Gazeteci Mustafa Yılmaz Milliyet Ege'deki son köşe yazısında Mahalli Çevre Kurulu'nun aldığı kararla birlikte 'özel kişi ya da kuruluşlara ait inşaatların da devlete ait inşaatlar gibi 24 saat boyunca faaliyetlerine devam etmesini içeren düzenlemeyi' kaleme aldı.

İşte Yılmaz'ın söz konusu köşe yazısı:

"Tüm Türkiye bilir. İzmirliler evlere kapanmayı, zamanlarının büyük bölümünü dört duvar arasında geçirmeyi tercih etmez.
Neredeyse günün 24 saati hareket vardır bu kentte. Sokaklar, caddeler, meydanlar her daim doludur.
‘Baykuş seferi’ diye bir ulaşım sistemi var İzmir’de. Gecenin üçünde bile evinize otobüsle gidebilirsiniz.
Ve elbette balkon sefası. İsterse evi 500 metrekare olsun, ilkbaharla birlikte İzmirliler balkonu tercih eder.
Çay içenin de rakı içenin de tüm akşamı balkonda geçer bu kentte.

***
Ama ne yazık ki bu yaz İzmirlilerin keyfini kaçıracak gelişmeler var.
Mahalli Çevre Kurulu, önümüzdeki günlerde etkisi daha da fazla oranda hissedilecek kararlar aldı.
Bu kararlar; özel kişi ya da kuruluşlara ait inşaatların da devlete ait inşaatlar gibi “kamu yararı” ilkesinden yararlanarak 24 saat boyunca faaliyetlerine devam etmesini içeriyor.
Çevresel Gürültünün Değerlendirmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin Şantiye Alanları İçin Çevresel Gürültü Kriterleri adlı 23’üncü maddesi şöyle:
“Kamu yararı gerektiren baraj, köprü, tünel, otoyol, şehir içi anayol ve toplu konut gibi projelerin inşaat faaliyetleri, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile geceleri de sürdürülebilir.”

Kamu kurumları için öngörülen bu izin İzmir Mahalli Çevre Kurulu’nca özel inşaatlar da verilmeye başladı.

***
Söz konusu kararla; Karşıyaka’da, Konak’ta, Bayraklı’da, Bornova’da, Çiğli’de, Karabağlar’da ve Buca’da çok sayıda inşaata gece çalışma ve gürültü yapma izni verildi.

Kent merkezinde yer alan ve yoğun nüfusun yaşadığı bu ilçelerde hafta sonu yanu cumartesi ve pazar günleri de gürültülü çalışma yapılabilecek.
10 Nisan tarihli Mahalli Çevre Kurulu kararlarının altında; Karayolları Bölge Müdürlüğü, İl Müftüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, MTA Ege Bölge Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Defterdarlık, İl Sağlık Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü temsilcilerinin imzaları var.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası temsilcileri ise toplantıya katılmamış. Dolayısıyla bu kurumların temsilcilerinin kararlarda imzası yok.

***
Havalar ısınmaya başladı bile. Önümüzdeki ilkbahar ve yaz günlerde büyük ölçüde gürültüyle yaşayacağımız ortada.
Karara imza atarak, İzmirlileri gece yarısı gürültüye mahkum eden Mahalli Çevre Kurulu üyelerinin kulakları bu yaz çok çınlar."

Editör: Haber Merkezi