Prof. Dr. Oğuz Oyan ve Akademisyen Murat Büyükyılmaz Artı TV kanalında yayınlanan Pelin Cengiz ile Artı Ekonomi programına konuk oldu. Meclis’e sunulan bütçe teklifinin tartışıldığı programda faiz ve gıda enflasyonu konuşuldu. Bütçe eleştirisi yapan Akademisyen Murat Büyükyılmaz gıdanın üretim ve tüketim koşullarının araştırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca ekonomik krize değinen Büyükyılmaz, “Türkiye pek çok siyasi ve uluslararası krize sahne oluyor. Bir yandan da ekonomik kriz derinleşiyor. Bütçe konuşurken biraz rakamları öğrendikten sonra o bütçenin muhatapları kimler olduğundan bahsetmemiz gerek. Bu bütçede kadınlar, çocuklar, işçiler, emekçiler yok. Kısacası bu bütçede Türkiye yok” dedi. 

Gıda enflasyonuna dikkat çeken Büyükyılmaz, “Sürekli gıda enflasyonu yaşıyoruz. Pandemiden önce de gıda fiyatları artıyordu. Sadece pandemi gıda fiyatlarındaki artışı alevlendirdi. Gıda enflasyonunu çözmek için gıdanın üretim ve tüketim koşullarına bakmak lazım” diye konuştu.

'GIDA KRİZİ VAR'

Enerji fiyatlarının artmasının gıdayı büyük oranda etkilediğini söyleyen Büyükyılmaz yeni bir tarım ve gıda politikasının tartışılması gerektiğini dile getirdi. Büyükyılmaz, “Üretimin koşulları ağırlaşıyor. Enerji fiyatları arttıkça gıda fiyatları artar. Acilen tarıma devletin kamu kaynakların aktardığı miktarın arttırılmasının ötesinde bir tarım ve gıda politikasının tartışılması gerekiyor. Türkiye çok katmanlı bir tarım ve gıda krizi yaşıyor. Çoklu organ yetmezliği gibi çok kaynaklı bir kriz. Emekçi hakların bir kısmı beslenemiyor, doyuyor sadece. Böyle giderse daha kötü besleneceğiz. Tüm canlıların gıda hakkı ortadan kalkacak. Gıda üretim koşulları araştırılmadıkça gıda güvencesinden uzaklaşacağız. Beslendiğimiz şeylerin yararlı mı zararlı mı olduğunu bilemeyeceğiz. Enflasyondan öte bir şeyden bahsetmek gerekir. Türkiye’de endüstriyel gıda krizi var” şeklinde konuştu.

'SERMAYENİN İKTİDARI'

Prof. Dr. Oğuz Oyan ise faiz giderlerinin çok hızlı arttığının gözle görülür olduğunu söyledi. Oyan, “Yani bütçenin kendisi 2022’den 2023’e artış oranına baktığımızda yüzde 42 artıyor. Faiz giderleri yüzde 71,5 artıyor. Bütçenin kendisinden daha yüksek bir artış var. 2023’te iktidar değişse de kamunun o kadar borç yükü var ki faiz giderleri gerçekten artacak. Bu faiz harcamaları kime yapıyorsunuz? Devlete borç veren sermayedarlara yapıyorsunuz. Bütçeyi transfer bütçesi merkezi haline getirmişsiniz ve sermayedarlardan çok düşük vergi alıyorsunuz. Dolayısıyla bir emme basma tulumba gibi bütçe sermaye çalışıyor. Ne tarıma ne de toplumdaki yoksul kesime yardım yapılıyor. Su damlası gibi gidiyor. Öbür tarafa çağlayan gibi gidiyor. Bu iktidar sermayenin iktidarı. Çiftçiler umurlarında değil. Tarım en büyük faturayı büyük girdi üreten dünya tekellerine maliyetleri gidiyor” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi