GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan sekizinci birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Genel Kurulu yapıldı. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2021 Mali Yılı Bütçesi ve 2021 Mali Yılı Performans Programı görüşüldü.

BÜTÇE 1 MİLYAR 817 MİLYON

ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2021 Yılı tahmini gider bütçesi 1 milyar 817 milyon 146 bin TL, gelir bütçesi ise 1 milyar 176 milyon 196 bin TL, açık fazlanın finansmanı da 640 milyon 950 bin TL olarak belirtildi. Bütçe ve performans programına CHP ve İYİ Parti Grubu olumlu oy kullanırken, AKP ve MHP ret oyu verdi. Bütçe ve Performans Programı mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. 

‘HEDEFİMİZ RAYLI SİSTEMİN YAYGINLAŞMASINI SAĞLAMAK’

Toplantıda açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Raylı sistemler konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen 1 buçuk yıl içerisinde çok önemli bir sınav verdi. Birincisi pandemiye, krize rağmen Narlıdere Metrosu takviminde işlemeye devam etti. Çiğli Tramvayı için ihale yapıldı, tamamlanma aşamasına geldi. Ama en önemlisi Buca Metrosu. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bütçesi olan Buca Metrosu ile ilgili oluşturduğumuz konsorsiyumla 450 milyon dolarlık bir mutabakat sağlandı ve büyük bir aksilik çıkmazsa ocak ayında uluslararası ihaleyi gerçekleştirme noktasında geleceğiz. Hedefimiz lastik tekerleklerden kurtulmak ve raylı sistemlerin daha yaygın kullanılmasını sağlamak. Önümüzdeki yıllarla ilgili çok daha projeksiyonumuz var. Gaziemir Karabağlar Metrosu ile ilgili proje ihalesine çıkıldı, uzatılması gereken hatlarla ilgili fizibilite çalışmaları devam ediyor. Kısacası konsantrasyonumuz orada” diye konuştu.  

‘OLAĞANÜSTÜ BİR BAŞARI HİKAYESİDİR’

Başkan Soyer açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Seçim öncesinde vaat ettiğimiz 5 yılda 500 otobüs hedefimizi 2 buçuk yıl bitmeden tamamlamış olacağız. Yüz elektrikli otobüsün önümüzdeki yıl alınması için süreci de başlatıyoruz. Burada da arkadaşlarımız çok başarılı bir performans ortaya çıkardı. Bu otobüslerin alımı 60 ay ve 570 milyonluk bir bütçeye tekabül ediyor, şu anda devlet malzeme ofisinden bunları peşin olarak almaya kalksanız 800 milyon. Bu olağanüstü bir başarı hikayesidir. Türkiye’de parmakla gösterilecek bir başarıdır. Tebrik ediyorum. İzmir için çok büyük bir kazanç…”

YOLCU AZALDI, OTOBÜS ARTTI

Otobüslerdeki sıkışıklıklarla ilgili eleştirilere yanıt veren Soyer, “18 Mart 2020 tarihinde 1 milyon 800 binin üzerinde biniş varken serviste olan otobüs sayımız 1315, bugün itibariyle 800 bine düşen yolcu sayımızda çalışan otobüs sayımız 1388. Bu herkesin bilmesi gereken bir realite. Her şeye rağmen, tüm bu krize rağmen sefer sayısında bir azaltmaya gitmedik. Bunu da takdirinize sunuyorum” dedi.

