ÖZGÜR ŞENGÜL/İZ GAZETE-  Koronavirüs tedbirleri doğrultusunda 170 gündür kafe ve restonların kapalı olduğunu  ifade eden Derya Emrem, “2020’nin yarısını işsiz ve gelirsiz geçirdik. Barlarda çalışan arkadaşlarımız ise 345 gündür işsiz ve bir gelirleri yok” şeklinde konuştu.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleşen basın açıklamasına İzmir Müzisyenler Derneği, Turizm İşçileri Dayanışması, Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası, Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması ile Kent Emekçileri Dayanışması imza attı. Açıklamayı kurumlar adına Derya Emrem okudu. 

'10 MİLYON İNSAN AÇLIĞA, YOKSULLUĞA MAHKUM EDİLMİŞ DURUMDA'

Pandemi tedbirleri nedeniyle uzunca süredir çalıştıkları işyerleri kapalı olan kafe, lokanta, bar ve turizm çalışanların yaşadığı geçim sıkıntısı her geçen gün derinleşirken, iş yerlerinin açık olmamasının sektörü yok edeceğini ifade eden Emrem, “Milyonlarca insanın içinde olduğu bir sektör yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, işçiler ise açlıkla karşı karşıya. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yeri kapalı. Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkûm edilmiş durumda. Ticaret Bakanlığı 2020 yılında 99 bin 588 esnafın iş yerini kapattığını açıkladı. Esnaf da çalışan da oldukça zorda! Daha fazla iş yeri kapanmadan dükkanları açın! “ dedi.

Barmen Murat Kırmızıgül ise, “Bizler sağlık emekçileriyle beraber bu sürecin en ağır yükünü çeken  topluluğuz , aylardır devletin bize verdiği kısa çalışma ödeniği ile çalışmak zorundayız ve bu sektör bir çoğunun sigortasız ,güvencesiz çalıştığı bir sektördür hiç bir arkadaşım devletin verdiği destekten faydalanamıyor. Mekanlarımız tüm tedbirleriyle açılsın temel harcamalarımızı karşılayamıyacak durumdayız” ifadelerini kullandı. 

'GEÇİNEMİYORUZ DA YAŞAYAMIYORUZ DA'

Birkaç gün önce İzmir’de yaşayan müzisyen Mehmet Mert El’in geçinemediği için intihar ettiğini belirten Emrem, geçtiğimiz aylarda ise Duran ay ve Erdem Topuz isimli iki müzisyenin daha hayatına son verdiğini söyledi.

“İntiharlar münferit olaylar değiller ve önlenebilecek ölümler Hizmet, eğlence ve yeme-içme sektöründe çalışanlar ve işletme sahipleri olarak başka hiç bir arkadaşımızı kaybetmemek için hükümeti adım atmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullanan Emrem, "Geçinemiyoruz da yaşayamıyoruz da” dedi.

İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Okay Çaparoğlu ise işsizilğin insan hakkı ihlali olduğunu ve müzisyenlerin bu dönemde çıkmaza sürüklendiğini ifade etti.

Çaparoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Mehmet Mert El müzik aşkı ve hayatını değiştirmek uğruna İzmir’e gelmiş bir insan . Derneğimize geldiğinde 'Müziğimi ezilenlerle, yoksullarla, mültecilerle ve cezaevindeki insanlar ile paylaşmak istiyorum' demişti Bizler yaklaşık 1 yıldır müzik dayanışma ağı örmeye çalışıyoruz. Mehmet Mert El de bu alanda koşturan çalışan arkadaşımızdı. Son 2 ayda gelinen noktada bize ve ailesine 'Nereye elimi atsam kuruyor, artık yoruldum' cümleleri kuruyordu. İşsizliğin yarattığı bu tramvma insanı bir çıkmaza doğru sürükleyebiliyor. Mert El’in intiharına engel olamadığımız için üzgünüz, bu süreç uzadıkça hayata olan çoşkumuz, umudumuz ve yaşam sevincimiz kırılıyor. Devletin bir an önce müzisyenlerin kendini ve santını icra ederken yaşam anlamında kendisini çoşku ile ifade ettiği hemde ekmeğini kazandığı ortamı yeniden yaratması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi