Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan ve 117 canın hayatını kaybettiği depremde evleri yıkılan ve hasar alan depremzedeler, evlerini yaptırmak için gereken kredi konusunda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir ziyaretinden ümitliydi. Aylardır, hükümetten 2 yıl ödemesiz 18 yıl ödemeli sıfır faizli minimum 400 bin lira kredi talep eden depremzedeler deprem konutlarının teslim töreni için İzmir’e gelen Erdoğan’dan müjde alamadı. Kredi konusuna ilişkin geçtiğimiz haftalarda İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir’e geldiğinde depremzedelere kredi müjdesi vermezse TBMM’ye yürüyeceklerini dile getirmişti. Ancak Erdoğan, İzmir ziyaretinde beklenen kredi müjdesini vermedi.


HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ


BİR GÜN ÖNCE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir ziyaretinden 1 gün önce ise dikkat çeken bir buluşma gerçekleşti. İZDEDA Başkanı Özkan, sosyal medya hesabından, AKP Genel Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım , Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya , AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli , Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve bürokratları yaptıkları görüşmeden kareler paylaşmıştı. Özkan, yapılan görüşmede; proje alanları kura çekimi ve gerçek hak kayıplarına rezerv alandan yer satışı yapılması, kentsel dönüşüm kredisinin yetersizliği, faiz oranının fazlalığı, 2 yıl ödemesiz olması, 20 yıl vadeli olması, KDV indiriminin vatandaşa yansıtılması, proje alanındaki ödemelerde yüzde 10’un kaldırılması konularının görüşüldüğünü, çözüm odaklı bir görüşme olduğunu ve konular üzerinde çalışıp en kısa zamanda tekrar geri dönüş sağlanacağı hususunda mutabakata varıldığını açıklamıştı.

‘CUMHURBAŞKANIMIZDAN DESTEK İSTEDİK’

Erdoğan’ın İzmir ziyareti öncesinde kredi müjdesi beklediklerini defalarca dile getiren depremzedelerin kredi müjdesinin verilmemesi sonrası nasıl bir yol izleyecekleri merak konusu olurken İZDEDA Başkan Özkan, İz Gazete’ye konuştu. Erdoğan’ın İzmir ziyareti öncesinde AKP heyeti ile yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini belirten Özkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da tören esnasında kredi taleplerini yinelediklerini söyledi. Özkan, “Önceki gün yaptığımız görüşme olumlu geçti. Bugün de Sayın Cumhurbaşkanımızla sahnedeyken kendisine kredi konusunda desteğini beklediğimizi ilettik. Kendisi ‘tamam, biliyorum’ yanıtını verdi. Biz bu sorunun çözüleceğinden ümitliyiz” ifadelerini kullandı. 

‘İKİ AY DAHA MÜJDE GELMEZSE…’

‘Kredi müjdesi verilmezse TBMM’ ye yürüyecektiniz, kararınızda bir değişiklik var mı? sorusuna yanıt veren Özkan, “Şu an için TBMM’ye yürümemizi gerektirecek bir durum yok. Gelişmeler olumlu gidiyor, izlenimlerimiz kredi konusunun çözüleceği yönünde. Yürüyüşü şimdilik erteledik” dedi. Özkan, ‘Kredi müjdesi için ne kadar daha bekleyeceksiniz, verilmezse nasıl bir yol izleyeceksiniz?’ sorusuna ise, “İki ay daha bekleyeceğiz, o zaman da haber gelmezse kışın ortasında da olsa Ankara’ya yürüyeceğiz” yanıtını verdi.

Editör: Haber Merkezi