‘AĞIR BİR SINAV VERDİLER’

ESHOT’un öne çıkan çalışmalarından bahseden Başkan Soyer, “Şu an 65 durağımız güneş enerjili çalışıyor, bunu 225’e çıkarıyoruz. Her yıl 200 olmak üzere önümüzdeki yıllarda 1000 durağı yenilemeyi hedefliyoruz. Akıllı duraklarımız hayata geçiyor. ESHOT’un güneş enerjisi çalışmalarıyla 1 milyon 600 bin liralık bir tasarruf öngörülüyor. Elektrik otobüs alımı noktasında çok daha alma irademiz var, bunun içinde yüzde 10’luk bir pay ayırdık. Bunu büyütmek istiyoruz. Duraksamamızın nedeni biraz teknolojideki değişiklikler oldu, teknolojide o kadar farklı uygulamalar geliştiriliyor ki karar vermek zor. Bu süreçler hızlanır hale gelmeye başladı. Akıllı ve elektrikli otobüsler için olan süreci başlatmış olacağız. Kadın şoförler ile ilgili istidam hedefimiz 100’dü, 55’i işe başladı, hedefi tamamlayacağız. Kadın şoför sistemde çok anlamlı bir değişiklik yarattı. Filomuzun yaş ortalaması 5.2’ye düşmüş olacak. Son olarak tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, ağır bir sınav verdiler. Salgın sırasında tüm arkadaşlarımız canla başla çalışmaya devam ettiler. Hepsine teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.  

‘KAR AMACI GÜTMÜYOR’

ESHOT Genel Müdürlüğü 2021 Bütçesi ve Performans Programına ilişkin söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu şunları söyledi: “ESHOT, kar amacı güden bir kuruluş değil. Hizmet yapıyor, İzmirli vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyacını karşılıyor. Dolayısıyla burada bir zarardan söz edebilir miyiz? Ülkede ne oluyorsa doğal olarak ESHOT’u yöneten arkadaşlarımız da bu rasyonaliteyi dikkate alarak bütçe yapıyorlar. ESHOT’u bunlardan bağımsız düşünemeyiz. ESHOT çok önemli bir şey yaptı. İzmirliler bunu bilmeli; İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planında 500 otobüs alımı hedeflemişti. Sayın Başkanımızın ortaya koyduğu bir hedefti. ESHOT, ülke genelinde tek seferde yapılan en büyük otobüs alımını gerçekleştirdi. Filo gençleştirmesi yapılıyor. Yüz adet elektrikli otobüs alımı var. Otobüslerin yaş ortalaması 5.2’ye düşüyor, Avrupa Standartlarına denk bir rakam. Vatandaşımız daha kaliteli, daha konforlu yolculuk yapacak.  ESHOT’un otobüs ağında ulaştığı zirve şapka çıkartılacak cinsten. İZTAŞIT, çok önemli bir hizmet. Seferihisar pilot ilçe oldu, ardından birçok ilçemizde uygulanmaya başladı. İzmir halkının parasını doğru kullanarak İzmirlilerin ulaşım ihtiyacını en iyi şekilde karşılıyor.”

‘120 DAKİKA İZMİR’E İYİ GELDİ’

Toplu ulaşımda 120 dakika aktarma uygulamasının İzmir’e iyi geldiğini belirten CHP’li Özuslu, “120 dakika İzmir’e iyi geldi. İlk binişlerde 1 puanlık bir artış var, vatandaşın doğru otobüse yönlendirmesini sağlamış. İkinci binişlerde herkes ‘Neden 50 kuruş aldınız’ diye eleştirmişti, kimse neden birincisinde 10 kuruş indirim yapılması nedense konuşulmadı. Üçüncü binişlerin de arttığını görüyoruz” dedi.

‘DEVLETİMİZDEN TALEBİMİZ VAR’

Hükümete seslenen Özuslu, “Bizim devletimizden bir talebimiz var; ESHOT’un bugün 600 milyon lira bir desteğe ihtiyacı var. Biz Büyükşehir’den bu rakamı kendisine veriyoruz. ÖTV ve KDV yükü kaldırılırsa 135 milyon lira bir tasarruf söz konusu olacak. Bunu devletimizden talep ediyoruz. Madem kamu hizmeti, gelin buyurun bu kamu hizmetini birlikte yapalım. Son olarak; CHP olarak bu bütçeyi desteklediğimizi, 2021’de ESHOT’un daha da iyi hizmetlerle karşınızda olacağını belirtmek isterim” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi