TUGAY CAN / İZ GAZETE - Karşıyaka Belediyesi’nin Şemikler Mahallesi’nde bulunan araziyi 20 milyon liralık bedel ile Mehmet Cengiz’in sahibi durumunda bulunduğu Cengiz Holding’e satışının ardından TMMOB’a bağlı Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir şubesi ile Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Merkezi karşı karşıya geldi. HKMO İzmir Şubesi’nin Karşıyaka Belediyesi’ne satış tartışmalarında destek veren açıklamalarda bulunması üzerine HKMO Genel Merkezi devreye girdi. Genel Merkez tarafından yapılan yazılı açıklamada şubeye yönelik sert ifadeler kullanırken HKMO İzmir Şube Yönetimi hakkında inceleme başlatıldığı açıklandı.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada “Bahse konu taşınmazlar üzerinde yapılan imar planı uygulaması ilgili yasalar kapsamında yapıldığı Harita ve Kadastro Mühendisler Odası İzmir Şubesi olarak kamuoyuna saygıyla sunulmaktadır” ifadelerine yer verilmişti.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada ise “Şube görüşü metninin TMMOB ve HKMO`nun benimsediği, savunduğu ve mücadele ettiği değerler ışığında incelendiğinde; Odamızın görüşlerini yansıtması söz konusu değildir” ifadelerine yer verildi.

Son yıllar içerisinde yaşam alanlarını talan eden kent suçlarının arttığı ve TMMOB ve bağlı bulunduğu meslek odaları ile birlikte bu suçlara karşı yoğrun bir mücadele sürdürüldüğünün altı çizilen açıklamada HKMO İzmir Şubesi tarafından ortaya konulan eksik bir görüşün kabul edilemeyeceği belirtildi.

GENEL MERKEZ’DEN SERT TEPKİ!

TMMOB’a bağlı Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada öne çıkan bir diğer nokta ise Oda adına kamuoyuna yapılacak açıklamalarda teknik görüşlerin; teknik komisyonların ve Yönetim Kurulu’nun görüş ve onayına sunulmasının gerektiği hatırlatıldı ve söz konusu sürece ilişkin HKMO Genel Merkezi ve teknik komisyonları ile herhangi bir bilgi paylaşılmadığı aktarıldı.

İNCELEME BAŞLATILDI

HKMO Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada İzmir Şubesi tarafından açıklanan görüş metni “talihsiz” olarak nitelendirilirken; görüş metninin TMMOB ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından benimsenen kam yararı ilkesi ile örtüşmediği ifade edildi. Açıklamada “Konuya dair Oda Yönetim Kurulumuzca inceleme başlatılmış olup söz konusu metnin Odamız nezdinde bir geçerliliği yoktur” denildi.

ŞUBE’YE TEPKİ YAĞDI

Öte yandan Harita ve Kadastro Mühendisleri İzmir Şubesi yönetimine şube yönetimine tepkiler yağarken, yönetimden birçok ismin karara şerh koyduğunu söylediği öğrenildi. Öte yandan şube, Genel Merkez’in inceleme başlatma kararı ardından henüz bir açıklama yapmadı. HKMO İzmir Yönetimi’nde kararın alınışı ile ilgili görüş ayrılıkları bulunduğu öğrenildi.

BELEDİYE’DEN AÇIKLAMA: ‘EMSAL UYGULANDI’

Söz konusu satışa ilişkin Karşıyaka Belediyesi’nden açıklamayı Karşıyaka Belediye Meclis üyesi Murat Aydın yaptı. Aydın, yaptığı yazılı açıklamada söz konusu arazinin düşük bir bedele satıldığı yönündeki iddiaları reddetti. Aydın, söz konusu fiyatlandırma noktasında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme firmasından görüş alındığını belirterek belediyenin söz konusu taşınmazların üç ayrı parsel halindeyken 2012 yılında metrekaresi, 1203, 1459 ve 1551 liradan satıldığını ayrıca aynı bölgede bulunan Karşıyaka Belediyesi’ne ait bir emsal taşınmazın 2015 yılında metrekaresi 4 bin 956 liraya satıldığını hatırlattı. Aydın, “Emsal nitelikteki bu rakamlar 2020 yılına uyarlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi