ROJİN SUBAŞI/ İZ GAZETE - Kozmetik sektörünün hayvanlar üzerinde gerçekleştirdikleri deneylere dikkat çekmek için yayımlanan Save Ralph kısa filmi viral olmuştu. Film sosyal medyada yayılıp tepki toplarken, Aydın ilindeki "269atölye" ailesi gerçek Ralph Zulu'nun hikâyesini anlattı. 269atölye ailesi tür ayırt etmeksizin bütün bireylerin hakkını savunduklarını açıklayarak: "Biz seramik tasarım atölyesiyiz, kazancımız ile de hayvanlara yardım etmekteyiz. Amacımız kurtarılmış hayvanlardan oluşan bir barınak yaratmak. Şu an atölyemizin küçük güvenli bir bahçesi var. Orada imkanlarımız yettiğince bu hayalimizi küçük çaplı olarak gerçekleştirmekteyiz. Umarız ileride daha çok hayvana yardım edebiliriz" ifadelerini kullandı.

"Başka canlılara eziyet ederek yetişen bir gelecek nasıl aydınlık olabilir"

Zulu ile İstanbul’da deney yapan bir kişi vasıtası ile tanıştığını açıklayan 269atölye ailesi: "Zulu ile tanıştığımızda kulakları henüz yeni kesilmişti. Vücudunda dikiş izleri vardı, en büyüğü sırtındakiydi. Kollarını kullanamıyordu. Hareket kabiliyeti çok kısıtlıydı. İnsanlardan ve tüm canlılırdan korkuyordu. Kulakları ve cildinin tedavisini uygularken çok zorlandık, haklı olarak ona zarar vereceğimizi düşünüp çok tepki veriyordu. Şu an geldiğimiz nokta bizi memnun ediyor. Depresif Zulu gitti yerine sosyal bir kelebek geldi. insanlarla ve diğer hayvanlarla dostluk kurabiliyor. Uyguladığımız tedaviler neticesinde türdeşlerinden farklı bir şekilde de olsa yürüyüp koşabiliyor" diyerek gelişme sürecini anlattı.
Aynı zamanda Türkiye’de yasal 119 tane deney merkezi bulunduğunu söyleyen 269atölye ailesi şunları söyledi: "Bunların çoğu üniversitelerin bünyesinde bulunuyor.  Save Ralph videosu ile kozmetik sektöründeki hayvan deneylerine dikkat çekilmişken bizler de Zulu ile üniversitelerde yapılan hayvan deneylerine dikkat çekmek istedik. Çünkü hayvan deneylerinin bu yönü insanlar tarafından çok bilinmiyor. Artık eğitimde hayvan deneyleri yerine alternatif metotların seçilmesi gerekli.
Şu an Türkiye’de hayvan deneyi yerine alternatif yöntemleri kullanan  bir üniversite mevcut; Aksaray Üniversitesi. Diğer üviversitelerin de bu etik seçimleri yapmalarını temenni ediyoruz" dedi.

"Hayvanları petshoplardan alarak kurtarmış değil, arzı arttırmış oluyoruz"

Yayınlanan film sonrası petshoplarda hayvan satışının arttığını vurgulayan 269atölye ailesi:" Birlikte yaşadığımız Kiki’de bir petshop mağduru. Zulu ve Ralph’in mesajının doğru anlaşılması gerekiyor. Hayvanları petshoplardan alarak kurtarmış değil sadece bu sektöre talep oluşturarak arzı arttırmış oluyoruz. Üstelik çoğu da satın alındıktan sonra aynı kiki gibi küçücük kafeslerde yaşamaya zorlanıyor. Petshoplarda kuşlar ve balıklar dışında hayvan bulundurmak yasak iken bir çok petshopta küçüçük tavşanları görmekteyiz. Bununla ilgili denetimlerin artmasını talep ediyoruz. Ayrıca hiçbir tür para ile satılmamalı kuşlar ve balıklar  da dahil" diyerek sözlerine şunları da dahil etti:"Sokaklarda hayvanlar yönetmeliğin 18. maddesine göre maalesef ki artık güvende değiller. Yani sokakta baktığımız kedi ve köpekler de bir gün deney kurbanı olabilir. Bunun Türkiye’de birçok örneği mevcut" diyerek tepkisini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi