Çalıştayın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nefise Ülkü Karabay Yavaşoğlu, bugünün İzmir ve Ege Üniversitesi için özel bir gün olduğunu söyleyerek, “Genellikle olumsuz bir kavram olarak algılanan engellilik kavramı, bugün yapılan çalıştayın sonunda olumlu bir kavram olduğu anlaşılacak. Bu zamana kadar İŞKUR’dan Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına kadar birçok kuruluşun yaptığı çalışmalarla, engelli kavramının olumsuz olduğuna dair algıların değiştiğini görüyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar  MÖTBE Kültür Merkezi’nde “Engellilik ve Sürdürülebilir İstihdam Çalıştayı” düzenlendi. ‘‘ENGELİM’’ yok! teması ile gerçekleştirilen çalıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü, İzmir Üniversiteleri Platformu Engelsiz Üniversiteler Kurulu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, İş ve İşçi Bulma Kurumu İzmir İl Müdürlüğü, İzmir Tabip Odası,  Karabağlar Belediyesi Engelli Hizmetleri Merkezi’nin yanı sıra engellilik alanında çalışan diğer sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinde yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, “ Çalıştayları çok önemsiyorum çünkü bilenin, bilmeyene çok şey öğrettiği yerlerdir. Önceleri  engelli hakları ya da engelli sorunları diye bir şey pek bilinmiyordu. Engelliler hep görmezden geliniyor ve sanki hayatta yokmuşlar gibi evlerinin içinde bir yaşam sürüyorlardı. O zaman duyduğum ve öğrendiğim hikayeler hala içimde ukdedir, hala üzülürüm ve bu yüzden artık onlara daha geniş alanlar sağlayan her çalışma büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdür Yardımcısı Nadir Maşalacı, çalıştayın üniversitede düzenlenmesinden çok memnun olduğunu belirterek “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak son yıllarda gelişimin farkındayız. Çok güzel kanunlarımız var mutlaka. Ama kanunların uygulanması sırasında oluşan sıkıntıları sadece bizler biliyoruz. Bunlardan birisi engellilik alanında. Örnek vermek gerekirse bazı yerler ben parasını veririm ama engelli çalıştırmam diyor.  Böyle olunca aslında her insanın hakkı olan çalışma hakkını elinden almış oluyoruz” dedi. İnsanların haklarını kullanabilmeleri için üniversiteler çok önemli işlevi olduğunu ifade eden Maşalacı, “ Bizler her ortamda nasıl daha iyiyi yapabiliriz, nasıl daha iyi gelişebiliriz diye kendimize soruyoruz. Özellikle istihdam konusunda engelli kardeşlerimizin sorunlar yaşadığını biliyoruz. Bu nedenle bu çalıştayın başarılı geçmesini umuyorum” dedi.

İzmir Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdür Vekili Emin Dank, “ İş yerlerine engelli vatandaşların alımını sağlamak için işverenler İŞKUR ile görüşerek bunu hallediyorlar. O nedenle üzerimizde kurum olarak büyük bir sorumluluk var. Gerek eğitim gerek işe yerleştirme konusunda destek olan kurumumuz, bu çalıştayın da aynı şekilde engellilere yardım edeceğini düşünmektedir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi