Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) Genel Başkan Ali Bülent Erdem, artan girdi maliyetleri ve dışa bağımlılık yüzünden üreticilerin sıkıntı yaşadığını belirterek durumun gıda krizi olduğunu söyledi.                        

Endüstriyel tarımın ne kadar kırılgan olduğunu pandemide çok açık bir şekilde görüldüğünü söyleyen Erdem,    “Bu ekim döneminde dışa bağımlı olduğumuz petrol ve kimyasal gübre vb. girdi fiyatlarında büyük artışlar yaşandı. Kur artışları girdilerde günlük, hatta saatlik artışlara neden oldu ve olmaya da devam ediyor. Sadece buğdayda, ekmekte değil bütün ürünlerde yaşanan bu durum gıda krizidir. Daha doğrusu endüstriyel tarımın krizidir. Pandemi dönemi ve yaşadığımız kriz, endüstriyel tarımın ne kadar kırılgan, sorunlu bir üretim tarzı olduğunu ve yoksulları açlığa mahkûm edeceğini göstermiştir” diye konuştu.

‘BAŞKA YOL YOK’

Çözümün gıda egemenliğini sağlamaktan geçtiğini dile getiren Erdem, “Hem gıda güvenliğini, hem gıda güvencesini sağlayacak olan halkın kendi gıda sistemi yani gıda egemenliğidir. Bugün paylaşmaktan, dayanışma içinde olmaktan ve birlikte gıda egemenliğini inşa etmekten başka yol yoktur” dedi.

ÖNERİLERİ SIRALADI

Çiftçilerin üretime devam etmesi için yapılası gerekenleri sıralayan Erdem, “Çiftçileri girdilerde şirketlere bağımlı kılan endüstriyel tarımsal üretim sisteminden vazgeçilmelidir. Halkın gıda ihtiyacını karşılamak için yapılması gereken şirketlere verilen desteğin kesilerek küçük aile tarımı yapan çiftçilerin üretmesini sağlamak olmalıdır. Atalık, yerel tohumların ekimi teşvik edilmeli, desteklenmelidir. Çiftçilerin sendikalaşmasının önündeki her türlü antidemokratik engeller kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi