UMUT KARAKOYUN- Çevre illerden her gün 300 bin adedin üzerinde, nerede üretildiği belli olmayan kayıt dışı ekmek getirildiğini söyleyen Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Nejdet Durmuş, yetkililerden önlem almalarını istedi, vatandaşları da bunları satın almamaları konusunda uyardı. İzmir Ticaret Borsası Hububat Mamulleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Necati Polat da, sağlıksız olduğunu belirttiği ekmekler için acil tedbir alınması gerektiğini söyledi.

İzmir'de ekmek ve ekmek çeşitleri üreten kayıtlı 841 fırın bulunuyor. Tüketiciye, ilçe tarım ve orman müdürlüklerinden işletme belgesi alan fırınlarda üretilen ekmekler ulaştırılıyor. Ancak İzmir Fırıncılar Esnaf Odası'nın yaptığı araştırmaya göre, çevre illerden İzmir'e günde kayıt dışı 300 bin adedin üzerinde ekmek giriyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkan Vekili ve İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Nejdet Durmuş; Salihli ekmeği, taş fırın ekmeği, doğal ekmek, Afyon ekmeği, tava ekmeği gibi değişik adlar altında İzmir'deki pazar yerlerinde, cami önlerinde, cadde ve sokaklarda satışa çıkarılan ekmeklerin, hijyen kurallarına aykırı şekilde tüketiciye ulaştığını belirtti. Geçmiş yıllarda Manisa'da bir ahırda ekmek üretildiği, bunların da 'Salihli ekmeği' diye başta Manisa ve İzmir olmak üzere birçok ilde bulunan pazar yerlerinde satıldığının tespit edildiğini anlatan Nejdet Durmuş, vatandaşların sağlığının risk altında olduğunu söyledi. Ekmeklerin gramajının ve fiyatlarının satıldığı bölgeye göre değiştiğini anlatan Durmuş, kayıt dışı ekmeklerin en fazla Bornova Çamdibi, Karabağlar ve Buca'da bulunduğunu belirtti. İlçe Tarım Müdürlükleri ile belediyelerin denetimleri arttırmasının, sağlıksız ekmeklerin kente girişinin engellenmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Nejdet Durmuş, "Vatandaşlarımız, ekmeği satın aldıkları tezgah ve ekmek dolapları üzerinde bulunan, 'ekmek tezgah etiketini' okumalılar. Bu etiketlerin bulunmadığı yerden, ekmek alınmamalı" dedi.

"ACİLEN ÖNLEM ALINMALI"

İzmir Ticaret Borsası Hububat Mamulleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Necati Polat da, çevre illerden kente getirilen ekmeklerin cami önlerinde, domates biber tezgahlarında, araba arkalarında satıldığını söyledi. Polat, "Burada bizim için önemli olan, insanların sağlığı. Nerede üretildiği belli olmayan, kayıt dışı bu kadar ekmeğin şehrimize gelmesi, bizi rahatsız etmekte. Vatandaşların sofrasına günde 3 öğün konan ekmeğin nerede ve hangi koşullarda üretildiğinin bilinmesi önemli. Bununla ilgili bir facia yaşanmadan gerekli tedbirlerin acilen alınması lazım" diye konuştu. Bu sorunun İzmir'de yıllardır sürdüğünü ve çözülemediğini savunan Polat, "Kayıt dışı ekmeklerin İzmir'de satılması, buradaki üreticilere karşı da bir haksızlık. Üretimi hakkıyla yapanlara karşı bir haksızlık var. Belediyeler çok hızlı hareket etmeli. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den bu konuda etkili bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Bu durum, Türkiye'nin çağdaş kenti İzmir'e yakışmıyor" dedi.

DHA

Editör: Haber Merkezi