MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- Pi Gençlik Derneği ve Hollanda’daki Stichting Bloom Foundation adlı sivil toplum kuruluşu ile ortak yürütülen ‘Yerelde Gençlik Çalışmalarının Güçlendirilmesi için Sivil Toplum Diyaloğu’ projesinin Uluslararası Gençlik Çalışanları Zirvesi açılış oturumu Extenso Hotel’de gerçekleşti. Avrupa Birliği’nin (AB) mali desteğiyle gerçekleşen projenin hedeflerinin ve amaçlarının konuşulduğu oturumda, Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi Anıl Kaçar, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Caner Demir, İzmir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Turgay Esen ve Hollanda’nın gençlik çalışanları yer aldı.

‘BİR ARAYA GETİRİLMELİ’

Sözlerine Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya teşekkür ederek başlayan Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, açılış programında beraber oldukları bu projenin kapanışında da beraber olmalarından son derece memnun olduğunu dile getirdi. Türkiye ve AB arasında sivil toplum diyaloğunun artırılması gerektiğini belirten Kaya, “Bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunarak gençler daha sık bir araya getirilmeli. Çünkü gençler ile beslemediğimiz hiçbir proje sürdürebilir olmaz” dedi. Aynı zamanda genç nüfusu yüksek olan bir ülke olduğumuzu ve ülkemizde gençlik politikalarına önem verildiğini de söyleyen Kaya, “İleriki dönemlerde de gençlerin topluma katılımı, cinsiyet eşitliği, gençlik istihdamı gibi hedefleri olan gençlik projeleri daha sık göreceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

‘MERAK EDİN, ARAŞTIRIN’

4 Kasım 2020’de yaşanan deprem hakkında İzmirlilere geçmiş olsun dileklerini ileterek sözlerine başlayan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise, “Öncelikle Pi Gençlik Derneği’ne 8 yıldır inanılmaz projelere imza attıkları için teşekkür ederim. Pi Gençlik Derneği ile vizyonumuzun örtüşmesinden ve zirvenin ilçemiz Gaziemir’de yapılmasından son derece mutlu olduğumu da belirtmeliyim” dedi. Aynı alanda çalışma yapan birçok derneğin ve kuruluşun olduğunu söyleyen Arda, “Bunların arasındaki diyaloğa, paylaşma ve iş gücüne inanıyoruz. Uluslararası dayanışma bu tematik konulara daha da yol gösterici oluyor. Pi’nin iklim değişikliği, kuraklık, gönüllülük ile ilgili yaptığı çalışmalar ise bu iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Gençlere meraklı olmalarını ve araştırmaları için önerilerde bulunan Arda, gençlerin vizyonunu geliştirmelerine yardımcı olacak yeni projelere imza atacaklarını da belirtti.

‘GENÇLİK ÇALIŞMALARI DÜZENLENMEKTE’

Gençleri geliştirecek ve destekleyecek projelerin devam edeceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Projeler Daire Başkanı Mehmet Anıl Kaçar, “İBB, kalkınmanın en önemli unsurunu gençliği görmekte ve gençlik çalışmalarını düzenlemekte. Bu sebeple sivil toplumun geliştirici ve dönüştürücü adımlarına inanıyoruz ve kent genelinde gençler için yürütülen projeleri paylaşmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘GENÇLER HEYECANLANDIRIYOR’

Bayraklı Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Çağrı Şahin, “Gençlerin adını duyduğumuzda çok heyecanlanıyoruz ve bu heyecan hiç bitmiyor. Kenti tasarlarken gençlerin sürekli söz ve karar sahibi olmasını istediğimizi her yerde beyan ediyoruz. Belediyemizin bütün imkanlarını da gençler için kullanıma açmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde ise daha büyük çalışmalara imza atacağız” dedi. 

‘ALAN YARATILMALI’

Avrupa Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Caner Demir, “Avrupa Türkiye delegasyonu adına Pi Gençlik Derneği’ne ve Stichting Bloom Foundation’a öncelikle teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımız, diğer ülkelerdeki meslektaşlarıyla proje yöneterek kendilerini geliştirebiliyor. Ayrıca Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke. Gençlerin karar alma mekanizmalarına katılımı ise nüfusa oranla çok az. Gençlerin sorunlarını çözümlemek için gençlere alanlar yaratılmalı. Yani bu tür programlara olan katılım, diğer sorunların çözümü için önemli” dedi. Sorunların çözümlerinde gençlerin rolünün büyük oranda olduğunu belirten Demir, “Gençler olmadan gençler için bir şey yapılması mümkün değil. Bu durumlarda genelde samimi çözümler üretilmiyor. Gençlerin organize olabilecekleri, demokratik bir şekilde katılım sağlayabilecekleri örgütlerin oluşturulması gerek” şeklinde konuştu.

YÖNETİMDE GENÇLERİN ETKİSİ

Gençlerin yönetimde ve karar almada önemli rol oynadıklarını söyleyen İzmir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Turgay Esen, “Pi sivil toplum örgütümüz keşke 81 ilde olsa. Geleceğimiz açısından çok önemli olacaktır. Gençler bu yaşlarda yönetime ne kadar katılırlarsa sivil toplum örgütlerimizi desteklemek adına çok faydalı olacaktır. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın organizasyonda etkin olması da büyük oranda önem taşıyor” dedi.

‘İVME KAZANDIK’

Gençlik hakları sorunları üzerinde ulusal ve uluslararası alanda çalıştıklarını belirten Proje Koordinatörü Seda Şahin, “Projeler yazıp, yürütüyoruz. Yurtdışında ortaklık kuruyoruz. Organizasyonları nitelikli hale getirmek için çok çalışıyoruz ve önemli bir ivme kazandığımızı da söyleyebilirim. Güçlendirici eğitim çalışmaları düzenledik. Her zaman hedef kitlemiz çoğunlukla gençlik kuruluşları ve çalışanlar oldu” dedi.
 

 

Editör: Haber Merkezi