TUGAY CAN / İZ GAZETE - Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamında; 24 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile gerçekleştirilen acele kamulaştırmalar geri çekildi. 13 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazete’de yer alan 2523 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile acele kamulaştırmalar iptal edildi.

URLA DA İPTAL EDİLMİŞTİ

Koronavirüs salgınının başlamasının ardından Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamında Urla’da bulunan araziler de 11 Nisan’da Resmi Gazete’de yer alan 2390 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile iptal edilmişti. Urla’da ki acele kamulaştırmaların iptal edilmesi ile birlikte gözler acele kamulaştırma yapılan Çeşme’de ki arazilere çevrilmişti.

YARGIYA TAŞINMIŞTI!

11 Eylül 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile başlayan süreç; acele kamulaştırmaların da gerçekleşmesinin ardından İzmir’de bulunan çevreciler, hukukçular ve mülk sahipleri tarafından yargıya taşınmış, Danıştay’a da birtakım itirazlar gerçekleşmişti. Koronavirüs salgını sebebiyle davaların askıya alınması neticesinde söz konusu davalar sonuçlanmamıştı.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Öte yandan daha önce Turizm Bakanı tarafından açıklanan ve Çeşme’de yapılması planlanan projenin akıbetinin ne olacağı belirsizliğini korumaya devam ediyor. Hükumetin bu konuda koranavirüsün dünya çapında turizme etkilerine yönelik bir adım atması beklenirken; sürece ilişkin resmi kaynaklardan henüz bir açıklama yapılmış değil.

Editör: Haber Merkezi