Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik verilerinin ardından Özgürlükçü Gençlik üyeleri, İzmir’de diploma yırtma eylemi düzenledi. Bina önünde okunan basın açıklamasında “Seneler boyunca verdiğimiz emeklerin karşılığının bu kâğıt parçası olmadığını bildiğimiz için yırtıyoruz. Yıllarımızı verdik, karşılığı olan diplomalar istiyoruz” ifadeleri yer aldı.

Genç işsizlik oranının gündeme geldiği son verilerin ardından, Konak ilçesine bağlı TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü önünde eylem yapıldı. Burada toplanan gençler, AK Parti’nin politikalarını eleştirdi: “AKP hükümetinde iş gücü dışında bırakılan üniversite mezunu sayısı yalnızca 1 yılda 474 bin artarak rekor kırdı.15-29 yaş grubunda 5 milyon 476 bin genç ne eğitim alıyor ne de herhangi bir şekilde çalışıyor. 766 bin üniversite mezunu işsize ek olarak 1 milyon 168 bin üniversite mezunu iş bulma ümidini dahi kaybetti. Üniversite mezunu 893 bin kadın iş aramamakta ve işsiz sayılmamakta.”

‘BİZ NEDEN SENELERCE OKUYORUZ?’

Açıklamayı okuyan Özgürlükçü Gençlik üyesi, hatırlattığı rakamların ardından ‘Pandemi koşullarında işsizliğin azaldığı tek ülkenin Türkiye olduğunu’ söyleyenlerin, kendileriyle ‘alay ettiklerini’ vurguladı, ’emeklerinin karşılığı olan bir diploma hak ettiklerini’ söyledi: “Aldığımız notların da diplomaların da karşılığı olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Öyleyse soruyoruz, gençlere gelecek vadetmeyen bir sistemin ne anlamı var? Biz neden senelerce okuyoruz? On altı senemizi verdik, part time çalıştık, okuyabilmek için krediler çektik, emekçi ailelerimiz tarlalarda fabrikalarda günde 12-13 saat çalışarak bizi okuttu. Peki neden? Diplomalarımızı alıp evimize dönmek için mi? Çerçeveletip süs olsun diye asmak için mi? Bilin ki bu böyle kalmayacak, bilin ki diplomalarımızı alıp sessiz sessiz evimize dönmeyeceğiz. Geleceğimiz için mücadele edeceğiz.”

‘YILLARIMIZIN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ’

Diplomalarını yırtmadan önce gençler, bu eylemi ‘işsiz dahi sayılmayan’ arkadaşları için yaptıklarını belirttiler: “Bir kez daha gördük ki bu sistemin biz gençlere vadedeceği bir gelecek kalmadı!
Yaşamak için, geleceğimiz için mücadele etmekten başka çaremiz yok. Şimdi süs olmak dışında hiçbir işe yaramayan diplomalarımızı yırtıp AKP hükümetinin utanç tablosu olarak buraya bırakacağız. Geçim sıkıntısı nedeniyle okulu bırakmak zorunda olan 1.5 milyon sıra arkadaşımız için, iş bulma ümidi dahi kalmayan bu nedenle işsiz dahi sayılmayan milyonlarca arkadaşımız için yırtıyoruz. Geçinemeyen, okuyamayan, atanamayan intihar eden arkadaşlarımız için yırtıyoruz. Seneler boyunca verdiğimiz emeklerin karşılığının bu kâğıt parçası olmadığını bildiğimiz için yırtıyoruz. Yıllarımızı verdik, karşılığı olan diplomalar istiyoruz. Geleceğimizi savunacağız!”

Basın açıklamasının ardından Özgürlükçü Gençlik üyeleri TİÜK binasının önünde diplomalarını yırtarak eylemlerine son verdi

Editör: Haber Merkezi