ÜMİT KARTAL/İZ GAZETE - Çiğli Belediyesi şirketlerinden Çiğli Gıda’da çalışan DİSK’e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası üyesi 74 işçi, kendileriyle hiç konuşulmadan kapı önüne konuldu. Belediyenin sendika ile imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi’nde yüzde 22 olarak anlaşılmasına rağmen, yüzde 15’e düşürülen zam oranları ve uzun süredir ödenmeyen ikramiyeleri nedeniyle 2 gün eylem yapan işçiler; KOD 46 olarak bilinen ve ‘hırsızlık’ suçlamasını da kapsayan madde ile topluca işten çıkarıldı. İşçiler ayrıca 7 aydır TİS’in güncellenmesini bekliyordu. Bayram öncesinde işsiz kalan işçiler arasında engelli ve hamile olanlar da var. Sendika ve işçiler; işe iade, haklarının ödenmesi ve TİS’in imzalanması talebiyle eylemlerine devam ediyor.

GEÇMİŞLE HESAPLAŞIYOR

Göreve geldiği günden bu yana sendikalarla ve belediye işçileriyle kavgalı bir görüntü çizen Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün bu politikasının sebeplerinden birinin, önceki dönemin CHP’li Belediye Başkanı Hasan Arslan ile hesaplaşmak, onun döneminde işe alınan işçileri tasfiye etmek olduğu konuşuluyor.

‘BU SENDİKALARI SİLECEĞİM’

Öte yandan Gümrükçü’nün DİSK ve KESK’e karşı da hasmane tavırlar sergileyerek ‘Bu sendikaları belediyeden sileceğim’ dediği öğrenildi. Partisinin ilçe başkanıyken DİSK önlükleriyle çekindiği fotoğrafları, sonrasında seçim kampanyalarında kullanan Gümrükçü, Başkan olduktan sonra ise DİSK ve KESK’e karşı sert tavırlar sergiledi. 2 yıllık görev süresince defalarca belediye çalışanlarıyla karşı karşıya gelen Gümrükçü’nün ‘DİSK’e bağlı Dev Turizm iş ile KESK’e bağlı Tüm Bel Sen’i de belediyede örgütsüz hale getirmek istediği biliniyor. Gümrükçü’nün, KESK’e bağlı Tüm Bel Sen yerine, Doğu Perinçek çizgisine yakın bir siyasi duruşu olan ve kendisi gibi daha ‘ulusalcı’ politikalar izleyen bir sendikayı, DİSK’e karşı ise TÜRK-İŞ’i belediyede istediği konuşuluyor.

GENEL MERKEZ RAHATSIZ

Buca, Bornova, Karşıyaka, Konak, Bayraklı gibi merkez ilçeler ile Büyükşehir Belediyesi’nde örnek gösterilecek şekilde ve rekor zamlarla Toplu İş Sözleşmeleri’nin imzalandığı bu dönemde, yine merkez ilçelerden Çiğli’de CHP’li Belediyenin sürekli işçi ve sendikalarla kavgalı görüntü vermesi Genel Merkez’de de sabırları taşırdı. Genel Merkez’in olası erken seçime odaklandığı bu dönemde, CHP’li Belediyelerin yarattığı ‘kavga’ görüntüsü ve partinin yandaş medyada tartıştırılır hale getirilmesi, Ankara’da da tepki görmeye başladı. İsmini açıklamak istemeyen bir genel merkez çalışanı, gazetemize “Bir MYK üyesinden, Utku Başkan için, ‘Ne yapmaya çalışıyor bu çocuk?’ sözlerini dinledim. Ülke seçim arifesindeyken, Utku Başkanın bayram arifesinde işçi çıkarması tepki göreceğe benziyor. Genel Başkanımız; örgütüyle, işçisiyle ve bir önceki dönemiyle kavga eden başkanlara tahammül edemiyor. CHP Genel Merkezi olası erken seçime konsantre olmuşken, yerel yöneticilerin bu ve benzeri olaylarla gündeme gelmesi büyük tepki çekiyor. Bayramdan sonra bu konuda daha sert çıkışlar olacak sanırım” açıklamasını yaptı.

Editör: Haber Merkezi