İZ GAZETE- İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, dokuz8Haber'de 'Deprem Özel' yayınına konuk olarak, Gökhan Biçici'nin sorularını yanıtladı.

Kartal, "Depremin Seferihisar merkezinde olması sebebiyle gözler ilk zamanda oraya çevrildi ama asıl hasar Bayraklı bölgesinde. Tüm ölümlerin olduğu bölge de bu bölge. Muhalefet partilerinin liderleri burada ve Erdoğan'ın buraya geleceğini öğrendik. Hareketlilik var. Saatler ilerlese de hala enkazın altında insanların canlı çıkarılması umudu var" dedi.

'2-3 YAŞINDA, MİLYONLUK BİNALAR DA HASARLI'

Kartal Bayraklı'da çok fazla çatlak ve hasarlı binaların olduğunu aktararak, "Çatlak ve hasarlar sadece binaların yaşıyla alakalı değil. 2-3 yaşında, milyonlarca liraya satılan binaların da hasarlı olduğunu gördük. Hasarlı binaların nasıl yenide etkinleştirileceğinin yolları bulunmalı. Belediye ve merkezi hükümetin bu konuda çalışması olacaktır" diye konuştu.

'BÖLGENİN ACİLEN BOŞALTILMASI GEREKİR'

Kartal, İzmir'in içinde trafiğin kitlenmiş olduğunu ifade ederek, "Özellikle burada yakınları olan vatandaşların bölgeye gelmesi hak verilebilir bir durum lakin daha çok merak sebebiyle buraya gelenler de var ki, burada profesyonel ekibin trafiğine engel olabilir. Hepimiz biliyoruz ki, enkaz altından çıkarılan insanın hayatı, bir dakikayla bile kurtulabilir. Özellikle merak için buraya gelen insanlara da çağrımızı yapmış olalım, bölgenin acilen boşaltılması gerekir" dedi.

'BU BİNA DEPREME UYGUN BİR BİNA OLMAMASI SEBEBİYLE YILLARDIR GÜNDEMDE'Kartal, gerçekleşen depremde İzmir Büyükşehir Belediyesi binasının da zarar gördüğünü aktararak, "2017 yılının Mayıs ayında ardarda gelen depremlerden sonra İzmir Büyükșehir Belediye çalışanları, belediye binasının yenilenmesine yönelik bir çağrı yapmıştı. Bu bina depreme uygun bir bina olmamasıyla yıllardır gündemde. Son depremde İzmir Büyükşehir Belediye binasının hem dışında hem de içinde büyük çatlaklar oluştuğunu gördük. Deprem anında içeride toz bulutların uçuştuğu ve dolapların devrildiği bilgisine ulaştık. Binlerce kişinin çalıştığı bu kamu binası dikkate alınmalı, deprem gündemi bittikten sonra durum değerlendirilmeli. Başta hasarlı binalar, kolayca kopulacak bir konu değil. Bu bina artık kullanılamaz" dedi.

'SAHADAKİ ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ'

'Sahada çok sayıda muhabir, gazeteci var' ifadelerini kullanan Kartal, "Bizim ekiplerimiz de sahada. Bu da olağanüstü hal gazeteciliği, bizim gibi genç bir ekibe tecrübe oldu. Öte yandan biz depreme canlı yayında yakalandık. Bizim binamızda bir hasar yok ancak ne zaman döneriz bilmiyoruz. Biz de sahada çalışmaları yakından takip ediyoruz." dedi.

'İZMİR'DE GÖNÜL KIRIKLIĞINA SEBEP OLDU'

"'Pandemi nedeniyle evlerde kalın, deprem nedeniyle evlerden çıkın' gibi bir çıkmaz söz konusu' açıklamasında bulunan Kartal, "Elbette bu deprem varlıklı ve yoksul insanlara ayrı ayrı yansıyor. Örneğin, deprem meydana geldikten sonra İzmir çıkışı kitlendi, varlıklı olanlar yazlıklarına gitti" dedi.

İzmir'de panik halinin hızlıca așıldığı kanaatinde olduğunu ifade eden Kartal, "Öte yandan depremle ilgili çok ciddi ayrımcılık ve ötekileştirici mesajlar oldu.  Sosyal medyada, "Bir gün önce 29 Ekim'di. 'İşte 29 Ekim'i kutlamanın cezasını gördüler' diyorlar. 'Laikliğin karşılığını gördüler' diyenler var. Bu da İzmir'de gönül kırıklığına sebep oldu" dedi. 

Editör: Haber Merkezi