BUĞRA KIZILKARA/ ÖZGÜR ŞENGÜL/İZ GAZETE- Aliağa’daki Gemi Söküm Tesisleri’nde çalışan işçilerin, düşük ücretler ve ağır çalışma koşullarına karşı bir hafta önce başlattığı iş bırakma eylemi devam ediyor. İşçiler, daha iyi bir yaşam için daha iyi bir ücret istediklerini dile getirdi.

‘HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

Gemi söküm tesislerindeki bir firmanın çalışanlarına yaptığı zammın diğer patronların baskısıyla geri çekildiğini belirten işçiler,” Aldığımız maaşla şu anki ülke şartlarında yaşamak  zor, faturalarımızı ödeyemiyoruz. Bizler sadece hakkımızı istiyoruz. Talebimiz karşılanırsa herkes işinin başına geçer” ifadelerini kullandı.

‘TALEPLERİMİZ NET’

Taleplerinin yevmiyelerinin yükseltilmesi, sigorta primlerinin yatırılması olduğunu dile getiren işçiler,” Taleplerimiz net, maaşların bankaya yatması, sigorta primlerinin yatması ve eyleme katılan işçilerin işten çıkarılmaması” dedi.

Öte yandan ağır koşullar altında çalıştıklarını belirten  bir diğer işçi, “ Her şantiye mesaili çalışıyor ve aldığımız ücret yetmiyor. Biz insanca yaşanabilecek ücret ve çalışma koşulları istiyoruz" şeklinde konuştu.

‘TOPLANTIDA BEKLENTİLERİMİZ KARŞILANMADI’

İşveren temsilcilerinin aracılarıyla bir görüşme yapıldığını söyleyen işçi, “Patronlar tarafından yapılan toplantıda bir sonuç çıkmadı. Taleplerimizi hallederiz deyip geçiştiriyorlar” diye konuştu. Öte yandan avukat toplantıya alınmadığını söyleyerek, "Toplantıda emniyet müdürü vardı, dışarıda ise silahlı polisler vardı. Eğer toplantıda emniyet müdürü varsa savunma hakkı doğar ve bunu avukatlar yapar ama ben içeriye alınmadım, içeride ne olup bittiğini bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

‘İŞÇİLER TEHDİT EDİLİYOR’

İşçilerin işverenler tarafından işten çıkarılmakla tehdit edildiğini söyleyen avukat, “İşverenler işçileri bazen bir mesajla veya aramayla Kod- 29 ile işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. Polisler ise gemi söküm alanına gelen insanlara GBT kontrolü yapıyor ve işçilere 'Aranızda teröristler var' diyor. Bu işçileri birbirine kırdırmaya yönelik hareket” diye konuştu.

‘DİMDİK AYAKTA DURACAĞIZ’

Gerçekleşen bu eylemde aralarındaki bağın güçlendiğini vurgulayan işçi, "Biz arkadaştık, burada kardeş olduk, hakkımızı alana kadar dimdik ayakta duracağız” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi