DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nin 5'inci katında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Olayı fark eden görevlilerin durumu bildirmesi üzerine, adrese sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Yangında, Suriye uyruklu Ahmed Maslem hayatını kaybederken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. İzmir Valiliği'nden konuya ilişkin, "Yabancının odadan çıkma imkânının olmasına rağmen odadan çıkmadığı ve yabancının madde bağımlısı olması nedeni ile olayın intihar olabileceği değerlendirilmektedir" ifadeleri dikkat çekerken, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Deman Güler'den hem bu açıklamaya hem de Baro'nun Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ne sokulmamasına yönelik sert tepki geldi. 

VALİLİK: 'ODADAN ÇIKMA İMKANI OLMASINA RAĞMEN DIŞARI ÇIKMADI'

Olayla ilgili İzmir Valiliği'nin yaptığı açıklama şu şekilde:

"İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde saat 16:25 sıralarında ilk belirlemelere göre elektriklerin kısa devre yaptırılması sonucu çıkan yangında hakkında İzmir İl emniyet Müdürlüğünce 31.05.2021 tarihinde uyuşturucu madde bulundurma ve resmi belge düzenlenmesinde yalan beyan suçlarından işlem yapılan Suriye uyruklu yabancının vefat ettiği, yabancının odadan çıkma imkânının olmasına rağmen odadan çıkmadığı ve yabancının madde bağımlısı olması nedeni ile olayın intihar olabileceği değerlendirilmektedir.

Yangına ilk müdahale güvenlik görevlileri tarafından yapılmış ve itfaiyeye haber verilmiştir. İtfaiye geldikten sonra yangın kontrol altına alınmış, katta bulunan diğer yabancılar güvenlik ve jandarma personelinin koordinesiyle güvenli bölgeye tahliye edilmiştir. Olaya müdahale eden iki güvenlik görevlisi dumandan etkilenmeleri sebebiyle hastaneye kaldırılmıştır. Güvenlik görevlilerinin sağlık durumu iyi olup hastanede tedavileri devam etmektedir. Olayla ilgili savcılık tahkikatı sürdürülmektedir."

'AYLARDIR BURANIN DENETİME AÇILMASI GEREKTİĞİNİ SAVUNDUK'

Konuyla ilgili İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi avukat Deman Güler ise olay yerinde çektiği bir videoda, saatlerdir merkezin önünde beklediklerini, savcı ve valinin içeriye girdiğini ama kendilerinin alınmadıklarını söyledi. Güler, "Aylardır, yıllardır buranın sivil denetime açılması gerektiğini savunuyoruz. Bugün de gördüğümüz mesele tam da, giremediğimiz bir yerde, yani içeride yaşanan vahşet. Bir yangın çıktı ve bir mülteci içeride can verdi" dedi.

'VURDUMDUYMAZ TAVRIN SONUCUDUR'

"Daha bundan bir ay evvel burada yaşanan işkence vakasını hem Avrupa Konseyi'ne hen Türkiye'deki iç yetkililerin önüne sunmuştuk ve bu konudaki eleştirimizi dile getirmiştik" diyen Güler, "Hiçbir gelişme yaşanmadı. Tam tersi, sanki biz burada mültecilerin hakkını savunmuyormușuz da başka amaçlarla hareket ediyormuşuz gibi tavırlar takınıldı ama bugün yaşadığımız işte bu skandal, bu büyük vahşet, vurdumduymaz tavrın sonucudur. Hızlı bir şekilde burada gerekli tavrın alınması ve benzer şeylerin yaşanmaması için gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz"

'VALİ BEY BANA KAPININ İÇERİDEN AÇILAMAYACAĞINI SÖYLEDİ'

İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Deman Güler gazetemize yaptığı özel açıklamada, İzmir Valiliği'nin ifadelerini de değerlendirdi.

Güler, "Burası bir kapalı tutulma mekanı, içeride tutulan insanlar burada gönüllü bir şekilde tutulmuyor. Dolayısıyla güvenliklerinden kamu otoritesi sorumlu, buradaki idareciler sorumlu. Bu kişinin kapısının içeriden açılmayacağına dair beyanı Vali bey bizzat bana yapmıştı. Arkaya eşyalar koyarak içeri girilmesini engellediğine dair bir ifadeleri var. Bu ifadeyi, devletin mültecinin yaşam hakkını koruma konusunda pozitif bir yükümlülük olduğu gerçeğiyle değerlendirirsek, güvenliklerin mutlaka buraya bir şekilde girmesi ve durumu engellemesi gerekiyordu" dedi.

'BU BEYANLAR DEVLETİN SORUMLULUĞUNU GÖRÜNMEZ KILMAK İSTEMESİYLE ALAKALI'

"Dolayısıyla "İçerideydi, şöyle oldu, kendisini öldürdü, içeri girilmesine izin verilmedi" gibi beyanlar, devletin bu bağlamdaki sorumluluğunu görünmez kılmak istemesiyle alakalıdır" ifadelerini kullanan Güler, "Buradaki şahsın hangi koşullarda burada bulunduğunu çok iyi şekilde araştırmalı ve tanıkların ifadelerine de başvurmalı ama görünüşe göre geri gönderme merkezi boşaltılıyor. Bizim kaygımız, tanıkların beyanlarını ulaşamamak olur. Aynı şekilde müvekkillerimizden de uzaklaştırılıyoruz çünkü burada savunmasını yaptığımız belki yüzlerce insan var" açıklamasında bulundu. 

İZ GAZETE MANŞETE TAŞIMIŞTI

20 Mayıs 2021 tarihli manşet haberimizde Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nin İzmir Barosu'nun denetimine açılmadığını gündeme getirmiştik. İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu'ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Deman Güler, Geri Gönderme Merkezi'nde hak ihlallerinin yaşanmadığını iddia eden İzmir Valiliğine, "Madem alnınız ak ve merkezde hak ihlalleri yaşanmıyor, o zaman kapıları bize de açın" diye seslenmişti

Editör: Haber Merkezi