GÜLSEN CANDEMİR/İZGAZETE-Sosyal medyanın da etkisi ile son yıllarda sıkça rastladığımız gösterişli kutlamaların insan psikolojisindeki ifadesini Uzman Psikolog Merve Ulcay ile konuştuk. Ekonomik krize, artan işsizliğe rağmen yapılmaya devam eden bu etkinliklerin çocuklara yansımasını da değerlendiren Ulcay’ın uyarıları var.

SON BİR KAÇ YILDIR YAPILAN GÖSTERİŞLİ KUTLAMALARIN ALTINDA HANGİ DUYGULAR YATIYOR?

Son yıllarda maddiyatın önem kazandığı kutlamalar, neredeyse bir güç gösterisine dönmüştür. Bu tarz kutlamaların, yetersizlik duygularını giderme, onay alma ve kabul görme ihtiyacını karşıladığını söyleyebilirim. Yozlaşan bir topluma doğru gidişi gösteren şatafata ve gösterişe olan ilgi ve önem, mutsuzluk kaynağı olmaktadır. Mutluluğu salt dışarıda (başkalarının takdirinde) aramaya yönelten kapitalist sistem, şatafata ve gösterişe verilen önemi beslemektedir.

Kapitalizmin insani duyguları sömürmeye yönelik hamlelerinden biri olarak gördüğüm anne-bebek eksenindeki kutlamalar, kültürümüzü de etkilemeye başlamıştır. Anne olmak, bir bebek dünyaya getirmek toplumumuzda bir statü göstergesi iken, kapitalist sistem bunu kendi lehine çevirmiştir. Kutlama boyunca süren ilgi ve beğeni anneyi besleyebilir ancak sonrasında derin bir boşluk bırakmaktadır. O boşluğu doldurmaya çalışan sistem yine ve yeniden kutlama üretmektedir. İnsanı, ihtiyacı olan şeyi düşündürmemekte ve adeta uyuşturmaktadır. İnsanı ve insanlığı kısır bir döngüye sürüklemektedir.

BU TÜR ETKİNLİKLERİ HANGİ SOSYAL SINIFTAN İNSANLAR YAPIYOR?

Ekonomik güce sahip insanlar, konforunu bozmadan çok daha rahat bu kutlamaları gerçekleştirirken, toplumun takdir ettiği kişi olmak adına bu kutlama ve törenleri yapabilmek için kredi çeken ve ciddi bir oranda borç yapan insanlar artıyor. ‘Neden bir kutlama için insanlar bu borca giriyor?’ diye sorarsanız bahsettiğim takdir ve onay ihtiyacı diyebiliriz. Sosyal medyada daha çok takipçi edinebilmek, daha fazla beğeni alabilmek için yapılan bu gösterişler sayesinde statü artacağına inanılıyor.

BU MODAYA UYMAYANLARDA, KENDİNİ EKSİK HİSSETME DUYGUSU GELİŞEBİLİR Mİ?

Kişiden kişiye değişebilir bir durum. Burada hayat hedefi, amacı, hayatta var olma anlayışları devreye giriyor ki bu herkes için farklılık gösterir.

KUTLAMALAR ÖZNE HALİNDEKİ ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİNİ NASIL ETKİLER?

Çocuk veya bebek çok küçük olduğu için yaşadıklarının farkında değil. Bu şekilde büyütülen çocuklar yetişkin olduğunda gerçekçi olmayan bir şekilde dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünecektir.Bu durum, kendi kendine yetememe durumuna da neden olabilir. Kendi ayakları üstünde duran, karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilen ve sorumluluk alabilen bireyler yetiştirmek istiyorsak çocukları yarattığımız sahte dünyadan çıkarmamız lazım.

Editör: Haber Merkezi