EFE CAN TAN/İZGAZETE- Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, Türkiye’de koronavirüs vaka sayıları azalmaya ve havalar ısınmaya başlamışken yaz aylarında turizm sektörünü ve tatilcileri nelerin beklediğini İzGazete’ye değerlendirdi. Tunç Soyer’in 23 Nisan’da sektör temsilcilerini ağırladığını ve bu toplantıdan ‘İzmir Turizm Hijyen Kurulu’ oluşturulması kararı çıktığını söyleyen İşler, yaz sezonundan umutlu.

DENİZ SUYUNDAN VİRÜS BULAŞMIYOR

Tatilcilerin akıllarındaki sorulardan birine cevap vererek konuşmasına başlayan İşler; ‘’Vaka sayısı azalıyor, iyileşen hasta sayısı artıyor. Vaka sayısı minimum dereceye geldiği zaman, havalar ısındığı zaman insanlar denize veya havuza girmek istediği zaman deniz veya havuz suyundan virüs bulaşır mı sorusu akla gelecek. Hayır bulaşmıyor, deniz suyunda zaten sodyum klorür var. Güneşin ultra viyole ışınları da virüsü engelliyor. Deniz suyunun doğal yapısının virüse yaşama imkanı vermediği zaten söyleniyor. Havuz suları da içinde bulunan yoğun klorür nedeniyle virüse yaşama şansı tanımayacaktır. Kapalı havuzlar ve Spa alanları bir nebze risk oluşturacaktır çünkü temas daha fazla oluyor bu tip yerlerde.

MAYIS AYINI SOĞUTMA AYI OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ

Ramazan bayramından önce sektör açısından bir hareketlenme olmayacağını düşünen İşler; ‘’Evet virüs vakaları azalıyor şu anda aşağıya doğru geliyor. Biz şu andan itibaren Mayıs ayını soğutma ayı olarak görüyoruz. Bu dönemi sürecin soğutulduğu ay olarak görüyoruz. Bitiş noktası olarak da bayram sonrasını düşünüyoruz. Çünkü bayramda herkesin birbirlerini ziyaret etme ve dolayısıyla bulaş olma ihtimali olacak. Bu nedenle hükümet bayramda önlemleri gevşetmeyecek. Bayramın sektöre bir faydası olmayacak. Ramazan bayramı sonra her şey güzel giderse Haziran başında tesisler kademeli olarak açılmaya başlanacak. Büyük ihtimal 15 Mayıs’tan sonra AVM’ler açılacak bundan sonra da tesisler açılacak ama kademeli olarak. Bir anda hepsini açmak gibi bir şey elbette olmayacak.’’ sözlerini kullandı.

SOYER TALİMAT VERDİ: ‘İZMİR TURİZM HİJYEN KURULU’ KURULUYOR!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ile sektör temsilcileri arasından yapılan toplantıda alınan kararları aktaran İşler; ‘’Geçtiğimiz 23 Nisan Perşembe günü Tunç Soyer, sektör temsilcileri ile buluştu. Bütün sektörü dinledi. İzmir’in diğer bütün bölgelere göre sezon başladığında daha şanslı olacağını konuştuk, çünkü butik otellerin yoğun olduğu bir bölge, temasın daha az olduğu, geniş dış mekanlara sahip bir şehir. İlk olarak ‘dijital pazarlama’ya önem verilmesi kararı aldık. İkinci olarak bir ‘İzmir Turizm Hijyen Kurulu’ oluşturmaya karar verdik. İzmir’deki restoranlarda, tesislerde insanların kendilerini güvende hissedecekleri bir standartlaşma getirme kararı aldık, Tunç Soyer’in onayı ile. Önümüzdeki hafta Kurul kurulacak. Kurulun bünyesinde ETİK, İZTAV ve belediye birimleri olacak. Önümüzdeki hafta kurul çalışmaya başlayacak.’’ dedi.

ÖZEL HASTANELER İLE ANLAŞMA!

İşler, özel hastanelerde misafirlere gerektiğinde kolay tedavi imkanı sağlamak için anlaşma yapmak istediklerini belirterek; ‘’Devlet Hastaneleri Koronavirüs vakalarına ücretsiz bakıyor. Biz, yaz aylarında misafirlerimizin özel hastanelerde de tedavi edilmesi için bir anlaşma yapalım istedik. İzmir’deki hastanelerde yaptığımız anlaşmalarla tatil yapacak vatandaşlarımızı rahat ettirmek niyetindeyiz. Ayrıca otellerde tanı kiti olmasını planlıyor ve gelen misafirlerin ateşlerini ölçerek güvenli bir ortam sağlamak istiyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

İÇ PAZAR 15 HAZİRAN GİBİ BAŞLAYACAK!

Son olarak önümüzdeki yaz sezonu için değerlendirmede bulunan İşler; ‘’İnsanlar aylardan beri sıkılmış durumda havalar güzelleştiğinde ve salgının yayılımı azaldığında insanlarda tatil yapma isteğinin patlayacağını düşünüyoruz. Dediğim gibi 15 Haziran gibi iç pazar başlayacak, kademeli olarak elbette. İç pazardan sonra gurbetçiler, daha sonra Uzak Doğu ve Rusya, daha sonra Orta Avrupa ve en son olarak İngiltere’nin devreye gireceğini düşünüyoruz.

%50 DOLULUĞA GELİRSEK NE ALA!

Tesisler Temmuz- Ağustos ayında %50 doluluğa gelirsek ne ala! Geçmiş yıllardaki gibi %100 doluluk beklemiyoruz. Tesislerin %50 dolması iyi bir rakam olacak. 15 Mayıs’tan sonra AVM’ler açılacak, 20 Mayıs’tan sonra güvenli uçuşlar başlayacak. Konaklama sektöründe de kademeli bir artma olacak. %100 doluluk ancak gelecek yaz 2021 yılında olabilir. Gelecek aşı haberi bu süreci hızlandıracaktır. 2021 artık turizmde bir patlama yılı olacaktır.

AŞKLA İZMİR, AŞKLA TURİZM!

Ege Bölgesi’nin virüs sonrası turizm sektörüne öncülük edeceğini söyleyen İşler; ‘’İç Pazar Ege’den başlayacak. Sezon Ege’den başlayacak dalga dalga aşağıya doğru gidecek. Ekonomik yıkım olmaması için tesislerin, restoranların açılması elbette çok önemli. Tedbirleri bırakmadan normalleşmek çok önemli. Turizmin içinden gelen bir belediye başkanına sahibiz. Bir Turizmci olarak Tunç Soyer söylediğimiz şeyleri hemen kavrıyor ve anında tepki veriyor. Çok duyarlı bir belediye başkanı. Sektöre çok hakim. Aldığı kararlar İzmir’in önünü açacak. İzmir’i bir adım öne çıkaracak kararlar aldı. İzmir böyle bir Başkan’a sahip olduğu için çok şanslı. Soyer’in seçtiği ekipler de çok doğru. Tunç Başkan olduğu müddetçe İzmir’in sırtı yere gelmez diye düşünüyorum. İzmir’i tatil için seçecek insanların konforunu ve güveninin sağlamak için gerekli olan çalışmalara şimdiden başladığı için kendisine minnet duyuyoruz. İyi ki İzmir’in böyle bir başkanı var. Aşkla İzmir, aşkla turizm diyoruz!’ ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi