açıklamalarında bulundu. 

PLANLAR AKP’YE YAKIN ŞİRKETE YAPTIRILMIŞ, AĞAÇLAR KESİLMİŞ”
Pistin yapılmasının planlandığı alanın 2016 ve 2020 Google Earth görüntüleri karşılaştırıldığında ağaçların kesildiğinin görüldüğünü öne süren Bilgen, projenin planlarının da AKP’ye yakın bir şirkete yaptırıldığını iddia etti. Bilgen şunları söyledi: “Olayın siyasi oluşunun somut örneklerinden biri de; projenin planlarının sanki İzmir’de firma yokmuş gibi Aydın’ın Efeler İlçesinde, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yıldız Grup Planlama ve Gayrimenkul Değerlendirme İnş. Tic. LTD. şirketine yaptırılması. Girişimci şahıs Mehmet Yaman, ‘Bir tane bile ağaç kesmedik. Ağaç kestiğimizi ispat etsinler, bu projeden vazgeçerim’ demişti. Ağaç kestikleri ben söylemiyorum ama Google Earth de görünüyor; 2016’da arazinin bulunduğu yerdeki görüntülerle, 2020’deki görüntülerine bakıldığında ağaçların kesildiği anlaşılıyor. Güzelbahçe halkı bu piste izin vermeyecek!”


“AĞAÇ KESMEDİK, 7 AĞACIN YERİNİ DEĞİŞTİRDİK”
İddialara yönelik açıklamalarda bulunan Projenin Girişimcisi İzmir Karting Kulübü Başkanı Yaman ise, “Bir tane bile ağaç kesmedik. 2016’da zaten biz orada yoktuk. Biz 2017’nin sonunda geldik. 2018’de Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu bize izin verdikten sonra sit alanının olduğu yerde 7 tane ağacın yerini değiştirdik. 2018’e kadar biz oraya girmedik, bir işlem yapmadık. Oradaki ağaçların güvenlik anlamında sit alanındaki duruşlarının yanlış olmasından dolayı ağaçların yerlerini değiştirdik.  Bunu da ispat edebilirim. Yoksa ben ‘Bir tane bile ağaç kestiysek ben bu işi bırakırım’ dememin sebebi de bu. Bir tane bile ağaç kesmedik! Ayrıca etrafına da bin tane ağaç dikeceğiz. Bundan hiç bahsetmiyorlar mesela!” ifadelerini kullandı. 

“O ŞİRKETE YAPTIRDIK AMA AK PARTİ İLE ALAKASI YOK”
Projenin planlarının Aydın’ın Efeler İlçesinde, Yıldız Grup Planlama ve Gayrimenkul Değerlendirme İnş. Tic. LTD. şirketine yaptırıldığı ve söz konusu şirketin de AKP’ye yakın bir şirket olduğu iddialarına ilişkin de açıklama yapan Yaman, “AK Parti ile hiçbir alakası yok. Biz planlarla ilgili burada isim sorduk, kime yaptıralım diye, o firmayı işi doğru düzgün eksiksiz yapabilecek bir firma olarak önerdiler. Biz de o şirkete yaptırdık” dedi. 

AKP’Lİ O VEKİL PROJEYE ‘SPORCU’ OLARAK DESTEK VERİYOR
Yaman, AKP Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim’in de işin içinde olduğuna yönelik iddialarla ilgili, “Bekir Bey rallicidir, sporcudur. Kenan Sofuoğlu ile ilgili de iddia ortaya atılmıştı ama Sofuoğlu’nun haberi bile yoktu. Bekir Bey’in de özgeçmişine bakıldığında bu projeye sporcu olarak destek verdiğini görürsünüz. Bunlar bu işi karıştırıp, AK Parti’ye yıkmaya çalışıyorlar. Alakası yok! Bekir Bey, bu projeye sporcu olarak destek veriyor ve proje tamamlandıktan sonra tesiste eğitim alacak. 

“İDDİALARIN HİÇBİRİ TUTARLI DEĞİL”
Ortaya atılan iddiaların tutarlı olmadığını belirten Yaman, “Planlarla ilgili açtıkları 6 davadan 2’sine mahkeme ret verdi. Ama bunları söylemiyorlar. Biz davayı kaybettiysek, parselasyon planlarını bakanlık nasıl onaylıyor? 2019’daki bilirkişi raporu yanlış, itiraz edeceğiz. Çünkü alt üst ölçekli planlarda uyumsuzluk var diye iddia ortaya atıyorlar fakat açık spor tesislerinin kanun maddesine baksınlar; üst planlarla uyumlu olma zorunluluğu yok. Ortaya attıkları hiçbir iddia tutarlı değil. Zaten kaybedecekler. Bir argümanları kalmayınca da yok ‘Ağaç kestiler’ yok ‘Bunlar AK Partili’ diyorlar. İsterlerse gidip ağaçları göstereyim” dedi.

Editör: Haber Merkezi