Çikolata, bisküvi, cips gibi pek çok gıda maddesinin ambalajında yer alan "trans yağ yoktur" ibaresi çıkartılıyor. Ayrıca etiketlerden de kaldırılacak. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinin etiketindeki "trans yağ" ibaresini kaldırmak için yönetmelik taslağı hazırladı.

Dünya gazetesinin haberine göre, taslak bu haliyle kabul edilirse gıda ürünlerinde "trans yağ" olsa da olmasa da etikete yazılamayacak.

Bazı ürünlerin etiketinde yer alan “ürünlerimizde trans yağ yoktur” ibaresi de böylece kalkmış olacak.

Bakanlık yetkilileri, Türkiye'de trans yağ kullanımının zaten yüzde 2 ile sınırlandırılmış olduğunu belirterek, etikete “trans yağ yoktur” yazılmasının tüketiciyi aldatabileceğini belirtiyor.

Yetkililere göre, bu ifade diğer ürünlerde trans yağ varmış gibi bir algı oluşturarak tüketiciyi yanıltıyor.

KANADA VE BAZI AB ÜLKELERİNDE YASAK

Yapılan araştırmalar, trans yağların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle Kanada, AB’nin bazı ülkelerinde kullanımı yasaklanan trans yağ, Türkiye’de tamamen yasak değil.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 7 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Minareller ve Belirli Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yüzde 2 ile sınırlandırıldı. Yüzde 2’nin üzerinde kullanımı yasak. Yüzde 2’nin altında ise etikete yazılıyordu. Fakat bundan sonra yazılamayacak.

TRANS YAĞ NELERDE BULUNUR?

Gıda sektöründe trans yağ içeriği en yüksek besinler: Margarin, ekmek, pasta gibi unlu mamuller, patlamış mısır, dondurma atıştırmalıklar, patates kızartması, çıtır tavuk gibi fast foodlar, kahve kreması olarak sayılabilir. (NTV)

Editör: Haber Merkezi