ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE Spor yorumcusu, eski hakem Erman Toroğlu'nun Gaziantep teknik direktörü Marius Sumudica'yı eleştirirken aşağılama amacıyla sarf ettiği "Böyle çingenelik olur mu? Affedersin çingenelik bu" sözleri üzerine CHP Milletvekilleri ve Roman vatandaşlar Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde 'Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama' suçundan suç duyurusunda bulundu. Dramalılar Köşkünde gerçekleşen toplantıda Bornova Belediye Meclis Üyesi Göksel Ceviz, “Erman Toroğlu denen faşisti  de asla unutmayacağız. Bu faşistlere buradan şunu söylemek istiyorum. Bizler sizlerin saldırılarınızla tarih boyunca hep karşılaştık ve alıştık ama sizler bizim tüm insanlık adına direnişimizle karşılaşmaya hazır mısınız?” dedi.

'TOROĞLU DENSİZ, KENDİNİ BİLMEZ’

CHP İzmir Milletvekilli Kamil Okyay Sındır, Erman Toroğlu’nun  söylemlerinin toplumu bölen, ayrıştıran söylemler olduğunu ifade etti. Sındır sözlerine şöyle devam etti: “Yine bir densiz, kendini bilmez, artık şuuruna işlemiş bakış açısının ırkçı ayrıştırıcı, toplumu bölen söylemleri  üzerine toplumu, kamuoyunu aydınlatmak üzere, sadece Romanların meselesi değil,  bu ülkenin tüm vatandaşı olan hepimizin meselesi . Memlekette işsizlik diz boyu, iş umudunu yitirmiş milyonlarca insan var.  On milyonun üzerinde vatandaşımız iş aş peşinde bir o kadar da açlık sınırının altında ücrete mahkum edilmiş durumda. Ekonominin durumu ortada. Biz bugün neyi konuşuyoruz. Bu gündem bizim gündemimiz değil, roman kardeşlerimiz iş, aş , istihdam istiyor. Ama ülkeyi yönetenlerin gündemi bu değil.  Gündem her gün değişsin gündem de her gün böyle densizlerin ortaya attığı ırkçı, ayrıştırıcı sözler üzerinden gündem oluşsun. Biz bugün bunun açıklamasını yapıyor olmalıydık, Roman kardeşlerim biz bu ülkenin onurlu eşit ve bütün fırsat eşitliğinden büyün Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak yararlanmak hakkımız olan işimizi, aşımızı, ekmeğimizi istiyoruz bunun için bir çağrıda bulunmamamız gerekirken  maalesef böyle bir durumdayız. “

‘AYRIŞTIRMAYA KARŞIYIZ’

Bornova Belediye Başkanı  Mustafa İduğ, hep beraber birlik içinde yaşamız gerektiğini dile getirerek şunları ifade etti:

“Burada Türk Kürt, Azeri Roman ayrımı yapan gerekli bedeli bu ülkede ödeyecektir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk Güneydoğu Anadolu’ya gitmiştir Kürt Türk Arap oradan yukarı çıkın Ermeni,Türk oradan Karadeniz’e çıkın Türkler kısmen Ruslar, oradan Edirne, Bulgaristan Türkleri, Makedon, Boşnaklar oradan Ege Bölgesine gidin Rumlar Türkler beraber yaşamıştır. Atatürk’ün söylediği tek bir kelime vardır ‘ Ne Mutu Türküm diyene’ burada ayrımcılık yapanlar bu ülkenin vatandaşı değildir. Bu ülkenin vatandaşı birlik içinde olan insanlardır. Biz bugüne kadar Roman vatandaşımız olarak  konu algılamadık. Sayın Göksel Ceviz, benim meclis üyem, sayın Özkan Purçu İzmir Milletvekilli biz beraber bu yollarda çalışmaya devam edeceğiz. Bu konuda bizi bu şekilde köşeye sıkıştıran bu tip insanları da içimizden atacağız. Ayrıştırmaya karşıyız."

‘BİZLER NEFRET SUÇUNU AFFETMEYECEĞİZ’

Erman Toroğlu’nun ırkçı söyleminin sadece Romanlara değil, tüm insanlık ailesine düşmanlık sergilediğini ifade eden Bornova Belediye Meclis Üyesi Göksel Ceviz, “ Sizlere kendimizi yani Romanları anlatmayacağım. Hepinizin de bildiği gibi Romanlar çok neşeli ve güleç insanlardır. Her yıl 5 Mayıs tarihinde bu neşemizi sizlerinde katılımıyla Hıdırellez Bayramında ortaya koyarız. Bizler için tek önemli gün 5 Mayıs Hıdırellez Bayramı değildir. Biz Romanlar her sene 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını tıpkı çocuklar gibi neşeyle kutlarız. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı coşkuyla kutlarız. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı büyük bir gururla kutlarız. Her 9 Eylül tarihinde İzmir'in taşını, toprağını öper ve onu kurtaran Mustafa Kemal Atatürk'e dualar okuruz. En büyük bayramımız 29 Ekim'de ise Cumhuriyet Kortejinin en önünde yürürüz. 10 Kasım tarihinde de en çok biz ağlarız. Biz Romanlar bu toprakların yılmaz bekçileri ve cumhuriyetin onurlu savunucularıyız" dedi.

'SADECE BİZE HAKARET ETMEDİ...'

"Ama sevgili dostlar bizim için yılın çok özel bir günü daha var" ifadelerini kullanarak açıklamasına devam eden Ceviz, "Bu pek bilinmez bu fırsat ile tekrar hatırlatmak isterim. Bizler her 8 Nisan tarihinde Romanlar Günü sebebiyle bir araya geliriz. Adolf Hitler'in Romanlar'ı soy kırıma uğratmak için toplayamaya başladığı 8 Nisanın yıl dönümünü hem unutmamak için hem de herkese öğretmek adına sürekli taze tutmaya çalışırız. Ama gelin görün ki medeniyetten nasibini alamamış bazı küçük Hitler bozuntuları içlerindeki faşistleri dizginleyememekte ve gerçek yüzlerini inatla ortaya koymaktadır. En son ortaya çıkan Hitler bozuntusu Erman Toroğlu; söyledikleri ile sadece biz Romanlar'a hakaret etmemiş aynı zamanda da tüm insanlık ailesine olan düşmanlığını sergilemiştir. Herkes şunu aklının bir köşesine yazsın bazı yanlışlar affedilemez. Bizler bu nefret suçunu affetmeyeceğiz. Aradan biraz zaman geçer unutulur diye kimse düşünmesin. Boşnak kardeşlerimize hakaret eden Rasim Ozan Kütahyalı denen densizi nasıl unutmadıysak bu Erman Toroğlu, denen faşisti  de asla unutmayacağız. Bu faşistlere buradan şunu söylemek istiyorum. Bizler sizlerin saldırılarınızla tarih boyunca hep karşılaştık ve alıştık ama sizler bizim tüm insanlık adına direnişimizle karşılaşmaya hazır mısınız? Sözlerimin sonuna gelirken buradan Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum. Sevmediği haberleri yaptığı için ‘Ben bu gazeteyi okumuyorum, sizler de satın almayın’ dediği gibi; bu Hitler özentisi faşist yorumcular için ‘ben bunları dinlemiyorum kimse de ekranlara çıkarmasın’  diyecek mi?  Hepinize buraya geldiğiniz için tekrar teşekkür ederim. Hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlarım” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi