EFE CAN TAN/İZGAZETE - 11 Mart tarihine kadar etrafı virüslü ülkelerle çevrili kıpkırmızı haritalarda bembeyaz bir kurtarılmış bölge gibi parlayan Türkiye ilk virüs vakasının tespit edilmesinden bu yana Covid-19 ile mücadelesini sürdürüyor. Son günlerde yetkili ağızlar evde kal çağrısını sık sık yinelemeye devam ediyor. Ünlü isimler, oyuncular, müzisyenler bu çağrıya destek veriyorlar. Peki evde kalamayanlara ne olacak ? Milyonları bulan çalışmak zorunda olanlar; evimizin yanında süren inşaatın işçileri, çağrı merkezi elemanları veya banka çalışanları.

22 Mart tarihinde Türkiye Bankalar Birliği tarafından bankalara gönderilen tavsiye kararıyla yeni çalışma saatleri 12:00 – 17:00 olarak düzenlendi. İzmir’de mesai yapmaya devam eden bir özel banka çalışanı ise şubelerde salgın günlerinde neler yaşandığını anlattı. Bir hafta evden, bir hafta şubeden şeklinde dönüşümlü olarak mesai yaptıklarını aktaran banka çalışanı bankalardaki gişe personelinin ise çoğunlukla dönüşümlü olarak değil sürekli çalışmaya devam ettiğini söyledi.

‘İLK VAKA AÇIKLANDIKTAN TTB KARARINA KADAR HİÇBİR KORUMA OLMADAN ÇALIŞTIK’

‘’11 Mart’ta ilk vaka açıklandıktan 22 Mart’taki TTB kararına kadar yoğun bir şekilde şubelerde korunmasız bir şekilde çalışmak zorunda kaldık. Vakaların arttığını duydukça tedirgin olduk, psikolojik olarak etkilendik ve kendimizce tedbir almaya başladık. En başta kimse bize tavsiyede bulunmadı veya dezenfektan madde göndermedi. Biz kendimiz eldiven bulduk. Maske aldık. Gişe personeli çok yoğun çalışmaya devam etti. Hala eldiven ve maske sınırlı sayıda gönderiliyor. Gişe personeli ve güvenlik personeli öncelikli olarak.

‘PARAYLA EN ÇOK TEMAS EDİLEN ALAN’

İnsanlar şubelere gelmeye devam ediyor. Bankalar belki de insan sirkulasyonunun en çok olduğu yerlerden biri. Ve belki de virüsün yayılımını en hızlı sağlayacak şey parayla çok temas edilen bir alan. Yurtdışında bazı ülkelerde örneğin bankalar aldıkları parayı 24 saat beklettikten sonra tekrar sürüme verme yoluna gittiler. Bu da Türkiye’de uygulanabilirdi.

Diğer yandan online bankacılık Türkiye’de çok az kullanılıyor. Örneğin internet şifresi bloke olan müşteri şubeye gelmek zorunda, online olarak işinizi %100 halletmeniz imkansız. İşinizi çağrı merkezi yetkilisyle halletmek isteseniz o da her işlemi yapabilecek yetkinlikte olamıyor maalesef. Eğer bankada müşteri temsilcisiyseniz iş sizde başlar sizde biter. Online işlemler için elektronik bankacılık için ciddi yatırım yapılmadığını bugünlerde daha iyi anlamış olduk. Görüyoruz ki bankalar dijital bankacılıkta sınıfta kaldı.

‘BU RİSKİN ALINMAMASI GEREKİRDİ’

Online olarak veya ATM’den bile işini yapamayacak kişiler olabilir veya banka yetkilisiyle görüşmek zorunda kalanlar. Fakat geri kalan tarafta uzaktan çalışma sisteminin geliştirilmesi gerekirdi. Bu riskin alınmaması gerekirdi. Uzaktan çalışma sistemine geçildiği ilan edilseydi banka müşterisi de artık işini telefondan veya online olarak halletmeye yönelecekti ve şubeye gelen insan sayısı azalacak ve risk oranı da düşmüş olacaktı’’.

Editör: Haber Merkezi