ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Bornova’da kadınlar, toplumsal cinsiyet rolleri ile ilgili önemli bir atölye gerçekleştirdi. Toplumun kadın ve erkekler üzerinde durduğu öğretilmiş roller üzerine yapılan çalışmada yaratıcı drama kullanıldı.

Toplumun kadınlara ve erkeklere yüklediği rolleri sorgulayan kadınlar kendi hayatları üzerinden verdikleri örnekler ile toplumun kadınları soktuğu kalıpları ve engelleri konuştular.

Atölyeye katılan Mor Dayanışma kadınlarından Denizi Uslu atölye ile yaptığı açıklamada, “Cinsiyetler biyolojik, bedensel özelliklere ve farklılıklara göre tanımlanmışken toplumsal cinsiyet kadının ve erkeğin sosyal olarak, kültürel olarak belirlenmiş rol ve sorumluluklarını ifade eder.” dedi.

ROLLER YIKILABİLİR

Toplumsal cinsiyet kendisini biyolojiden değil toplumun kadını ve erkeği nasıl gördüğü, görmesi gerektiği kabulleri üzerinden var edildiğine dikkat çeken Uslu şöyle konuştu; “ Doğrudan biyolojik belirlenim olsaydı her rahmi olanın yemek yapması beklenirdi, her penisi olanın çok iyi futbol oynaması beklenirdi. Durumun böyle olmadığını görerek ve bilerek toplumsal cinsiyetin, toplumsal cinsiyet rollerinin yapay ve belirlenmiş şeyler olduğunun altını çizilmesi gerekiyor. Doğduğumuz andan itibaren kız ve oğlan çocuğu olarak belirlenmenin üzerine etiketler yapıştırılıyor. Renkler, oyuncaklar, ilgi alanları, meslekler, dersler... Her birinin tercih edilmesini cinsiyete dayandırıyorlar lakin cinsiyet ve tercih ilişkilerine yönelik yapılan araştırmalar arada doğrudan bir bağ olmadığını gösteriyor. Nitekim rollerine ‘uygun olmayan’ alanlarda başarı sağlamış kız çocukları ve kadınları görebiliyoruz. Öyleyse rolleri yıkabilir, eşit ve özgür bir dünya kurabiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Editör: Haber Merkezi