BERKCAN ZENGİN / İZ GAZETE -  İzmir'de bağımsız LGBTİ'li aktivistler son günlerde artan trans cinayetlerine dikkat çekip cinayetleri protesto etmek için düzenledikleri açıklamada, Trans cinayetlerinin politik olduğu belirterek, Esra Ateş ve diğer LGBTİ cinayetlerinin takipçisi olacaklarını söyledi. 

İzmir'de bağımsız LGBTİ aktivistleri  Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya İzmir Kadın Platformu, Kızıl Okyanus LGBTİ ve çok sayıda LGBTİ birey katıldı. “Trans Cinayetleri Politiktir” pankartının arkasında toplanılarak 'Kimliklerim hafifletici sebep olamaz!' 'Trans kadınlar kadındır' dövizleri açıldı. Sık sık 'Susma haykır translar vardır' 'Dönmeyiz dönmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz' 'Trans cinayetleri politiktir' sloganları atıldı. Basın açıklamasını Bağımsız LGBTİ'li aktivistler adına Mora Şenkal okudu.

‘TRANS KADINLAR KADINDIR’

Şenkal, trans kadın Esra Ateş'in 25 Ağustos tarihinde İstanbul Beyoğlu’unda bulunan evinin kapısının önünde boğazı kesilerek katledildiğini hatırlatarak Ateş katilinin daha birkaç gün önce Bursa’da işkence edilirken öldürülen Begüm’ün katiliye aynı olduğunu dile getirdi. Hande Kader’i yakarak katledenlerle aynı olduklarını bildiklerini ifade etti. Trans cinayetlerinin faillerinin erkek egemen, LGBT-fobik, militanist sistemden doğduğunu ve mücadele ettiklerini aktaran Şenkal, “Trans cinayetleri politiktir. LGBTİ+cinayetlerinin failleri yargılanırken tıpkı kadın cinayetlerinde yaptıkları gibi ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimiyle faillere güç vermekte, yeni cinayetlerin ve saldırıların önünü açmaktır. Trans kadınlar kadındır. Öldürülen kadın Esra Ateş’in faili, Esra’nın trans kimliğini gerçek göstererek onu öldürdüğünün ve nefret dolu bir cümleyle itiraf etmiştir. Bu itiraf gösteriyor ki trans kadınlar sadece varoluşları ile nefretin, şiddetin ve cinayetin öznesi haline getiriliyor. Baskı şiddet ahlaksa biz ahlaksızız. Trans kadınlar özgürleşmeden kadınların yani trans olmayan kadınların özgürlüğü de mümkün olmayacaktır” dedi.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

LGBT+’lar ve LGBTİ+fobi karşıtları olarak Ateş'i kaybetmenin acısı ve öfkesini yaşadıklarını belirten Şenkal şunları söyledi: “Tüm transfobiklere, kadın düşmanlarına karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz. Esra Ateş cinayetinin takipçisi olacağız. Susma haykır translar vardır.”

Editör: Haber Merkezi